Apie ką mes čia...

Smulkus verslininkas Donaldas Krouhurstas vieną dieną suvokia, jog jo verslui, kuris išlaiko visą šeimą, ateina galas. Ieškodamas išeities iš keblios situacijos, vyras sužino apie organizuojamas pirmąsias pasaulyje solines jachtų lenktynes, kurių prizinis fondas – 5 tūkstančiai svarų sterlingų. Sužavėtas solidžiu laimėjimu, vyras nusprendžia ne tik dalyvauti, bet ir nugalėti. Ši kelionė Donaldui ir jo šeimai taps pačiu svarbiausiu gyvenimo išbandymu...

Kūrinio turinys

Kiekvieną kartą kino ekranuose pasirodžius kokiam nors tikrais faktais paremtam filmui įvyksta mažytė šventė. Pirmiausia dėl to, jog galima šiek tiek atsiriboti nuo įprastų ir smegenis leidžiančių pailsinti blokbasterių, o antra – nes bus galima stebėti tikrą ir neišgalvotą istoriją. Būtent tokios istorijos kine leidžia mums suvokti žmogaus galimybių ribas iš įvairiausių perspektyvų. Ir nesvarbu, ar tai būtų istorija apie paprastą darbininką, nusikaltėlį, ar karalių, nes kiekvienas pasakojimas būtų ypatingas dėl savo natūralumo ir tikroviškumo.

Būtent tokiu filmu tampa ir ši režisieriaus Jameso Marsho sukurta drama apie 1968 metais įvykusias pirmąsias solines jachtų lenktynes, kuriose dalyvavo verslininkas Donaldas Krouhurstas. Ir iki šios juostos pasirodymo apie šį žmogų nebuvau nieko girdėjęs. Manau, taip pasijautė ir kiti žiūrovai, kuriuos suviliojo ši nepaprasta ir įtempta istorija.

Filmo pasakojimas susideda iš dviejų dalių – kranto ir jūros. Pirmoje filmo pusėje mums leidžiama iš arti susipažinti su Donaldu Krouhurstu bei jo nesėkmingu verslu, dėl kurio jis ir nusprendžia dalyvauti gyvybei pavojingose lenktynėse. Taip pat yra pristatoma ir šio vyro šeima. Ypatingai didelis dėmesys skiriamas jo žmonai, kuri visa širdimi myli Donaldą ir nenori, kad jis leistųsi į devynių mėnesių kelionę aplink pasaulį. Judviejų santykiai pateikiami labai gražiai, jog stebint juos galima užpavydėti dėl tokios santarvės, kurioje gyvena jų šeima.

Antra filmo dalis skirta ilgai kelionei po pasaulį. Ir tai pats įdomiausias šio filmo momentas, nes režisierius sukuria labai įtemptai atrodančią išgyvenimo dramą. Tai nėra vien kova su jūra ir visokiausiomis negandomis, kurios tyko kiekvieną žmogų plačiuose vandenyse, bet ir kova su pačiu savimi. Todėl filme netrūksta psichologinių aspektų, sugebančių dar labiau įtikinti mus dėl pagrindinio herojaus beprotystės ir jo neapgalvotų sprendimų iš didžiulės baimės dėl neaiškaus rytojaus.

Pati kelionė pateikta įdomiai. Būtent tai ir žavi, nes galima iš labai arti pamatyti buriavimo ypatumus ir kasdienius sunkumus, su kuriais tenka susidurti žmonėms, išplakusiems į didesnius vandens telkinius nei ežeras ar upė. Toks požiūris į šį nelengvą užsiėmimą man labai priminė puikų 2013 metų režisieriaus J.C. Chantoro filmą „Viskas prarasta“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko legendinis Robertas Redfordas.

Tačiau ne vien šeimos drama, visokiausi niuansai susiję su buriavimu ir tolima kelionė aplink pasaulį tapo šio filmo epicentru, o būtent personažai. Ir šiuo atveju galiu pasakyti viena – filme pasakojama istorija yra apie savanaudį bailį, kuris išplaukęs į jūrą paliko nežinioje savo žmoną ir vaikus. Ir jeigu pirmoje filmo pusėje dar galima jį užtarti ir suvokti jo veiksmus, tai antrasis filmo aktas atskleidžia visiškai kitokį šio žmogaus portretą. Ypatingai jo nykumą pabrėžia paskutinės scenos, kuriose tiesiog matome tipinį nuo problemų bėgantį žmogų, kuris pasirenka tai, kas lengviausia.

Donaldo žmona Kler pateikiama kaip paprasta, bet labai jautri asmenybė, kuri reikalui esant transformuojasi ir į stiprios valios žmogų. Būtent ji sukelia daugiausiai emocijų, dėl jos labiausiai ir jaučiamas jaudulys, nes išties, bežiūrint šį filmą, galima suvokti jos nepavydėtiną situaciją. Nuoširdžiai gaila tokių žmonių, kuriems tenka kentėti dėl įvairiausių jų antrų pusių užgaidų ar neapgalvotų ir skausmą nešančių sprendimų.

Nenuobodžiai vystomas filmo pasakojimas suteikia visai gerą apsilankymą kino salėje. Po peržiūros lieka malonus jausmas ir, kas svarbiausia, filmas dar suteikia ir papildomų žinių apie 1968 metais prasidėjusią Donaldo Krouhursto kelionę aplink visą pasaulį.

Techninė juostos pusė

Maloniai nuteikia ne vien pats pasakojimas, bet ir aplinka, kurioje jis yra vystomas. Laikotarpis, kuriame vyksta filmo veiksmas, atkurtas gana natūraliai. Pliusais tampa herojų apranga, automobiliai, miesto gatvės ir pagrindinių filmo personažų namų interjeras, dėl ko filmas skleidžia autentiškumo jausmą visame kame.

Patiko man ir operatoriaus Erico Gautiero darbas. Ypatingai žaviai ekrane atrodė siaubingos audros ir prašmatnūs gamtiniai kraštovaizdžiai, kuriais mus didesnę filmo dalį lepino šios juostos kūrėjai. Vien dėl vaizdų galima apsilankyti šiame filme.

Bendram filmo vaizdui gerą įspūdį palieka ir islandų kompozitoriaus Johanno Johannssono parašytas garso takelis. Tai kartais jautri, griežta, nuotykiams nuteikianti muzika, kuri prisideda prie šiek tiek melancholiškos, bet kartu labai neramios atmosferos.

Visas pasakojimas sudėliotas atsakingai. Nuo pradžios iki filmo galo jaučiasi vientisa siužetinė linija, kuri nebūtų tokia, jeigu ne tvarkingas montažas. Dėl garso montažo priekaištų nėra.

Aktorių kolektyvinis darbas

„Oskaru“ už puikų filmą „Karaliaus kalba“ apdovanotas Colinas Firthas ir toliau demonstruoja savo talentą, pasirinkdamas įvairiausio pobūdžio roles. Šiame filme jam teko pereiti nemažai sunkumų ir išbandymų, kad žiūrovas galėtų patikėti jo vaidinamu personažu, ir jis tą padarė. Nes numetė nemažai kilogramų, kad jo veikėjas atrodytų labiau išvargintas sunkios ir gyvybei pavojingos kelionės.

Pagrindinį moterišką vaidmenį atliko irgi JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų laureatė Rachel Weisz. Šis jos emocionalus ir draminis pasirodymas pridėjo filmui pliusų. Buvo išties malonu stebėti ją ir jos išgyvenimus bei sirgti dėl jos kaip žmogaus, kuris gali netekti visko, dėl ko taip stengėsi.

Taip pat filme pasirodo ir kiti puikūs kino ekrano senbuviai kaip Davidas Thewlis ir Kenas Stottas.

Verdiktas

„Diena, kai aš sugrįšiu“ – įdomi ir emocionali biografinė drama, kurioje ganėtinai patraukliu būdu yra papasakota įtempta ir labai pavojinga britų verslininko Donaldo Krouhursto kelionė aplink pasaulį, amžiams pakeitusi jo ir jo šeimos gyvenimą.

Filmas ne tik dėl savo puikios techninės pusės leidžia susitapatinti su šiuo žmogumi ir per jo prizmę pamatyti nelengvą kovą dėl gyvybės atvirame vandenyne, bet ir suvokti neapgalvotų sprendimų pasekmes, dėl kurių gali kentėti patys artimiausi žmonės. Ir būtent tai padaro šį filmą tokiu teisingu ir artimu kiekvienam iš mūsų.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)