„Portugalijos mįslė" – tai kinematografininkų sąjungos iniciatyva parengta filmų programa, atspindinti šiuolaikinės Portugalijos aktualijas, nuotaikas, autorių kino strategijas. Programą sudarė Kinematografininkų sąjungos partnerė, seniausia veikianti Portugalijos kino draugija „Clube Português de Cinematografia – Cineclube do Porto". Porto mieste kolegos rengiasi rodyti kelis lietuviškus filmus, atspindinčius mūsų šalies nacionalinio kino paveldą:„Adomas nori būti žmogumi", „Niekas nenorėjo mirti" „Velnio nuotaka", „Jausmai". O rudenį Porto tarptautiniame festivalyje bus surengta šiuolaikinio Lietuvos kino panorama.

Šį ketvirtadienį, kovo 14 d. 18 val. mįslę apie ekonominės krizės pasekmes šeimos gyvenimui užmins 2017 m. vaidybinis režisierės Teresa Villaverde filmas „Lizdas" („Colo"). Jis pasakoja apie šeimą, tebegyvenančią gražiai įrengtame bute, kuris vis dar liudija apie geresnius laikus. Tačiau šeimos gyvenimą temdo ekonominė krizė. Netekęs darbo ir praradęs viltį surasti naują, vyras dienas leidžia ant stogo, o žmona dirba už du. Judviejų nepilnametė duktė stengiasi gyventi taip, lyg niekas nebūtų pasikeitę. Jie visi ieško išeities ne tik iš ekonominės krizės, bet ir iš egzistencinio sąstingio. Filmas dalyvavo konkursinėje Tarptautinio Berlyno kino festivalio programoje 2017 m.

Teresos Villaverde filmų premjeros buvo surengtos A klasės tarptautiniuose festivaliuose – Kanuose, Venecijoje ir Berlyne, apkeliavo daug festivalių visame pasaulyje. Šios režisierės filmai buvo rodomi ne tik Portugalijos, bet ir Prancūzijos, Vokietijos, Nyderlandų, Ispanijos, Italijos, JAV kino teatruose.

Kovo 21 d. 18 val. žiūrovus kvies dokumentinis režisierės Susana De Sousa Dias pristatytas filmas „Blanki šviesa" („Luz obscura", 2017 ). Filmo autoriai klausia: kiek šeimos narių į savo tinklus įtraukia politinė policija, suėmusi vieną žmogų? Pasitelkdama Portugalijos policijos (1926 – 1974) nuotraukas, autorė siekia atskleisti autoritarinės sistemos poveikį šeimai, taip pat dabar veikiančius priespaudos mechanizmus. Pasaulinė filmo premjera įvyko Tarptautiniame dokumentinio kino festivalyje „Cinéma du Réel" Paryžiuje.

„Blanki šviesa" yra naujausias Susanos de Sousa Dias filmas. Jos darbai buvo rodomi tarptautiniuose kino festivaliuose visame pasaulyje (Viennale, Visions du Réel, Sarajevo IFF, Torino FF, Mar del Plata Independent FF, PhotoEspaña, Documenta, t.t.), o 2012 m. ji buvo apdovanota „Cinéma du Réel" prizu.

Portugalų kino dienas kovo 28 d. Kino klube užbaigs dokumentinis režisieriaus José Vieira filmas „Prisimenant šviesią ateitį" („Souvenirs d'un futur radieux", 2014). Tai dokumentinis, paties autoriaus patirtimi paremtas pasakojimas apie du lūšnynus pietiniame Paryžiaus priemiestyje Massy prieš 40 metų ir dabar. Filme lyginami lūšnynai, kuriuose gyveno autorius, ir lūšnynai, kuriuose dabar gyvena rumunai. Režisierius svarsto, kas yra svetingumas bei kaip keitėsi požiūris į emigraciją.

Prisiminimai apie lūšnynus šiame filme liudija žmonių, siekiančių ištrūkti iš vargo patirtis, pasakojama, kaip nepaisydami patiriamos diskriminacijos, jie siekia geresnio gyvenimo.

José Vieira, paskatintas Portugalijoje vykusių politinių permainų, nufilmavo apie tris dešimtis dokumentinių filmų, kuriuose atkūrė imigrantų kolektyvinę atmintį ir bendrą istoriją; režisierius aiškinasi priežastis, paskatinusias žmones palikti savo šalis ir kovoti už geresnį gyvenimą.

Filmas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją