1990 metais sukurtas filmas apie mažą berniuką, atsitiktinai per Kalėdas likusį vieną namuose (šeima išvyksta į Paryžių), uždirbo daugybę pinigų, o tuomet devynmetį Macauley Culkiną pavertė tikra žvaigžde. Nuo tada daugybė žmonių visame pasaulyje neįsivaizduoja savo Kalėdų būtent be šio mažo berniuko nuotykių.

Nenumaldomai artėjant Kalėdoms, pats metas prisiminti keletą smagių faktų apie kultinę komediją „Vienas namuose“.

Rekordinės pajamos

Filmas „Vienas namuose“ pateko į Guinnesso pasaulio rekordų knygą kaip daugiausia pinigų kino teatruose uždirbusi komedija – net 476 mln. dolerių visame pasaulyje.

Bjauri mergaitė

Filmo režisierius Chrisas Columbusas nusprendė, jog būtų labai negražu Buzzo merginos vaidmeniui rinktis tikrą mergaitę – tai net nebuvo vaidmuo, atvaizdas tiesiog buvo įrėmintas, ir visi ją žinojo kaip tą bjaurią mergaitę. Režisierius pasielgė labai sumaniai – ir tiesiog mergaite perrengė filmo meno direktoriaus sūnų.

Vaidybos metodika

Joe Pesci nebuvo pirmasis pasirinkimas blogiuko Harry vaidmeniui – J. Pesci pasirinktas tik tada, kai vaidinti atsisakė Robertas De Niro.

Įdomiausia tai, kad J. Pesci vis pamiršdavo, jog filmuojasi visai šeimai skirtame filme ir nevengė keiktis. Galiausiai juostos režisierius Ch. Columbusas pareikalavo: kai tik norėsis pasakyti žodį iš F raidės, sakyk kitą žodį iš F raidės – fridge (liet. šaldytuvas). Smagiausia, kad tokia taktika visai pasiteisino. Tik vienoje scenoje J. Pesci visgi neišlaikė nervai ir jam prasprūdo žodis „šūdas“.

J. Pesci stengėsi Harry bendravimą su jaunuoju Kevinu McCallisteriu pavaizduoti kaip įmanoma autentiškiau, taigi vengė su mažuoju aktoriumi bendrauti išjungus kameras, kad vaikas jo iš tikrųjų bijotų.

Strategija tikrai pasiteisino – M. Culkinas kaip reikiant bijojo vyresniojo kolegos. Nepaisant to, per vieną repeticiją reikalai nuėjo per toli, kai J. Pesci, įsijautęs į savo vaidmenį, tiesiog ėmė ir įkando berniukui į pirštą. Vėlesniuose interviu jaunasis aktorius prisipažino, jog tą akimirką tiesiog persiuto

„Kaip reikiant ant jo įsiutau. Galvojau, kad man nusipjaut, kiek ten tų „Oskarų“ ar kažko jis turi –kąsti į pirštą devynmečiui tiesiog apgailėtina. Kas po perkūnais su tavimi blogai, žmogau“, – yra sakęs M. Culkinas.

Dubleriai

Žinoma, versti vaiko atlikti sudėtingus triukus ( o jų filme tikrai ne vienas ir ne du – kad ir rogučių nuo laiptų scena) niekas net nebandė. Tai reiškia, kad vietoje M. Culkino juos atliko labai nedidelio ūgio suaugęs kaskadininkas. Filmo kūrėjams pagal ūgį tiko trisdešimtmetis Larry Nicholsas – vienas iš labiausiai patyrusių kaskadininkų. Jis dirbo kuriant tokius filmus kaip „Matrica: Perkrauta“, „Dante‘s Peak“, „Juros periodo parkas“ ir kituose. O garsiosios rogutės, panaudotos laiptų scenoje, pasibaigus filmavimui, kaip dovana atminčiai atiteko juostos režisieriui Ch. Columbusui.

Voras Barry‘is

Tikrai mažai kas galėtų pavydėti Danieliui Sternui, kuriam komedijoje visai šeimai teko blogiuko Marvo vaidmuo – jam ant veido užmestas tikrų tikriausias tarantulas. Aktorius sutiko tokį išbandymą ištverti vos kartą ir jokiais būdais ne daugiau. Įdomu tai, kad jam teko vaidinti kiaurai ausis einantį klyksmą, nes, jei būtų ėmęs šaukti pernelyg garsiai, būtų išgąsdinęs vorą.

Įdomus faktas: tarantulo vardas – Barry.

Patyręs improvizatorius

Johnas Candy, kuris komedijoje atliko Guso Polinski vaidmenį, visas scenas nufilmavo per 23 valandų trukmės improvizacijų maratoną.

Gusas į desperaciją puolusiai ir sunerimusiai Kevimo mamai Kate McCallister pasisiūlo ją parvežti namo pas sūnų – jie visą kelią kalbasi. Visus dialogus talentingasis J. Candy improvizavo, o Kate vaidinusi Catherine O‘Hara vėliau prisipažino, kad didžioji dalis to, ką tada nufilmavo, buvo nenaudojama.

„Scenarijaus autorius ir prodiuseris Johnas Hughesas duodavo pradžią, Candy užsikabindavo, ir mes tiesiog improvizuodavome. Buvome čia ir dabar. Kartais dialogas nuvesdavo prie tikrų absurdų. Vėliau režisierius man sakė, kad daugumos medžiagos negali panaudoti. Jis juokėsi: juk turėjai ieškoti savo vaiko, o ne linksmintis su tais vyrukais“, – prisimena ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)