Italų ir vokiečių filmas "Dangus" (Heaven), kurį režisavo vokietis Tomas Tykweris, buvo pastatytas prieš rugsėjo 11-osios atakas Niujorke bei Vašingtone.

Šis filmas, kuriame vaidina australų aktorė Cate Blanchett (Keit Blančet), buvo parinktas Berlinalės atidarymui, kuriame dalyvavo 2,5 tūkst. svečių, tarp jų - Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis).

"Net šiandien, beveik penkiems mėnesiams praėjus nuo rugsėjo 11-osios, niekas nepamiršo siaubingų Vašingtono ir Niujorko vaizdų, kurie pranoko bet kokį filmą", - sakydamas trumpą kalbą pažymėjo G.Schroederis.

Tokie įvykiai padeda suprasti kino reikšmę propaguojant toleranciją ir įvairovės pripažinimą, pridūrė jis.

C.Blanchett interviu "Reuters" sakė, kad tikri įvykiai galėjo kiek pakeisti filmą, jei jis nebūtų buvęs baigtas iki rugsėjo 11-osios, tačiau pridūrė, kad jautrumas neturi varžyti kūrėjų.

"Būtų absurdiška, jei dabar pradėtume statyti filmus, kuriuose niekas negalėtų padėti bombos kokiame nors pastate, nes kultūra leidžia mums suprasti, kas vyksta tikrovėje", - sakė ji.

"Dangus" pasakoja apie britę mokytoją, kuri mėgina nužudyti heroino prekeivį, pardavinėjantį narkotikus vaikams. Biurų pastate ji padeda bombą, bet per sprogimą žūsta keturi niekuo dėti žmonės, o narkotikų prekeivis nenukenčia.

Berlinalė yra vienas iš trijų svarbiausių Europos kino festivalių, nusileidžianti tik Kanams ir prilygstanti Venecijai. Be C.Blanchett šiemet į Berlyną atvyko Russellas Crowe (Raselas Krou) ir Catherine Deneuve (Katrin Deniov).

Organizatoriai prognozavo, kad pasižiūrėti 400 filmų, kurie bus parodyti per 12 festivalio dienų, ateis 420 tūkst. žmonių. Keturis iš 23 filmų, besivaržančių dėl "Auksinio lokio" apdovanojimų, pastatė vokiečiai; tarp jų yra ir "Dangus".

Tarp pagrindinių varžovų yra "Uosto naujienos" (The Shipping News), kuriose vaidina Kevinas Spacey (Kevinas Speisis), "Tenenbaumai" (The Royal Tenenbaums), dėl kurių žavimasi Gene'u Hackmanu (Džinu Hakmanu), "Airisė" (Iris) apie britų rašytoją Iris Murdoch (Airis Merdok), kurią vaidina Judi Dench (Džudi Denč), ir "Monstrų balius" (Monster's Ball) su Billy Bobu Thorntonu (Biliu Bobu Torntonu) ir Halle Berry (Hal Beri).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją