„Labai džiaugiuosi, kad galime jums parodyti filmus, kurie ateina iki paskutiniojo laiptelio siekdami „Oskaro“ apdovanojimo. Andrejaus Zviagincevo „Nemeilė“ yra vienas iš jų. Aš tikiu, kad šis filmas šiandien nepaliks abejingų – jis turi didžiulį emocinį ir net psichologinį poveikį. Filmas pasakoja apie nemeilės teritoriją, kurioje nebėra jausmų, ir bet kokie ryšiai yra arba nutrūkę, arba likę egzistuoti tik formaliai. Taigi kas nutiko su tais žmonėmis ir ar tai, ką pamatysime, yra tik vieno filmo tema? – klausimu diskusiją pradėjo G. Arlickaitė.

„Žinoma, kad kalbėti turime ne apie filmą, kalbėti turime apie mums visus. Aš filmą pažiūrėjau, perskaičiau visas jo recenzijas ir mane labai nustebino tai, kad žmonės apie nemeilę kalba kaip apie kažkokį reiškinį, kuris nutiko šiandien.

Man atrodo, kad meilė yra išsivystymo lygis. Žmonija dar niekada nebuvo subrendusi meilei. Kai jau nebeturime kovoti už kiekvieną duonos kąsnį, laimę įprasminame kiekybine išraiška – norime turėti daugiau. Į kokią naują kokybę galime pavirsti, mes dar negalvojame, nes per daug esame susikoncentravę į save. Negalima gyventi meilėje, jeigu tau tik dėl savęs baisu – jeigu tau baisu ko nors netekti, jeigu tu bijai numirti, jeigu nesupranti, kam tau reikalingas gyvenimas. Ir iki šiol žmonija dar niekada negyveno meilėje, nes tiesiog jai dar nėra subrendusi, – nepatogių minčių negailėjo N. Oželytė.

Tuo tarpu J. Didžiulis, nors ir prisipažino, kad nėra sertifikuotas meilės alchemikas, apie meilę kalbėjo pozityviai ir užtikrintai.

„Mūsų visų operacinės sistemos veikia skirtingai ir tai yra labai gerai. Man meilės sąvoka yra abstrakti, labai konceptuali, bet ji yra tikra. Panašiai kaip pyktis, kurį gali jausti, ar kaip oras, kurį gali apčiuopti, – savo mintimis dalinosi J. Didžiulis. – Hemigvėjus galėtų tiksliau apibūdinti, kas yra tas sunkiai nusakomas jausmas, bet vienu dalyku esu įsitikinęs – meilė yra pasirinkimas.

Visas pokalbio įrašas:

Filmo anonsas:

„Nemeilė“ rodoma Vilniaus kino teatruose „Forum Cinemas“ ir „Skalvija“. Nuo vasario filmą galės išvysti Kauno „Romuvos“ ir Panevežio „Garso“ kino teatrų lankytojai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)