Patriotiško kino pradžiamokslis

Nepaisant ilgamečio bendradarbiavimo, 2001-aisiais Baltieji rūmai įkūrė oficialią darbo grupę, orientuotą į veiklą pramogų ir meno sferose, kuri jau netrukus ėmė bendrauti su didžiųjų Holivudo kino studijų atstovais, aptardama būsimus projektus, tokiu būdu siekiant šviesti žiūrovus ir pradėti kovą su terorizmu, rašoma tvplaypremium.lt pranešime spaudai.

Šiuo metu JAV Gynybos ministerija kino kūrėjams teikia konsultacines paslaugas, teisę naudotis karine technika ir filmuoti jos kontroliuojamose teritorijose, mainais už tai palaikydama patriotiško kino kūrimą, prisidėdama prie valstybinių institucijų ir šalies ginkluotų pajėgų teigiamo įvaizdžio formavimo visuomenės akyse. Panašias paslaugas teikia ir CŽV, filmavimo grupes įsileisdama ne tik į kruopščiai saugomus biurus, tačiau ir suteikdama konsultacijas filmavimo aikštelėje ir už jos ribų.

Sėkmingiausia visų laikų draugystė su Pentagonu

Meistriškai naikintuvą F-14 valdantis prestižinės mokyklos auklėtinis netikėtai pamilsta ugdymo įstaigos dėstytoją, o lenktynėse dėl geriausio titulo desperatiškai kovoja su praeities demonais, temdančiais jo kasdienybę – tokiu scenarijumi į žiūrovus į kiną viliojo 1986-aisiais pasirodžiusio ir vėliau Oskaru apdovanoto filmo „Oro gvardija“ (angl. „Top Gun“) kūrėjai. Filmui, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko tuomet tik kylančia žvaigžde laikytas moterų numylėtinis Tom Cruise, buvo keliamas tikslas padidinti JAV kariuomenėje tarnaujančių savanorių skaičių. Lūkesčius viršijęs projektas jų kiekį padidino net 5 kartus ir iki šiol yra laikomas sėkmingiausiu filmu, sukurtu bendradarbiaujant su Pentagonu.

Mainais už neribotas galimybes naudotis visa reikiama karine technika, informacija ir statiniais, filmo kūrėjai Pentagonui suteikė teisę bet kurioje filmo kūrimo stadijoje daryti norimus scenarijaus pakeitimus. Taip iš filmo dingo visi keiksmai, pašalintos smurtinės scenos, galinčios išgąsdinti būsimus savanorius, o reklaminę filmo kampaniją lydėjo kino teatruose steigiami informaciniai centrai, kuriuose buvo teikiama ne tik su kariuomene susijusi informacija, tačiau ir galimybė užpildyti savanoriškos tarnybos prašymą bei konsultuojama norint mokytis karybos.

Labiausiai sukarinta Holivudo filmų serija – „Transformeriai“

Keturios karinės bazės filmo „Transformeriai: nugalėtojų kerštas“ (angl. „Transformers: Revenge of the Fallen“, 2009) kūrėjams parūpino 12 skirtingų tipų aviacinę techniką ir leido filmuoti Pentagone bei surengė įspūdingą filmo premjerą, prisodrintą karinės technikos ir specialiųjų efektų žaismo. Juostoje matoma reta ir prabangi karinė technika – naikintuvas F-16, lėktuvai E-3 AWACS, A-10, viršgarsinis T-38 ir bombas nukreipti galintis F-22 Raptor. Tai – ne pirmas Pentagono palaikomas „Transformerių“ serijos filmas – kitose franšizės dalyse matomi lėktuvai CV-22 Osprey, AC-130 ir F-117, taip pat įvairūs tankai, šarvuočiai ir visureigiai, o bendradarbiavimas su filmų serijos „Transformeriai“ kūrėjais laikomas stambiausia visų laikų Holivudo ir Pentagono bendradarbiavimo operacija.

Patriotiško kino vėliavnešė Kathryn Bigelow

Du Oskarus iškovojusi režisierė Kathryn Bigelow 2012-aisiais pristatė Pentagono remiamą filmą „Taikinys Nr. 1“ (angl. „Zero Dark Thirty“). Vyriausybės atstovai moteriai iškėlė tikslą filmu garsinti pasiekimus kovoje su terorizmu. Prieš filmo premjerą sklandė gandai, jog K. Bigelow turėjo prieigą prie slaptų vaizdo įrašų, filmuotų sulaikant teroristinės grupuotės Al-Qaeda įkūrėją Osamą bin Ladeną, o vienu filmo konsultantų tapo šiai operacijai vadovavęs karys. Juostos kūrėjams paneigus tokio plauko informaciją, po dramos „Taikinys Nr. 1“ premjeros paaiškėjo, jog, anot oficialių apklausų, Oskarą iškovojęs filmas prisidėjo prie amerikiečių patriotiškumo didinimo ir pasitikėjimo CŽV augimo, o šiuo metu K. Bigelow kuriama juosta taip pat dedikuota JAV kariuomenei ir jos didvyriams.

Į nežinią iškeliavę dvylika karių

Didžiausioje mokamoje vaizdo transliacijų internetu platformoje tvplaypremium.lt ir „TV1000 Premium” kanale rodomoje dramoje „12 stipriausių“ (angl. „12 Strong“, 2018), slaptą misiją vykdantys dvylika amerikiečių karių keliauja į Afganistaną, kur, mainais už rugsėjo 11-osios išpuolį, tikisi suduoti smūgį teroristinei grupuotei Al-Qaeda. Rizikuodami savo gyvybėmis nei vienas iš jų nežino ar ši kelionė taps paskutine jų gyvenime...

Pentagonui patvirtinus filmo, kuriame pagrindinius vaidmenis atliko Chris Hemsworth, Michael Pena ir Michael Shannon, scenarijų, „12 stipriausių“ kūrėjams buvo suteikta visa reikalinga įranga, tad filme matoma karinė technika, lėktuvai ir ginklai – Pentagono nuosavybė, o nemažai čia nusifilmavusių žmonių – tarnybą JAV kariuomenėje atliekantys kariai. Dalis Afganistane vykstančių filmo scenų buvo filmuojama Teksaso valstijoje esančioje mokymo bazėje, naudojamoje karių apmokymui vykstant į misijas karo zonose.

Atostogos, virtusios teroristo sulaikymu

Tikrais faktais paremtas filmas pasakoja istoriją apie tris demobilizuotus amerikiečių karius, kelionės po Europą metu sulaikiusius ginkluotą teroristą. Traukinyje pakeliui į Paryžių 2015-aisiais nutikusi istorija trijulę pavertė nacionaliniais herojais ir įkvėpė kino kūrėjus. Legendinio Clint Eastwood režisuotame filme, buvę kariai Spencer Stone, Alek Skarlatos ir Anthony Sadler įkūnijo save, o Pentagono palaikomoje juostoje masinių scenų filmavimams pasitelkti JAV kariai ir technika. Kaip ir karinės dramos „12 stipriausių“ atveju, dalis juostos „15:17 traukinys į Paryžių“ filmavimų buvo vykdomi karių apmokymams naudojamoje karinėje bazėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją