„Protėvių gyvenimu susidomėjau neplanuotai ir netikėtai. Tiesiog kartą, daugiau nei prieš dešimtmetį, kažkokios šventės metu, lankiausi Trakų pilyje ir tenai pabandžiau pašaudyti iš lanko. Įspūdis buvo toks gilus, kad nusprendžiau pasidomėti daugiau, pasipraktikuoti. Ir... tam nėra galo, domiuosi iki šiol“, – savo pažintį su gyvąja istorija prisimena V.Navickas. Bėgant metams, domėjimasis senovės papročiais ir karybos menu išaugo į gyvosios istorijos klubą „Leitgiris“, kuris šiuo metu vienija virš 15 narių: ir vyrų, ir moterų. Kasdienybėje „Leitgirio“ nariai – valstybės tarnautojai, menininkai, studentai, inžinieriai, verslininkai, kurie laisvu laiku virsta galingais baltų kariais arba auksarankiais amatininkais. „Siekiame atkurti ne tik senovės baltų karių išvaizdą, bet ir karybos kultūrą, papročius, amatus, kovas“, – sako „Leitgirio“ seniūnas V.Navickas.

„Skaitydamas senuosius metraščius radau tokį sakinį: „Štai ir ateina Lietuvos Didysis Kunigaikštis ir jo leita“. „Leita“ – senovinis žodis, reiškiantis kariuomenę. Leičiai – karių luomas, kariuomenės dalis, o mes augame kaip giria, priglausdami po savo lapais labai įvairius žmones. Supratau, kad tai labai tinkamas apibūdinimas mūsų klubui“, – sako „Leitgirio“ vadovas. Viduramžiško gyvenimo atgaivinimas, kovų ir amato rekonstrukcijos, senovinės pramogos ir žaidimai „Leitgirio“ nariams virto ne tik pomėgiu, bet ir gyvenimo būdu. Klubo atstovai patys gaminasi aprangą, ginkluotę, siuvasi to meto rūbus, natūraliomis medžiagomis dažo siūlus ir tekstilę. V.Navickas džiaugiasi, kad susidomėjimas gyvąja istorija ir „Leitgirio“ veikla nuolatos auga. Klubo nariai dalyvauja įvairiose šventėse, demonstruoja karybos technikas, amatus, Viduramžiško gyvenimo ypatumus.

„Istoriniame epe „Leitis“ – dalelė mūsų klubo, bet tuo pačiu ir mūsų protėvių gyvenimo. Žiūrovai pamatys istorines aplinkybes, situacijas, kurios aktualios ir šiandien. Juk „Leityje“ – vaizduojamas XIII amžius, mūsų valstybės kūrimosi priešaušris. Metas, kai Lietuva ėmė augti, stiprėti ir iš pasaulio užkampio po truputį virto svarbiu regioniniu įtakos centru. Tai kažkuo panašu ir į šias dienas kai vėl pradėjome žengti savo nepriklausomybės keliu“, – sako V.Navickas, su nekantrumu laukiantis filmo premjeros.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)