Nors originalus 1941-ųjų filmas pasakojo linksmą istoriją apie mažylį drambliuką, kuris išmoko skristi, naujasis filmas žada būti niūresnis, nes Dambis kartu su draugais atras tamsias cirko ir jo darbuotojų paslaptis. Režisieriaus Timo Burtono filmas taip pat pristatys naujus ir atgaivins senus išskirtinio pasakojimo personažus.

Laukiant naujojo filmo premjeros, štai 7 įdomūs faktai, kurių galbūt nežinojote apie originalųjį filmą „Dambis“:

1. Prieš tapdamas filmu, „Dambis“ buvo vaikų knyga

Rašytojos Helen Aberson bei iliustratoriaus Harold Pearl vaikų paveikslėlių knyga „Dambis“ buvo išleista 1938-aisiais metais. Tik vėliau šį pasakojimą įsigijo kino studija „Disney“, kuri sukurti filmo scenarijų patikėjo Joe Grantui bei Dickui Huemeriui.

2. Visame pasaulyje gausu Dambio įkvėptų atrakcionų ir karuselių

Įkvėpta 1941-ųjų metų filmo, kabinos aukštį leidžianti kontroliuoti ratu besisukanti karuselė dažnai vadinama būtent „Skraidančio drambliuko Dambio“ garbei. Įvairius tokio atrakciono variantus, kartais skirtingais vardais, šiandien galima surasti visame pasaulyje.

3. Tai buvo ketvirtas „Disney“ animacinis filmas

„Dambis“ buvo tik ketvirtasis kino studijos „Disney“ sukurtas animacinis filmas. Pristatytą pasauliui 1941-ųjų metų spalį, skraidantį drambliuką aplenkė tik trys filmai: „Snieguolė ir septyni nykštukai“, „Pinokis“ bei „Fantazija“ su peliuku Mikiu priešakyje.

4. „Dambis“ beveik tapo JAV naujienų žurnalo „Time“ metų žinduoliu

Animacinis drambliukas Dambis buvo įvardintas JAV naujienų žurnalo „Time“ metų žinduoliu ir beveik pasirodė ant žurnalo viršelio vietoje įprastai ten pavaizduojamo metų žmogaus. Deja, prieš išleidžiant istorinį portretą buvo užpulta JAV karinė jūrų bazė Havajuose – Perl Harboras. Žurnalas atšaukė viršelį su drambliuku ir pakeitė jį generolo Douglas MacArthur portretu.

Originalus straipsnis žurnale išliko ir Dambis buvo pripažintas metų žinduoliu, tik su atnaujinta įvadine dalimi, tačiau be oficialaus viršelio.

5. Tai vienas iš trumpiausių „Disney“ pilnametražių filmų

Vos 64 minučių trukmės animacinis filmas „Dambis“ yra trumpiausias kino studijos „Disney“ sukurtas pilnametražis filmas. Vidutiniškai „Disney“ filmai trunka nuo 80 iki 90 minučių.

6. Filmas laimėjo „Oskarą“

1942-ųjų metų JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimuose animacinis filmas „Dambis“ laimėjo „Oskaro“ statulėlę už geriausią muziką (miuziklų kategorijoje). Vėliau, 1947-aisiais metais šis filmas taip pat pelnė geriausio animacijos dizaino Kanų kino festivalio apdovanojimą.

7. Filmo kūrimo metu įvyko „Disney“ animatorių streikas

1941-ųjų gegužę, animacinio filmo „Dambis“ kūrimo metu, kino studijos „Disney“ animatoriai pradėjo streiką. Po kelių savaičių „Disney“ animatoriai įkūrė darbuotojų profesinę sąjungą, o filmas „Dambis“ buvo užbaigtas ir išleistas vėliau dar tais pačiais metais.

Fantastinis nuotykių filmas visai šeimai „Dambis“ kinuose nuo kovo 29 d.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją