Pasaulį šiuo metu drebina seksualinio priekabiavimo skandalai, todėl daugelis svečių į renginį atvyko pasipuošę arba juodos spalvos drabužių deriniais, arba įsisegę judėjimo „Time's Up“ ženklelį.

Tačiau kad ir koks būtų ceremonijos fonas, šį vakarą karaliavo kinas. Į daugiausiai, net 13 statulėlių, pretendavo juosta „Vandens forma“, ji laimėjo Geriausio metų filmo titulą ir dar tris apdovanojimus. Toks kiekis nominacijų tikrai įspūdingas, tačiau jis nėra rekordinis, nes anksčiau tai pavyko padaryti trims juostoms – 1950 metų dramai „Viskas apie Ievą“ (angl. „All About Eve“), kultiniam Jameso Camerono 1997 metais pasirodžiusiam filmui „Titanikas“ bei praeitų metų hitui „Kalifornijos svajos“ (angl. „La La Land“).

„Vandens forma“ turėjo visus šansus tapti pirmuoju kino istorijoje filmu, kuriam pavyktų pelnyti didžiausią „Oskarų“ kiekį ir tuo pačiu aplenkti po 11 statulėlių turinčius „Beną Hurą“ (angl. „Ben Hur“), „Titaniką“ ir „Žiedų valdovą: karaliaus sugrįžimą“ (angl. „The Lord of the Rings: The Return of the King“).

Antrus metus iš eilės renginį vedė Jimmy Kimmelas. Pernai, jam diriguojant apdovanojomams, kilo skandalas, kai Geriausio filmo kategorijoje organizatoriai supainiojo vokus ir paskelbė ne tą laimėtoją. Šiemet prognozuota, kad pristatomosiose ir padėkos kalbose nebus išvengta diskusijų apie politiką ir, žinoma, tą patį seksualinį priekabiavimą. Tiesa, J. Kimmelas prieš ceremoniją sakė, jog apie „Time's Up“ nejuokaus, mat nenori, kad aukos visą patirtą košmarą išgyventų darkart.

Tačiau dar pradėdamas šou, J. Kimmelas bedė pirštu į scenoje stovėjusią milžinišką „Oskaro“ statulėlę ir pasakė: „Štai tokių vyrų mums reikia daugiau Holivude. Visuomet laiko rankas, kad galėtume jas matyti ir neturi penio“, – sakė komikas, akivaizdžiai susiedamas savo juokelius su seksualinio priekabiavimo skandalais.

Ir štai visai netrukus į sceną statulėlės atsiimti žengė NBA žvaigždė Kobe Bryantas. Jis prodiusavo geriausiu trumpametražiu animaciniu filmu tapusį „Dear Basketball“. „Los Angeles Lakers“ legenda buvo areštuota dėl įtariamo 19-metės viešbučio darbuotojos išžaginimo Kolorade 2003 metais.

K. Bryantas pripažino lytinį aktą, bet tvirtino, kad jis įvyko abipusiu sutikimu. Baudžiamoji byla buvo nutraukta kaltintojai atsisakius liudyti, bet K. Bryantui buvo iškelta civilinė byla. Pagal susitarimą be teismo jis viešai atsiprašė savo kaltintojos, bet kaltės nepripažino. Tad toks apdovanojimas ir tai, jog krepšininkas išvis į jį pretendavo, laikomas tikru akibrokštu.

Siurprizu taip pat tapo ir faktas, jog tiek liaupsių sulaukęs ir milijonus dolerių uždirbęs filmas „Nuostabioji moteris“ nepateko tarp pretendentų į Geriausio filmo apdovanojimą. Juosta buvo tapusi kone moterų judėjimo simboliu, tačiau liko už borto.

Daugiau dėmesio buvo tikimąsi ir Steveno Spielbergo dramai „Valstybės paslaptis“. Nors jis ir turėjo galimybę tapti geriausiu metų filmu, tačiau S. Spielbergas nepateko tarp geriausių režisierių nominacijų, o Tomas Hanksas, kuris atliko vieną pagrindinių vaidmenų – tarp geriausių aktorių.

Kviečiame „Oskarų“ apdovanojimų naujienas sekti drauge su DELFI!


„Oskarų“ nakties aptarimas su kino kritiku Dariumi Voitukevičiumi


Ceremonijos akimirkos:

Jubiliejinės ceremonijos pagrindinių nominacijų pretendentai ir laimėtojai (paryškinti):

GERIAUSIAS FILMAS:

„Vadink mane savo vardu“ („Call Me by Your Name“)
„Tamsiausia valanda“ („Darkest Hour“)
„Diunkerkas“ („Dunkirk“)
„Pradink“ („Get Out“)
„Lady Bird“
„Nematomas siūlas“ („Phantom Thread“)
„Valstybės paslaptis“ („The Post“)
„Vandens forma“ („The Shape of Water“)
„Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“ („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“)

GERIAUSIAS AKTORIUS:

Timothée Chalamet, „Vadink mane savo vardu“
Daniel Day-Lewis, „Nematomas siūlas“
Daniel Kaluuya, „Pradink“
Gary Oldman, „Tamsiausia valanda“
Denzel Washington, „Roman J. Israel, Esq.“

GERIAUSIA AKTORĖ:

Sally Hawkins, „Vandens forma“
Frances McDormand, „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“
Margot Robbie, „Aš, Tonja“
Saoirse Ronan, „Lady Bird“
Meryl Streep, „Valstybės paslaptis“

GERIAUSIAS ANTROJO PLANO AKTORIUS:

Willem Dafoe, „The Florida Project“
Woody Harrelson, „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“
Richard Jenkins, „Vandens forma“
Christopher Plummer, „Visi pasaulio pinigai“
Sam Rockwell, „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“

GERIAUSIA ANTROJO PLANO AKTORĖ:

Mary J. Blige, „Mudbound“
Allison Janney, „Aš, Tonja“
Lesley Manville, „Nematomas siūlas“
Laurie Metcalf, „Lady Bird“
Octavia Spencer, „Vandens forma“

GERIAUSIAS REŽISIERIUS:

„Diunkerkas“ Christopher Nolan
„Pradink“ Jordan Peele
„Lady Bird“ Greta Gerwig
„Nematomas siūlas“ Paul Thomas Anderson
„Vandens forma“ Guillermo del Toro

GERIAUSIAS ANIMACINIS FILMAS:

„Ponas kūdikis“ Tom McGrath, Ramsey Ann Naito
„Maitintoja“ Nora Twomey, Anthony Leo
„Koko“ Lee Unkrich, Darla K. Anderson
„Bulius Ferdinand,“ Carlos Saldanha
„Jūsų Vincentas“ Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Sean Bobbitt, Ivan Mactaggart, Hugh Welchman

GERIAUSAS ADAPTUOTAS SCENARIJUS:

„Vadink mane savo vardu“ James Ivory
„The Disaster Artist,“ Scott Neustadter & Michael H. Weber
„Loganas“ Scott Frank & James Mangold and Michael Green
„Pokerio princesė“ Aaron Sorkin
„Mudbound,“ Virgil Williams and Dee Rees

GERIAUSIAS SCENARIJUS:

„The Big Sick,“ Emily V. Gordon & Kumail Nanjiani
„Pradink“ Jordan Peele
„Lady Bird,“ Greta Gerwig
„Valndens forma“ Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
„Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“, Martin McDonagh

GERIAUSIAS DOKUMENTINIS FILMAS:

„Abacus: Small Enough to Jail,“ Steve James, Mark Mitten, Julie Goldman
„Faces Places,“ JR, Agnès Varda, Rosalie Varda
„Icarus,“ Bryan Fogel, Dan Cogan
„Last Men in Aleppo,“ Feras Fayyad, Kareem Abeed, Soren Steen Jepersen
„Strong Island,“ Yance Ford, Joslyn Barnes

GERIAUSIAS FILMAS UŽSIENIO KALBA:

„A Fantastic Woman“ (Chile)
„The Insult“ (Lebanon)
„Loveless“ (Russia)
„On Body and Soul (Hungary)
„The Square“ (Sweden)

GERIAUSIAS GARSO TAKELIS FILMUI:

„Diunkerkas,“ Hans Zimmer
„Phantom Thread,“ Jonny Greenwood
„Vandens forma“ Alexandre Desplat
„Žvaigždžių karai: paskutinis džedajus“ John Williams
„Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“, Carter Burwell

GERIAUSIA FILMO DAINA:

„Mighty River“ iš filmo „Mudbound“, Mary J. Blige
„Mystery of Love“ iš filmo „Vadink mane savo vardu“, Sufjan Stevens
„Remember Me“ iš filmo „Koko“, Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez
„Stand Up for Something“ iš filmo „Marshall“, Diane Warren, Common
„This Is Me“ iš filmo „Didysis šou meistras“, Benj Pasek, Justin Paul

Įdomūs faktai apie šių metų pretendentus

Žemiau pateikiame kelis įdomius faktus ir skaičius apie šių metų pretendentus į Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimus.

Pripažįstamos kino kūrėjos

Daugiau kaip 7 tūkst. JAV Kino meno ir mokslo akademijos balsuotojų šiemet vis dėlto prisiminė, kad kiną kuria ir moterys. Greta Gerwig, pagerbta už juostą „Lady Bird“, yra tik penkta moteris, nominuota geriausio režisieriaus kategorijoje ir pirmoji nuo 2010 metų, kai šioje kategorijoje su „Išminuotojų būriu“ (The Hurt Locker) laimėjo Kathryn Bigelow.

Rachel Morrison, filmo „Purvinas“ (Mudbound) kinematografė, yra pirmoji moteris, nominuota kinematografijos kategorijoje.

Tegyvuoja karalienė Meryl

Meryl Streep sustiprino savo, kaip daugiausia kartų per visą „Oskarų“ istoriją nominuotos atlikėjos, pozicijas. Savo 21-ąją nominaciją ji gavo už darbą Steveno Spielbergo juostoje „Valstybės paslaptis“ (The Post). Tris savo „Oskarų“ statulėles ji yra gavusi už darbą filmuose „Kramer prieš Kramerį“ (Kramer vs. Kramer (1979 metai)), „Sofijos pasirinkimas“ (Sophie's Choice (1982)) ir „Geležinė ledi“ (The Iron Lady (2011)).

Sveikinimai maestro

Johnas Williamsas padidino ir taip rekordinį nominacijų geriausios muzikos kategorijoje skaičių: savo 46-ąją nominaciją jis gavo už „Žvaigždžių karus: paskutinius džedajus“ (Star Wars: The last Jedi). Bendrai jis turi 51 nominaciją, tarp jų ir penkias geriausios originalios dainos kategorijoje. Tai didžiausias skaičius, kuriuo gali pasigirti šiuo metu gyvenantys kūrėjai, ir antras skaičius po Walto Disney, gavusio 59 nominacijas.

Kobe Bryantas: „Oskarų“ naudingiausias žaidėjas?

Krepšininkas Kobe Bryantas „Oskarams“ buvo nominuotas už bendrą darbą su menininku Glenu Keane'u ir kompozitoriumi J.Williamsu trumpametražiniame filme „Dear Basketball“. „Ką?? Tai už vaizduotės pasaulio ribų“, – pasirodžius naujienoms socialiniame tinkle „Twitter“ parašė 39 metų K. Bryantas.

Laureatus prognozuojanti interneto svetainė „Gold Derby“ nurodo, kad K. Bryantas yra favoritas laimėti geriausio trumpametražio animacinio filmo „Oskarą“ (per ceremoniją paaiškėjo, kad prognozės išsipildė), bet tokia pergalė patiks ne visiems. Po Harvey Weinsteino skandalo ji primena, kad „Los Angeles Lakers“ legenda buvo areštuota dėl įtariamo 19-metės viešbučio darbuotojos išžaginimo Kolorade 2003 metais.

K. Bryantas pripažino lytinį aktą, bet tvirtino, kad jis įvyko abipusiu sutikimu. Baudžiamoji byla buvo nutraukta kaltintojai atsisakius liudyti, bet K. Bryantui buvo iškelta civilinė byla. Pagal susitarimą be teismo jis viešai atsiprašė savo kaltintojos, bet kaltės nepripažino.

Nusivylimai ir netikėtumai

Į „Oskarus“ negalės pretenduoti „Auksinių gaublių“ nominacijas gavę Armie Hammeris iš filmo „Vadink mane savo vardu“ (Call Me by Your Name) ir Hong Chau, suvaidinusi „Susimažinime“ (Downsizing), taip pat – „Nuostabioji moteris“ (Wonder Woman). „Purvinas“ ir „Didžioji liga“ (The Big Sick) nefigūruoja geriausio filmo kategorijoje, bet gavo kitų nominacijų.

Geriausio režisieriaus kategorijos nominacijų negavo S. Spielbergas („Valstybės paslaptis“) ir Martinas McDonaghas („Trys stendai“), nors pastatė du iš labiausiai pripažintų metų filmų. Kita vertus, netikėtą, jau aštuntą, nominaciją už vaidybą gavo Denzelis Washingtonas, kuris ir iki šiol buvo daugiausia nominacijų per „Oskarų“ istoriją turintis juodaodis aktorius.

Jis yra laimėjęs du kartus, už „Triumfą“ (Glory) ir „Išbandymų dieną“ (Training Day). D.Washingtonas taip pat turi geriausio filmo nominaciją už 2016 metų filmą „Tvoros“ (Fences), kurį režisavo ir padėjo prodiusuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)