Už trečiojo „Keršytojų“ filmo režisūrą yra atsakingi broliai Anthony‘is ir Joe Russo, kurie jau ne vieną kartą įrodė, jog yra puikūs pasakotojai. Būtent jie sukūrė vieną geriausių visų laikų komiksų ekranizacijų – „Kapitonas Amerika: Žiemos karys“ ir nepasišiukšlino su jo tęsiniu, pristatydami 2016 metais epinį filmą „Kapitonas Amerika: Pilietinis karas“, kuriame buvo pristatyti nauji herojai – Žmogus Voras ir Juodoji Pantera.

Ir dabar talentingi broliai kviečia visus komiksų ir gerų pramoginių filmų gerbėjus pamatyti ne tik patį didingiausią visos serijos filmą, bet ir juostą, kuri kino specialistų įvardijama kaip dešimtmečio kino įvykis, amžiams pakeisiantis šio pelningo kino žanro suvokimą.

Apie ką mes čia...

Po to, kai Keršytojai stojo vienas prieš kitą lemtingame kare, praėjo nemažai laiko. Kapitonas Amerika kažkur slapstosi, Halkas su Toru po Asgardo žlugimo keliauja į naują pasaulį, T‘Čala tapo paslaptingos Vakandos karaliumi, Peteris Parkeris grįžo į mokyklą, o Tonis Starkas bando rasti ramybę.

Tačiau ramybė negali tęstis amžinai. Visai netrukus jiems visiems vėl teks susiburti į komandą, nes į Žemės planetą artėja rimta grėsmė – viską savo kelyje naikinantis ir begalybės akmenis medžiojantis žiaurusis titanas Tanas, kuris pasiruošęs užkariauti visą visatą.

Kūrinio turinys

Pagaliau galima lengviau atsidusti – laukiamiausias dešimtmečio filmas jau čia, visuose pasaulio kino teatruose. Ir čia nėra joks pokštas. Šio filmo „Marvel“ komiksų gerbėjai laukė visą dešimtmetį, dar nuo 2008 metais pasirodžiusios pirmosios „Geležinio žmogaus“ dalies, kuri tada sužavėjo labai daug kino žiūrovų ir, žinoma, kritikų, kurie negailėjo filmui aukščiausių balų.

Bet ne vien komiksus skaitantys „geekai“ buvo suinteresuoti šiuo didingu projektu. Visgi šis filmas yra dar ir itin svarbiu visai kino industrijai, nes su juo auksinį laikotarpį išgyvenančios studijos „Marvel“ ir „Disney“ pabandė padaryti iki šiol neįmanomą žingsnį – investuoti apie 500 milijonų dolerių juostos produkcijai. Ir čia, pasak artimų studijos vadovams šaltinių, yra filmo biudžetas be reklamos išlaidų, kurios irgi gali siekti kolosalinę sumą – 200 milijonų dolerių. Priminsiu, jog iki šiol brangiausiais kino istorijoje projektais buvo treti „Karibų piratai“ ir „Teisingumo lyga“, kurių biudžetai be reklamos išlaidų siekė 300 milijonų dolerių.

Būtent tai pastaruoju metu ir tapo itin aptariama tema Holivude. Visgi tokių pinigų investavimas į net ir labai sėkmingos serijos projektą gali būti rizikingas. Vien kad atmušti 700 milijonų dolerių filmui reikia užsidirbti mažiausiai 1,5 milijardo dolerių. Nes nepamirškime, jog dažniausiai 40-75 procentus uždarbio pasiima kino teatrai, o kur dar mokesčiai ir kiti niuansai kaip procentai aktoriams bei prodiuseriams. Tačiau akivaizdu, jog studijos nelabai pergyvena, nes jos yra įsitikinusios filmo sėkme. Ir tai nenuostabu. Likus savaitei iki premjeros, filmui per pirmąjį savaitgalį JAV prognozuojama užsidirbti apie 250 milijonų dolerių. Tai būtų visų laikų rekordas, kuris pralenktų neregėtą septintojo „Žvaigždžių karų“ epizodo startą – 247 milijonus dolerių per premjerinį savaitgalį.

Filmas "Keršytojai: Begalybės karas"

Apie pinigus pašnekėjome, nes tai buvo gana svarbu tiek pačiai studijai, tiek ir mums, žiūrovams. Įsivaizduokite, mokate 7 eurus už kino bilietą ir gaunate tokio masto kino atrakcioną kaip „Keršytojai“, kuris suteikia nuostabiausią pramogą kino salėje. O iš kitos pusės, už tuos pačius 7 eurus galite įsigyti bilietą į durną lietuvišką komediją „Aš – žvaigždė“ ir neįstengti išsėdėti net iki pusės filmo. Todėl manau, jog būtent tokie filmai kaip „Marvel“ produkcija tikrai yra verti kiekvieno išleisto cento kino bilietui.

Filmo, kaip ir manau daugelis tokio pobūdžio kino projektų gerbėjų, laukiau nekantriai, nes buvo tiesiog labai smalsu, kaip visi iki šiol parodyti įvykiai susidėlios į vieną didingą susidūrimą su svarbiausiu šios kino frančizės blogiečiu – Tanu. Ir žinote ką? „Marvel“ bei šiai kino studijai dirbantys broliai Russo dar kartą įrodė, kad jie moka viską suderint taip preciziškai ir patraukliai, jog bežiūrint jų sukurtus filmus neįmanoma nesistebėti tų projektų kokybe ir didybe.

Geriausiu iki šiol „Marvel“ filmu man ir buvo 2014 metais pasirodęs brolių Russo režisuotas filmas „Kapitonas Amerika: Žiemos karys“. Tai visomis prasmėmis tobula juosta: su gerai parašytu scenarijumi, puikiais herojais, nuostabia aktorių vaidyba ir kvapą gniaužiančiu prie tikrovės priartintu veiksmu.

Taip pat išskirčiau puikų praeitų metų filmą „Toras: Pasaulių pabaiga“ ir, žinoma, nuotaikingą kosminę operą „Galaktikos sergėtojai“. Be abejo, didelį įspūdį buvo padarę ir pirmi „Keršytojai“, 2008 metų „Geležinis žmogus“ bei vizualiai savo fantazija stebinantis „Daktaras Streindžas“. Prie geresnių priskirti galima būtų ir stulbinančius finansinius rezultatus demonstravusį projektą „Juodoji pantera“, lengvai komišką veiksmo filmą „Skruzdėliukas“ bei kokybišką filmą „Žmogus-voras: Grįžimas namo“.

Tačiau nė vienas iš mano paminėtų filmų negali prilygti šiam didingam kino epui. Atvirai, tokio masto kino projekto nemačiau nuo 2009 metų ir Jameso Camerono „Įsikūnijimo“, kuris tuo metu padarė didelį perversmą kino industrijoje dėl naujovių ir 3D technologijos. Tai čia yra kažkas panašaus.

Prieš pradedant mini filmo analizę be jokių „spoilerių“, noriu pranešti, jog einant žiūrėti „Keršytojai: Begalybės karas“, jūs privalote pamatyti visus iki šiol sukurtus „Marvel“ kino visatos filmus. Jų yra 18 ir kiekvienas iš jų leidžia suvokti visą šio projekto esmę. Ir dar – jeigu žiūrėsite tuos filmus, neskubėkite išjungti jų ir palaukite iki titrų galo, nes kai kuriose dalyse bus atskleistos detalės, susijusios su Tanu ir jo begalybės pirštine. Tai yra tikrai svarbu.

Filmas "Keršytojai: Begalybės karas"

Ir dabar apie patį filmą. Juosta susideda iš kelių pasakojimo perspektyvų ir kelių esminių vietų, kuriose vyks pagrindinis veiksmas. Ir tos vietos – Niujorkas bei Vakanda. Abi šios teritorijos yra labai svarbios visai šiai filmų serijai. Dėl ko, negaliu atskleisti, nes tai būtų labai nedora iš mano pusės prieš tuos žmones, kurie galbūt dar nežiūrėjo kelių paskutinių serijos filmų. Tačiau kas jau yra matęs visus ankstesnius „Marvel“ kino visatos filmus, manau supras, dėl kokių priežasčių Vakanda ir Niujorkas taps kovos lauku su Tanu ir jo mirtį nešančia kariuomene.

Veiksmo čia yra pakankamai daug, todėl nė vienai akimirkai neteks nuobodžiauti, nors filmo trukmė yra virš pustrečios valandos. Tiek ir maži sudūrimai ir dvikovos privers aikčioti iš malonumo bei nuostabos dėl jų pateikimo, tiek ir didingas mūšis Vakandos žemėse nustebins taip stipriai, jog nesinorės, kad jis pasibaigtų. Tokia didybe negali pasigirti joks ankstesnis „Marvel“ filmas. Ir aš jau nekalbu dar apie pavienes misijas, kurias turėjo atlikti kai kurie teigiami herojai, kad jų planas suveiktų besipriešinant nenugalimam titanui.

Filme yra pateiktas rekordinis herojų skaičius – apie 50. Man tai buvo labai įdomu, kaip filmo kūrėjai sugebės ne tik juos visus įterpti į siužetinę liniją, bet dar ir skirti jiems pakankamai ekraninio laiko. Bet su šia užduotimi buvo puikiai susidorota. Svarbiausia, jog dar ankstesniuose filmuose nemaža dalis itin svarbių šio filmo herojų buvo mums nuodugniai pristatyti tam, kad mes nesuktume sau galvos kas jie tokie ir kokias galias ar sugebėjimus turi. Todėl jokios pažinties su jais čia nesitikėkite. Ypač šiuos žodžius skiriu tiems žiūrovams, kurie ateis į filmą nematę prieš tai sukurtų juostų.

Maloniausia, jog šis filmas jau nėra vien tik Tonio Starko benefisas, kaip buvo „Pilietiniame kare“ ar ankstesniuose „Keršytojuose“. Šioje juostoje yra daug charizmatiškų ir išties nuo pirmo savo pasirodymo ekranuose pakerėjusių herojų, kurie spinduliavo charizma ne ką mažiau už patį populiariausią šios kino visatos personažą. Labai gerai ir įdomiai buvo pristatytas Kapitonas Amerika bei jo naujas, paturbintas ir žymiai galingesnis skydas. Taip pat išskirčiau Vižioną bei Vandą, kurių siužetinės linijos dalis privertė pajusti romantikos kvapą prieš atvykstant Tanui į Žemės planetą. Galaktikos sergėtojų komanda, Toras, Halkas, Daktaras Streindžas, Juodoji Pantera bei Žmogus-voras irgi turėjo savo išskirtinių momentų.

Tačiau, mano nuomone, visgi svarbiausiu šios juostos personažu tapo ilgai lauktas Tanas, kurio pirmasis pasirodymas šioje kino visatoje įvyko 2012 metais juostoje „Keršytojai“. Būtent tada jis ir buvo įvestas į siužetinę visos šios filmų serijos liniją kaip pagrindinis blogietis. Ir žinot, buvo verta laukti. „Marvel“ studijos filmai negali pasigirti išskirtiniais blogiečiais apart Lokio, Kilmongerio, Helos bei Ego. Visi kiti šios frančizės antagonistai buvo bedvasiai ir pilki bei visiškai neįsiminantys personažai, kurie nublankdavo superherojų fone. To negaliu pasakyti apie Taną, kuris buvo pristatytas kaip tikrasis blogio įsikūnijimas.

Filmas "Keršytojai: Begalybės karas"

Filme buvo atskleista ne vien tik jo kilmė ir valdžios principas, bet buvo parodyta ir jo griaunamoji galia. Iki šiol nė vienas blogietis nesukėlė tiek skausmo Keršytojams, kiek Tanas. Ir tai buvo nuostabu, nes matyti visiškai viltį praradusius herojus yra pats maloniausias momentas bežiūrint tokio pobūdžio filmus.

Dar kas įdomu, jog filme vyrauja tokia pat atmosfera kaip ir beveik visuose „Marvel“ filmuose, todėl jeigu tikitės labai tamsaus ir rimtą toną turinčio filmo, neapsigaukite. Anonsai neatskleidė to, bet juosta yra kupina humoro, bet tokio sodraus ir „marvelinio“ humoro, kuriuo yra papuoštas kiekvienas iš 18 filmų. Čia kad mums, žiūrovams, būtų galima smagiai pasijuokti iš kai kurių nesąmonių. Nepamirškite, kad filme pasirodo du komediantai – Piteris Kvylas ir Tonis Starkas.

Daugiau aš tikrai nenoriu nieko pasakoti, nes čia yra vienas iš tokių kino filmų, apie kuriuos galima diskutuoti tik tada, kai daug kas jau bus pamatęs. Be abejo, rekomenduoju pasižiūrėti šį unikalų ir net dešimt metų lauktą filmą, kuris taps vienu iš paskutinių mums visiems pažįstamos Keršytojų komandos projektų. Visgi kitais metais sulauksime paskutinės „Keršytojų“ dalies, kuri galutinai užbaigs mums žinomą istoriją ir tuo pačiu padės pamatus naujai superherojų erai.

O kol kas mėgaukimės šiuo brolių Russo sukurtu epu, kuris bus žymiai efektingesnis IMAX kino salėse. Būtent dėl to maksimalaus pojūčio keliausiu į kaimyninę Lenkiją, nes manau, jog kiekvienas save gerbiantis komiksų gerbėjas tiesiog privalo pamatyti trečius „Keršytojus“ kokybiškiausioje salėje. Taip, taip. Šis reginys vertas tik aukščiausių standartų, kurių, deja, Lietuvoje negali suteikti joks kino teatras.

P.S. Nepamirškite scenų po titrų!!!

Techninė juostos pusė

Kalbant apie techninius šios juostos privalumus, noriu atkreipti dėmesį į du itin svarbius niuansus, dėl ko būtent šią juostą privaloma žiūrėti IMAX kino salėje. Pirma – tai pirmasis kino istorijoje filmas, kuris visas buvo nufilmuotas galingomis IMAX/Arri 2D kameromis, suteikiančiomis labai ryškų ir itin natūralų vaizdą. Antra – tai pirmasis filmas, kurio raiška sieks 8K. Tai įsivaizduokite, koks bus vaizdas žiūrint šį filmą IMAX kino salėse.

Juosta gali pasigirti puikiais ir labai akis džiuginančiais specialiaisiais efektais, kurie puošė ne vien tik herojus, bet ir didelę dalį aplinkos, kurioje vyko pagrindinis veiksmas ir galingiausi susidūrimai su blogiečiais. Visa tai puikiai apgaubė ir trimatė erdvė, leidusi dar labiau mėgautis rodomu reginiu per šiek tiek patamsintą giliau atrodantį vaizdą.

Filmas "Keršytojai: Begalybės karas"

Kameros darbas tai buvo kažkas tokio, kas iki šiol mane persekioja. Nuostabūs ir itin įtraukiantys filmavimo rakursai privertė pajusti adrenaliną, lyg žiūrėtum kokį nors „Pašėlusį Maksą“. Nejuokauju, filmavimo maniera man padarė labai gerą įspūdį. Filmas buvo žvalus nuo pradžios iki pabaigos, o finalinis mūšis vertas didelių ovacijų ir netgi manau „Oskaro“ nominacijos už tokį gerą pateikimą iš operatoriaus pusės.

Garso takelis – nepriekaištingai skaistus. Filme dominuoja epinė „Keršytojų“ trilogijos pagrindinė kompozicija bei keli itin epiški skambesiai, privertę dar labiau pajusti šios juostos didybę. Viso filmo metu vien dėl muzikinių intarpų galima buvo pasijusti lyg sėdėtum ant kokių nors adatų. Per kūną bėgiojo šiurpuliukai, nes ant kiek tai buvo kietai.

Vaizdo ir garso montažas geri. Čia nėra net prie ko prikibti, nes ir siužetinė linija buvo pateikta labai preciziškai, kaip ir buvo puikiai sustiprintas garsas, leidęs svarbiausiose mūšių scenose pajusti neregėto masto galią. Užjaučiu tuos žmones, kurie filmą žiūrės ne kine, o namuose, net ir su pačia geriausia aparatūra.

Aktorių kolektyvinis darbas

Aktoriai... Čia manau jeigu pradėčiau vardyti visus šiame filme pasirodžiusius aktorius, tekstas padvigubėtų. Todėl įvardysiu tik kelis, kurie mano nuomone čia atliko daugiausiai darbo.

Kapitoną Ameriką suvaidinęs Chrisas Evansas kardinaliai pakeitė savo vaidinamo personažo įvaizdį ir tuo pačiu šiame filme jis atliko bene geriausią savo karjeroje vaidmenį. Toks Styvas Rodžesas, kuris buvo pateiktas čia, tapo vienu iš labiausiai intriguojančių metamorfozę perėjusių veikėjų. Vien dėl to malonu buvo stebėti kiekvieną jo žingsnį. Tikras lyderis, ką jau čia slėpti.

Robertas Downey‘is jaunesnysis irgi pasikeitė. Tai jau nebuvo toks savimi pasitenkinęs ir bajeriukus skaldantis vyrukas, o surimtėjęs ir net į neviltį puolęs personažas. Ir viskas dėka puikių draminių aktoriaus sugebėjimų.

Išskirčiau ir Taną, kuris pirmą kartą gavo progos pasireikšti. Jį suvaidino puikus draminis aktorius Joshas Brolinas, kuriam išties pavyko įbauginti su savo įkūnytu blogiečiu. Tai jau visiškai kitoks lygis nei anksčiau „Marvel“ filmuose pasirodę antagonistai.

Iš geresnių pasirodymų išskirčiau Daktarą Streindžą suvaidinusį Benedictą Cumberbatchą, Žmogų-vorą įkūnijusį Tomą Holląndą ir Piterio Kvylo personažą atlikusį Chrisą Prattą.

Žinoma, Toro vaidmens atlikėjas Chrisas Hemsworthas, Lokį suvaidinęs Tomas Hiddlestonas ir Halką įkūnijęs Markas Ruffalo taip pat pasidarbavo iš peties. Buvo malonu į juos žiūrėti.

Kiti aktoriai irgi buvo savo vietose, jie puikiai suvaidino savo herojus, bet kažkokio didelio „ach“ iš jų pusės nebuvo. Vardinti jų aš tikrai nenoriu, nes kaip ir rašiau anksčiau, tai užimtų tikrai nemažai vietos.

Verdiktas

„Keršytojai: Begalybės karas“ – be jokių abejonių, tai iki šiol pats didingiausias „Marvel“ kino visatos filmas, kuris per pustrečios valandos stebino neįtikėtinais režisierių brolių Russo siužetiniais ir kvapą gniaužiančiais techniniais sprendimais, privertusiais jausti palaimą nuo kiekvieno rodomo kadro.

Šis tikrų tikriausias net dešimt metų lauktas istorinis komiksų eros kino įvykis taip pat yra puikus įrodymas, kaip reikia dirbti su frančizėmis ir kaip teisingai vystyti istorijas, kad jos po tam tikro laiko nenusibostų ir teiktų puikią pramogą kiekvienam kino gerbėjui, norinčiam pailsėti nuo rimtų dramų ir autorinio festivalinio kino.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)