Apie ką mes čia…

Kovodamas nelygioje kovoje su Vilsonu Fisku, žūva mylimiausias niujorkiečių gynėjas Žmogus-voras. Po jo mirties nusikaltėliai pajaučia, kad gali siautėti nebaudžiami. Tačiau jie net nenutuokia, jog visai greitai atsiras naujas po sienas landžiojantis ir tarp dangoraižių skraidantis herojus, kuris neleis jiems vykdyti neteisybės miesto gatvėse.

Kūrinio turinys

Vienas pačių mylimiausių „Marvel“ komiksų herojų be jokių abejonių yra Žmogus-voras, kurio istorija jau ne vieną kartą buvo sėkmingai perkelta į didžiuosius kino ekranus. Geriausiu bandymu iki šiol yra laikomas 2004 metais pasirodęs Samo Raimio režisuotas filmas „Žmogus-voras 2“, kuriam tiesą sakant neprilygsta ne tik daugelis juostų apie Žmogų-vorą, bet ir labai daug įvairių komiksais paremtų filmų.

Be šio nuostabaus filmo, Samas Raimi mus palepino dar ir visai gerai atrodančiu 2002 metais dienos šviesą pamačiusiu pirmtaku bei prastu, tačiau beveik 900 milijonų dolerių užsidirbusiu trečiu filmu, kuris ir padėjo tašką šioje patrauklioje istorijoje.

Aišku, puikiai suprasdama, kad Žmogaus-voro istorija yra vienu iš jų pačių svarbiausių XXI amžiaus hitų, kino studija „Sony“ nusprendė 2012 metais iš naujo pristatyti Peterio Parkerio nuotykius. Bet ši idėja neišdegė ir projektas po finansiškai nestabilios antrosios dalies vėl buvo uždarytas. Bet tai truko neilgai. Įsikišusi į „Sony“ reikalus, „Marvel“ kino studija pasiūlė jiems sandorį, kuris būtų naudingas abiems pusėms. Ir, kaip mes matėme, sandoris tikrai pavyko.

Naujasis Žmogus-voras pasirodė milijardą dolerių užsidirbusiame trečiame „Kapitono Amerikos“ soliniame filme, 2017 metais gavo savo asmeninį filmą, kuris buvo ne tik puikiai sutiktas kino žiūrovų bei kritikų, bet ir užsidirbo solidžią pinigų sumą, o taip pat naujasis Žmogus-voras atliko ir vieną iš svarbių vaidmenų kovoje su Tanosu pačiame sėkmingiausiame 2018 metų filme „Keršytojai: Begalybės karas“.

Tačiau visais atvejais ekrane mums buvo demonstruojamas Peteris Parkeris, kuris yra laikomas klasikiniu Žmogumi-voru. Todėl, nenorėdama supainioti kino mylėtojų su šiuo metu „Marvel kino visatoje“ pasirodančiu herojumi, studija „Sony“ padarė įdomų sprendimą – ekranizuoti komiksus apie Mailsą Moralesą, kuris 2011 metais ir tapo naujuoju Žmogumi-voru.

Pirmą kartą trumpam susipažinti su Mailsu Moralesu didžiajame ekrane buvo galima per filmo „Venomas“ peržiūrą. Jis pasirodė antroje scenoje po titrų, kuri tapo savotišku anonsu šiam naujam animaciniam filmukui. Iš pradžių mane labai sutrikdė piešimo stilius, tačiau įsivažiavus į patį veiksmą, jis man pasirodė labai patrauklus ir novatoriškas.

Būtent todėl ir pradėjau laukti šios juostos, kuri mano nuomone turėjo tapti vienu iš ryškiausių 2018 metų animacinių filmų. Ir, žinote, filmas tokiu ir tapo – drąsiu, įdomiu, linksmu ir suteikiančiu tokią pat gerą pramogą, kaip ir geriausi „Marvel“ komiksais paremti kino projektai.

Siužetinė šio animacinio filmo linija žavi ne vien įtampos nestokojančiais momentais, bet dar ir stebina bendru pateikimu, kuris pavirsta į nepriekaištingą reginį kino salėje. Ir viskas dėl to, jog pats filmas poziciuonuoja save kaip komiksas. Todėl nereikia stebėtis, jog filmuke galima išvysti labai daug elementų, kurie yra būdingi komiksų knygutėms. Kalbu apie visokiausius perėjimus iš vienos veiksmo vietos į kitą, intarpus susijusius su laiku ir herojais bei plika akimi pastebimą tam tikruose momentuose pasikeičiantį piešimo stilių.

Visas šis pasakojimas apie Mailsą Moralesą galbūt Jums ir pasirodys labai matytas ir giminingas Peterio Parkerio nuotykiams, tačiau neapsigaukite. Tai istorija, kuri ne tik emocionaliai skiriasi nuo ankstesnių Žmogaus-voro nuotykių, bet dar ir suteikia labai gilų žvilgsnį į pačią heroiškumo esmę. Todėl žiūrovams yra pristatomas ne vienas ir ne du Žmogaus-voro prototipai, kurie priverčia suvokti įvairiausias šio personažo būsenas.

Ir jeigu pagrindiniu smuiku šioje istorijoje groja Mailsas, tai nereiškia, kad ir kiti herojai čia negauna dėmesio. Peteris Parkeris mums pateikiamas iš visai kitokios perspektyvos nei mes esame įpratę jį matyti tiek komiksuose, tiek ir filmuose. Gven Steisi irgi turi ką čia pasakyti, todėl jos personažas irgi yra toks pat svarbus kaip ir Mailso naujasis Žmogus-voras. Tarp šių personažų užsimezga ne tik puikus komandinis ryšys, bet dar ir tikra draugystė, kuri bet kokią akimirką gali peraugti į kažką šilto. Žiūrint į tai manau, kad romantika šiam filmui tikrai nepakenkia, ne ji pateikiama kažkur fone.

Antagonistų filme yra nemažai – ryškiausi Vilsonas Fiskas, Skorpionas, daktaras Oktavijus ir Kapinės. Su tokiais galingais priešais Žmogui-vorui tikrai tenka paplušėti, o mes, stebėdami į jo susidūrimą su šiais priešais, gauname tiesiog idealią pramogą.

Veiksmo čia apstu, todėl nemanau, kad peržiūros metu bus galima pajusti bent kokį nors nuobodulį. Nes tiek kovų scenos, tiek ir pati užsukto siužeto istorija pritraukia ir nepaleidžia iki pat finalinių titrų.

Apibendrindamas noriu pasakyti tik viena – filmas yra ne tik nuostabus savo išradingai vystomu siužetu, bet dar ir universalus, nes jis tinka bet kokio amžiaus žiūrovui. Todėl vienareikšmiškai rekomenduoju susipažinti su šia juosta kino teatre, nes tokio reginio animaciniuose filmuose seniai nebuvo.

Asmeniškai man – tai geriausias 2018 metų animacinis projektas, kuris savo kokybe net užgožė studijos „Pixar“ hitą „Nerealieji 2“.

Techninė juostos pusė

Žiūrint filmą galima pastebėti, jog čia buvo panaudoti keli piešimo stiliai, kurie suteikė bendram vaizdui labai įdomų poveikį. Tas poveikis aišku atsiliepė pačiai peržiūrai, kuri tiesą sakant nuo to nepablogėjo, o priešingai, tapo ryškesnė ir dar labiau įtraukianti. Todėl už tokį nestandartinį animatorių sprendimą suteikti filmui komiksiškumo dedu riebų pliusą.

Garso takelis taip pat džiugina. Visos muzikinės kompozicijos buvo parinktos neatsitiktinai, o dėl vienos paprastos priežasties – Mailso Moraleso odos spalvos. Todėl fone ir skamba hip-hopo atlikėjų kūriniai. Filme galima išgirsti tokius reperius kaip Drake‘as, Post Malone, The Notorious B.I.G., Black Caviar ir netgi Nicki Minaj su Jadenu Smithu.

Garso ir vaizdo montažas šiame filme – nepriekaištingi. Įtampa yra išlaikoma visos juostos metu tiek dėka sustiprinto garso, tiek ir dėl puikiai sudėliotos istorijos.

Aktorių kolektyvinis darbas

Vienu iš didžiausių malonumų žiūrint šį nuostabų animacinį filmą buvo jo originalo kalba. Todėl džiaugiuosi, kad man pavyko sudalyvauti specialioje peržiūroje, kurios metu žiūrovai gavo progą išgirsti Holivudo žvaigždžių balsus.

Tarp filmo herojus įgarsinusių žmonių buvo Nicolas Cage‘as, Stanas Lee, Lieve‘as Schreiberis, Zoe Kravitz, Mahershala Ali, Hailee Steinfeld, Lily Tomlin, Oscaras Isaacas ir Chrisas Pine‘as. Kiekvienas iš jų nepasišiukšlino ir suteikė savo įgarsintam herojui savito šarmo.

Verdiktas

„Žmogus-voras: Į naują visatą“ – be jokių abejonių, tai ne tik vienas geriausių filmų apie Žmogų-vorą, bet ir vienas geriausių „Marvel“ komiksais paremtų pilnametražių filmų.

Juosta žavi savo nestandartiniais siužetiniais vingiais, įdomiais personažais, puikiai atrodančia ir su komiksais sutapatinta technine puse bei, žinoma, nuostabių aktorių kolektyvu, paskolinusiu savo balsus charizmatiškiems filmo herojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją