„Situacija kino industrijoje diktuoja neišvengiamą poreikį vienyti jėgas, todėl „Scanorama“ kartu su tinklo partneriais stiprins bendradarbiavimą, kad padidintų Europinio kino prieinamumą ir atvertų jauniems talentams platesnes galimybes“, – pranešime spaudai sako „Scanoramos“ įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Tarp svarbiausių tinklo tikslų – naujų Europos kino balsų ir talentų mentorystė, atverianti duris į tarptautinius kino industrijos vandenis. Be kino sklaidos ir jaunųjų kūrėjų palaikymo, daug dėmesio bus skiriama žiūrovams – ruošiamasi bendroms edukacinėms programoms, kurios galėtų paskatinti jaunus žiūrovus domėtis Europiniu kinu.

„Europoje kasmet sukuriama apie 1200 filmų. Turint omeny didėjantį komercinį spaudimą, toks skaičius niekaip negalėtų patekti į kino teatrus, todėl festivalių vaidmuo yra labai svarbus. Sieksime sukurti atsvarą ne tik kino, bet ir kino festivalių komercialėjimui, skatinsime žiūrovus domėtis, suprasti ir pamilti Europinį kiną“, – priduria G. Arlickaitė.

Festivalyje lankosi ir garsus aktorius Brianas Koks (Brian Cox), sukūręs pagrindinį vaidmenį Džonatano Teplitskio (Jonathan Teplitzky) filme „Čerčilis“ (Churchill, 2017). Savo spaudos konferencijoje jis taip pat pabrėžė Europos kino festivalių vertę. „Tokie ir panašūs festivaliai kaip šis yra labai svarbūs. Esu tikras, kad jų vertė kovoje su kino apatija ir toliau reikšmingai augs. Šiuo metu mes vis dar esame vienaip ar kitaip priklausomi nuo dolerio, tačiau Europos valiuta kyla“, – pozityviai kalbėjo B. Koks.

„Moving Images – Open Borders“ nariai: Europos šalių kino forumas „Scanorama“, Linco kino festivalis „Kertant Europą“ (Austrija), Paličiaus Europos kino festivalis (Serbija), Lečės Europos kino festivalis (Italija), Cottbus'o Europos kino festivalis (Vokietija), Les Arcs Europos kino festivalis (Prancūzija) ir Sevilijos Europos kino festivalis (Ispanija).

Nuo 2003 m. vykstantis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ yra didžiausias ir ryškiausias rudens sezono tarptautinis kultūrinis kino įvykis, aprėpiantis visą Europą ir veriantis langus į kitus kontinentus. Europos festivalių asociacija 2017 m. „Scanoramai“ suteikė kokybės ženklą „EFFE Label“. Festivalį globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Nuo 2018 m. „Scanorama“ prisijungė prie tarptautinio Europos kino festivalių tinklo „Judantys vaizdai be sienų“ (angl. „Moving Images – Open Borders“).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją