Apie ką mes čia...

Geriausi mokyklos draugai Maksas, Lukas ir Toras nori papulti į po kelių dienų rengiamą bučinių vakarėlį, kuriame jiems pirmą kartą tektų turėti artimą kontaktą su priešinga lytimi. Tačiau yra viena bėda. Vaikinai nežino, kaip atrodo tikras bučinys. Ir, norėdami tą išsiaiškinti, jie „pasiskolina“ Makso tėčio droną, kuris lyg ir turėtų jiems padėti su šia nelengva dilema. Bet tik ne šiuo atveju, nes vos tik paėmę droną, vaikinai įsivelia į didžiausius savo gyvenime turėtus nemalonumus.

Kūrinio turinys

Yra kelios pavardės Holivude, kurios dažniausiai garantuoja puikiai įgyvendintas, labai juokingas ir itin vulgariai pateiktas komedijas. Ir tai yra Sethas Rogenas su Evanu Goldbergu, kurie ne tik režisuoja ar rašo scenarijus, bet ir karts nuo karto prodiusuoja tokio tipo projektus. „Geri berniukai“ kaip tik ir yra vienu iš tų projektų, prie kurių įgyvendinimo prisidėjo šie du ponai. Ar tai yra gerai? Tikrai taip. Visgi Sethas Rogenas ir Evanas Goldbergas jau ne vieną kartą yra prikišę nagus prie paauglių temos projektų, todėl jie puikiai žino, ko nori žiūrovas.

2007 metais buvo pasirodęs labai gerai kritikų ir žiūrovų įvertintas chuliganiškas projektas „Kietakiaušiai“, kuriame kalba ėjo apie alkoholio įsigijimą turint netikrą dokumentą, o prieš metus žiūrovai galėjo džiūgauti stebėdami paauglių bandymus pirmą kartą pasimylėti filme „Seksui ne!“. Šįkart pagrindine filmo tema tapo pirmasis bučinys. Ir nors kaip banaliai tai skambėtų, filmas savo įgyvendinimu nenusileidžia šiems dviems mano paminėtiems hitams.

Visas filmo veiksmas yra pateiktas iš trijų skirtingų, bet itin artimų draugų perspektyvos. Įdomu ir tai, kad kiekvienas iš jų yra pateiktas pagal stereotipinį vidutiniokų iš šeštosios klasės įvaizdį. Todėl manau iš karto ir pradėsiu nuo pagrindinių filmo personažų.

Maksas – kuklus, bet merginų dėmesio nevengiantis jaunasis donžuanas, kuris pagaliau pribrendo prie bučinių ir santykių. Taip... Dvylikametis nori santykių ir svajoja apie merginą, kuri ateityje turėtų tapti jo žmona. Argi tai niekur nematyta? Manau, kad kiekvienoje mokykloje yra tokių, kurie nori kuo greičiau subręsti, todėl ir ties šiuo personažu buvo padirbėta iš peties. Mes gauname itin taiklų tokio tipo jaunojo žmogaus portretą.

Toras – turintis talentą dainavimui, bet to nenorintis pernelyg afišuoti dėl didelio noro pritapti tarp kietų mokyklos vaikų, kuriems tokie užsiėmimai atrodo labai juokingi. Kaip pagalvoji, o gi daug kas dėl patyčių atsisakė savo svajonių ir tai išties liūdna. Filmo kūrėjai bando ne vieną ir ne du kartus filmo eigoje tą pabrėžti.

Lukas – asmeninis mano favoritas. Tai teisingas, nenorintis įsivelti į jokius nemalonumus vaikas, kuriam visuomet kažkas nutinka. Tiek daug gerų ir juokingų scenų su juo yra, jog neužtektų kelių rankų pirštų, kad būtų galima visas jas išvardinti. Ir kas svarbiausia – jo išsakytos mintys yra teisingiausios iš visų kitų filmo personažų. Manau, kad kiekvienas tėvas norėtų tokio išmintingo ir sunkiai bendraamžių įtakai pasiduodančio vaiko.

Pačių temų, su kuriomis turi susidurti šie herojai, labai daug. Tarp svarbiausių – narkotikai ir jų žala, alkoholio vartojimas norint pasirodyti kietais, tėvų skyrybos, patyčios mokykloje, tikra draugystė, skirtumas tarp susižavėjimo ir meilės bei visokie pirmi kartai, kurie gali kainuoti labai daug nervų ir sveikatos.

Kiti filmo personažai čia buvo tik puikiu fonu tam, kad ši trijulė atsiskleistų kaip asmenybės, ir, aišku, parodytų, kokioje aplinkoje auga šiuolaikinis jaunimas bei ką veikia, kai jų nemato tėvai. Nepamirškime, jog čia kalba eina apie demokratiškos Amerikos gyventojus, todėl kai kurios scenos gali šiek tiek šokiruoti konservatyvius mūsų regiono žiūrovus.

Humoro perpildytos tiek teisingas mintis gvildenančios, tiek ir pakankamai kvailus vaikų išsidirbinėjimus pateikiančios scenos sukelia milžinišką juoko bangą. Dialogai – vienas didžiausių visos šios juostos komedijos variklių, kuriuose kalba eina ne vien apie seksą, kvaišalus ar vaikams nesuprantamus dalykus, bet ir su populiariąja kultūra ir su ja susijusius niuansus. Vien nuo scenos su „Keistais dalykais“ galima pratrūkti. Bet, kaip dažnai būna pas Sethą Rogeną ir Evaną Goldbergą, reikia būti neblogu „geeku“, kad suprastum visas pateiktas užuominas.

Apibendrinus, drąsiai sakau – tai kartu su komedijomis „Be šansų“ ir „Visada būsi mano abejone“ geriausia metų komediją, kurią teko žiūrėti kine. Humoras šviežias ir šiek tiek naivus, bet užtat labai tiksliai apibūdinantis į paauglystę įžengiančius vaikus, kurie jau puikiai valdo necenzūrinius žodžius savo kasdieninėje kalboje. Todėl, jeigu norite nuoširdžiai pasijuokti ir prisiminti savo pirmus kartus, nepraleiskite progos kine pasižiūrėti „Gerus berniukus“, nes čia gausite ne tik smagią pramogą ar savotišką nostalgiją jaunystei, bet ir atvirą požiūrį į dvylikamečius, kurie įžengia į itin pavojingą ir daug pagundų turintį amžių.

Techninė juostos pusė

Žiūrint šį filmą galima pastebėti, kad ne vien dialogai ar juokingos situacijos turi galios priversti žiūrovą pasijuokti. Tą sugeba ir garso takelis, kuris buvo labai gerai priderintas prie kai kurių rodomų scenų. Ir nors visame filme dominavo repo gabalai, kad pagrindiniai herojai atrodytų kaip tikri „gangsta“, buvo dar ir keli šmaikščiai įterpti kūriniai. Iš įsimintinų muzikinių kompozicijų galima paminėti Lil Pump „Multi Millionaire“, Kimberley Rew „Walking on Sunshine“, Judas Priest „Race With the Devil“ ir Barry‘io White‘o „Can‘t Get Enough Of Your Love, Babe“.

Kiti techninės dalies aspektai kaip kameros darbas, garso ir vaizdo montažas, dekoracijos, herojų kostiumai ir grimas (o taip, jis čia irgi yra svarbus), buvo standartiniai tokio pobūdžio filmams. Nieko naujo čia neišvysime, ko nebūtume matę, tačiau visumoje, bendras vaizdas labai tvarkingas ir malonus akims bei ausims.

Aktorių kolektyvinis darbas

Vienas talentingiausių jaunosios aktorių kartos atstovų Jacobas Tremblay‘us, kurį mes visi pamėgome nuo „Oskarinio“ filmo „Kambarys“, nepasišiukšlina ir šįkart. Nors kur čia pasišiukšlinsi, kai vaidini savo amžiaus vaiką su standartinėmis šiam amžiui būdingomis problemomis. Jam talkinantys aktoriai – Brady‘is Noonas ir Keithas L. Williamsas irgi buvo aukštumoje. Ypatingi pastarasis, kuriam pavyko labiausiai linksminti į kino salę atėjusius žiūrovus.

Antraplanėse rolėse buvo galima pamatyti puikiai su savo vaidinamais personažais susidorojusius Midorį Francis, Molly‘ę Gordon, Joshą Carasą, Willą Forte‘ą, Rettą ir Lilą Relą Howerį.

Verdiktas

„Geri berniukai“ – paaugliškas problemas gvildenanti, bet su suaugusiems skirtu kontekstu pateikta nešvankiai juokinga komedija, kuri suteikia ne tik vieną linksmiausių šių metų potyrių kine, bet ir priverčia susimąstyti apie tam tikrus gyvenimo aspektus, su kuriais tenka susidurti šiuolaikiniam jaunam ir nepatyrusiam žmogui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją