Apie ką mes čia…

Po to, kai sugenda geriausios Ralfo draugės Venelopės žaidimas, geraširdis viską griaunantis milžinas nusprendžia jai padėti. Kad žaidimas ir vėl veiktų, Ralfui ir Venelopei reikia surasti retą detalę, kuri galės pataisyti padėtį. Tačiau ne viskas taip paprasta, nes tai, ko ieškoma, yra uždraustoje interneto zonoje. Neturėdami kitos išeities, bičiuliai ryžtasi peržengti arkadinių žaidimų slenkstį ir patekti ten, kur iki jų dar niekas nebuvo.

Kūrinio turinys

Kai prieš šešerius metus į kino ekranus atkeliavus „Ralfui griovėjui“ ėjau į jį nieko nesitikėdamas, gavau išties labai daug pozityvių ir su nostalgija susijusių emocijų. Tai buvo vienas iš tų atvejų, kai studija „Disney“ stengėsi žiūrovams sukurti kažką naujo ir originalaus, o ne bandė štampuoti savo didžiausių hitų tęsinius ar paleidusi konvejerį perkurti animacines juostas į vaidybinius filmus.

Ir nors „Ralfo griovėjo“ istorija buvo logiškai užbaigta, kažkur viduje tikėjausi išvysti jos pratęsimą. Tiesa, laukti prireikė ne tiek ir mažai, bet viskas suprantama. Norint sukurti vertą dėmesio tęsinį reikia prie jo padirbėti, nes kitaip nieko gero nesigaus. Ir toks požiūris pasiteisino. Kino ekranuose pasirodė ne tik vertas originalo tęsinys, bet ir juosta, kurią būtų galima laikyti vienu ryškiausių 2018 metų projektų animacijos žanre.

Visa šio animacinio filmuko struktūra yra pakankamai paprasta, bet, jeigu galima taip išsireikšti, ne prasta. Tai yra juosta, kurios pagrindiniu varikliu tampa internetas ir pačių populiariausių svetainių bei programėlių funkcionavimas. Jaunam žmogui gal tai pasirodys ne taip įdomu, bet vyresni, kurie ateis su vaikas į kiną, gaus neblogą pamokėlę, kurią jiems pakankamai nuotaikingu būdu praves Ralfas ir Venelopė.

Aišku, galima teigti, jog studija „Walt Disney“ įterpusi į savo filmą tokius žinomus prekės ženklus kaip „Amazon“, „Instagram“, „Google“, „Youtube“ ir kt. bandė iš to užsidirbti ir mums visiems tą įpiršti, bet iš kitos pusės, tai padarė šį filmą unikalesniu dėl savo nešamos žinutės apie šiuolaikinio žmogaus priklausomybę internetui ir viskam, ką ten galima atrasti.

Pamatyti iš šono kaip veikia viena ar kita populiari internetinė aplikacija ar svetainė yra tikrai smagu. Nes mums yra parodoma tikra tiesa apie jas su visais pliusais ir minusais. Kartais iš to, ką mums rodo filme, galima pasijuokti, kartais netgi susimąstyti apie tam tikras pasekmes, kurias gali atnešti besaikis naudojimasis internetu. Todėl „Ralfą griovėją 2“ galima būtų pavadinti kaip pamokančiu kino projektu, kuris turi savyje žymiai daugiau moralės už daugelį politkorektiškų dramų.

Be internetinės erdvės, žiūrovams kaip aną kartą yra pristatomas puikus tikros draugystės pavyzdys. Ir nors ši draugystė tarp Ralfo ir Venelopės įgauna pagreiti paskutiniame akte, kuriame išryškinama dviejų žmonių santykių svarbiausia esmė, ji yra labiausiai emocionaliu momentu visame filme. Net keista, kad tiek daug tiesos yra pasakoma apie draugystę ir jos svarbą kiekvienam iš mūsų per paskutines dešimt minučių. Netgi galima kažkiek susigraudinti, kas jau mano nuomone priduoda šiai juostai didelį pliusą.

Herojų filme labai daug, bet, kaip jau buvo galima suprasti iš mano aprašyto šios juostos siužeto turinio, visas dėmesys čia atiduodamas Ralfo ir Venelopės duetui. Ir jis fantastiškas. Herojai atsiskleidžia iš naujų perspektyvų, kas irgi leidžia su malonumu stebėti jų naujus nuotykius. Be abejo, buvo ir tokių personažų, kurie mus džiugino pirmoje juostoje, bet buvo ir tokių, kurie pirmą kartą pasirodė šioje kino visatoje ir sužavėjo ne ką mažiau. Iš įsimintiniausių paminėčiau „Disney“ princeses ir „Žvaigždžių karus“. Turi ši studija saviironijos, nes taip gudriai pasijuokti iš savo turimų personažų ir kelių dukterinių studijų reikia tikrai mokėti.

Humoro filmuke yra daug, bet vėlgi, visas veiksmas yra susietas su internetu, todėl jeigu žiūrovas nelabai yra susipažinęs su tam tikrais internetiniais aspektais, jam bus sunku pasijuokti iš vieno ar kito momento. Tarkim iš labai tiksliai pavaizduoto „spamo“, su kuriuo daugelis iš mūsų susidurdavo ar ir dabar susiduria įėjus į tam tikras svetaines pasiskaityti kokių nors naujienų ar pasižiūrėti dominančio filmo anonsą. Visur kitur pirmajai juostai prilygstantis humoras. Gaila tik, kad jo čia yra per pirmas dvidešimt minučių, kol veikėjai neatsiduria internete.

Apibendrinant – naujasis studijos „Disney“ projektas „Ralfas griovėjas 2“ yra puikiu pavyzdžiu, kaip galima sukurti prasmingą, pamokantį ir visiškai ne banalų puikaus animacinio filmuko tęsinį, kuris dar ir nė akimirkai neprailgsta bei suteikia tik pačias maloniausias emocijas kino salėje.

Techninė juostos pusė

2018 metais pasižiūrėjau beveik visus svarbiausius tų metų filmukus ir galiu drąsiai teigti, jog šios juostos koncepcija ir vizualus apipavidalinimas yra vienas geriausių ir ryškiausių iš mano matytų. Aišku, čia nežaidžiama su stiliais kaip studijos „Sony“ juostoje „Žmogus-voras: Į naują visatą“, bet net ir be to filmas išsiskiria iš minios. Daug dėmesio buvo skirta įvairiausioms detalėms, herojams ir aplinkai, kas pavertė šią juostą į išties įspūdingą reginį tamsioje kino salėje. Nepamirškime dar ir kokybiškos trimatės erdvės, kuri taip pat sugeba tarti savo žodį.

Muzika filmuke žavi. Čia galima išgirsti tokius kūrinius kaip pagrindinė daina „Zero“ iš grupės Imagine Dragons, Johno Williamso „Žvaigždžių karams“ sukurtą kompoziciją „The Imperial March“, Demi Lovato „Let It Go“ ar hitą „Never Gonna Give You Up“, kurie suteikė visam filmo veiksmui dinamikos ir labai jaukios atmosferos stebint šiuos naujus Ralfo nuotykius.

Garso ir vaizdo montažas tvarkingas kaip ir beveik visuose „Disney“ animaciniuose filmuose. Šiuo atveju niekas čia neerzino akių ir ausų.

Aktorių kolektyvinis darbas

Dažniausiai skeptiškai žiūriu į lietuviškai dubliuotus filmukų variantus, bet šiuo atveju viskas man patiko. Tikrai nebuvo tragedijos klausytis pagrindinių herojų dialogų, o ir balsai buvo parinkti atsakingai.

Tačiau visgi rekomenduočiau filmą pasižiūrėti originalo kalba, kuria bus galima mėgautis ribotą laiką mūsų kino teatrų repertuaruose. O viskas dėl labai jau išskirtinių Johno C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot, Taraji P. Henson, Jane Lynch, Edo O‘Nealo, Alano Tudyko ir Alfredo Molinos balsų.

Verdiktas

„Ralfas griovėjas 2“ – originalui prilygstantis ir visiškai neprailgstantis studijos „Walt Disney“ animacinis filmukas, kurio siunčiama žinutė apie internetą ir priklausomybę jam tampa išties svarbiu įrankiu norint šiek tiek paauklėti į kiną atėjusį šiuolaikinį vartotojiškos visuomenės žiūrovą.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)