Kiek anksčiau JAV Nacionalinė peržiūros taryba, sudaryta iš 150 kino profesionalų, akademikų ir studentų, paskelbė savo kasmetinių apdovanojimų laimėtojus, geriausiu 2005 metų filmu išrinkdama George`o Clooney režisuotą McCarthy laikų dramą "Labos nakties ir sėkmės" ("Good Night, and Good Luck").

Niujorko kino kritikų grupės apdovanojimai yra tarp virtinės antraeilių prizų, teikiamų prieš kovo 5 dieną Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimus. Gruodį išdalijami prizai tradiciškai padeda susiaurinti pretendentų į "Oskarus" ratą.

Režisieriaus Ango Lee juosta "Kuprotas kalnas" ryškėja kaip kritikų favoritė, nors kai kas būgštauja, kad istorija apie dviejų vyrų meilę sunkiai užkariaus žiūrovus konservatyvesnėse šalies dalyse.

Niujorko kino kritikų grupė "Kuprotam kalnui" paskyrė apdovanojimus už geriausią filmą, geriausią režisierių ir geriausią aktorių - Heathą Ledgerį.

"Kuprotas kalnas" šeštadienį jau laimėjo Los Andželo kino kritikų asociacijos apdovanojimą už geriausią metų filmą, o sekmadienį jis buvo nominuotas aštuoniems JAV Kritikų simpatijų prizams.

"Kuproto kalno" režisieriui A.Lee taip pat atiteko Nacionalinės peržiūros tarybos apdovanojimas už režisūrą. Šio režisieriaus filmų sąraše figūruoja virtinė kino hitų nuo 1995 metų Jane Austin romano ekranizacijos "Protas ir jausmai" ("Sense and Sensibility") iki 2000 metų Rytų kovos menų epo "Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas" ("Crouching Tiger, Hidden Dragon").

"Daug kritikų sureagavo į šį filmą, nes jis toks drąsus", - teigė Niujorko kino kritikų grupės pirmininkas Gene`as Seymouras.

Niujorko kino kritikai už vaidmenį biografiniame filme apie Johnny Cashą "Vaikščiojimas linija" ("Walk the Line") geriausia aktore išrinko Reese Witherspoon.

Jų apdovanojimai už geriausią antrojo plano aktorių ir aktorę atiteko Williamui Hurtui ir Mariai Bello, vaidinantiems "Smurto istorijoje" ("A History of Violence").

Bennetto Millerio režisuota "Kapotė" ("Capote") pelnė geriausio debiutinio filmo prizą, tuo tarpu Werneris Herzogas bus pagerbtas už du nevaidybinius filmus "Pražilęs vyras" ("Grizzly Man") ir "Baltasis deimantas" ("White Diamond"), pažymėjo grupė.

Honkongo režisieriaus Wong Kar Wai juosta "2046" buvo pripažinta geriausiu filmu užsienio kalba, o japonų kino kūrėjo Hayao Miyazaki "Haulo burtai: keliaujanti pilis" ("Howl's Moving Castle") - geriausiu animaciniu filmu.

Nacionalinė peržiūros taryba, kuri kartais nustebina nesuprantamu pasirinkimu, šiais metais jokių netikėtumų nepateikė.

Geriausio aktoriaus prizą už vaidmenį "Kapotėje" ji paskyrė Philipui Seymour Hoffmanui, o geriausios aktorės apdovanojimas už vaidmenį "Transamerikoje" ("Transanerica") atiteko "Nusivylusių namų šeimininkių" ("Desperate Housewives") žvaigždei Felicity Huffman.

Nacionalinė peržiūros taryba taip pat sudarė dešimties geriausių metų filmų sąrašą, kuriame yra daug juostų, sekmadienį pelniusių Kritikų simpatijų prizus.

Į sąraše, kuriame nėra eilės tvarkos, pateko tokie nepriklausomi filmai kaip "Kuprotas kalnas", "Avarija" ("Crash"), "Kapotė", "Smurto istorija" ir politinis trileris "Sirijana" ("Syriana"), taip pat tokia didžiųjų kino studijų produkcija kaip "Vaikščiojimas linija" ir "Geišos prisiminimai" ("Memoirs of a Geisha"). Sąraše figūruoja ir Steveno Spielbergo (Stiveno Spilbergo) "Miunchenas" ("Munich") bei Woody Alleno "Lemiamas taškas" ("Match Point").

"Rojų dabar" ("Paradise Now"), kuriame pasakojama apie palestiniečių savižudžius sprogdintojus, Nacionalinė peržiūros komisija išrinko geriausiu filmu užsienio kalba, o "Migruojančius paukščius 2: imperatoriaus kelionę" ("March of the Penguins") - geriausia dokumentine juosta.

Nacionalinės peržiūros komisijos apdovanojimai tradiciškai sekami labai atidžiai, nes jie skelbiami pirmieji, tačiau šiemet kilus ginčams dėl balsavimo procedūrų, laimėtojai buvo paskelbti vėliau.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją