Aktorius įkūnijo legendinį lietuvių krepšininką Modestą Paulauską, kuris 1972 metų Miuncheno vasaros olimpinėse žaidynėse su savo komanda dramatiškose rungtynėse prieš nuo 1936 metų nenugalėtą JAV rinktinę išplėšė pergalę bei iškovojo auksą.

Filmas jau startavo ir Rusijoje, Baltarusijoje, Latvijoje bei Estijoje, kur į kino teatrus pritraukė minias žmonių. Rusijoje juosta muša finansinius rekordus vieną po kito ir greitai gali tapti daugiausiai Rusijoje užsidirbusiu visų laikų filmu.

Žinoma, šio sėkmingo filmo kelionė į kino teatrus nebuvo tokia lengva. Kūrėjai susidūrė su įvairiausiomis problemomis, o ir pats filmo pastatymas buvo itin sudėtingas. Būtent apie tai, kaip buvo kuriamas filmas, prasitarė aktorius Žilvinas Tratas, atskleidęs dešimt įdomių faktų apie juostos „3 sekundės“ filmavimo užkulisius.

10 filmo „3 sekundės“ faktų ir įdomybių

1. Pasiruošimo darbai juostos filmavimui 2016 metų pradžioje kelis kartus buvo užšaldyti, nes prodiuseriams buvo sunku gauti atitinkamą finansavimą. Tačiau metų viduryje pasirodęs tų pačių kino kūrėjų filmas „Ekipažas“ tapo vienu iš daugiausiai Rusijoje užsidirbusių kino filmų ir leido peržvelgti visas perspektyvas, susijusias su šia sportine drama. Būtent šios juostos finansinės sėkmės dėka (kaip spėja aktorius Žilvinas Tratas) akimirksniu buvo duota žalia šviesa „3 sekundėms“.

2. Fizinis pasiruošimas Modesto Paulausko vaidmeniui užtruko kelis mėnesius. Be nuolatinio darbo sporto klubuose, po keturias dienas per savaitę vyko krepšinio treniruotės.

3. Kai kurie aktoriai beveik viską atliko patys, išskyrus kai kurias sudėtingas rungtynių scenas, kur krepšininkams reikėjo daryti įvairius kaskadinius triukus. Tačiau tiems, kurie nebuvo pasiruošę fiziškai, kaskadininkų pagalbos reikėjo nuolat.

4. Filmavimai vyko keturiose šalyse – Amerikoje, Rusijoje, Lietuvoje ir Gruzijoje. Mažiausiai laiko buvo praleista Gruzijoje.

5. Finalinių rungtynių tarp JAV ir Sovietų sąjungos atgaminimas truko net šešias savaites. Tai buvo pačios sunkiausios ir ilgiausios filmavimo akimirkos, kadangi ši dalis buvo kuriama su CGI (kompiuteriu generuotais vaizdais). Todėl filmavimo aikštėje buvo beveik neįmanoma dirbti dėl karščio, kurį sukeldavo apšvietimas.

6. Finalinių rungtynių paskutinė scena rūbinėje buvo sustabdyta net tris kartus. Vienu iš nutraukto filmavimo kaltininkų tapo pats Žilvinas Tratas, atsisakęs įvykdyti režisieriaus reikalavimą. Tačiau aktorius neatskleidė, ko būtent jis negalėjo padaryti.

7. Vyriausios tuometinio Sovietų sąjungos rinktinės trenerio Vladimiro Kondrašino našlė nuo pat pradžių turėjo ketinimų paduoti filmo prodiuserius į teismą dėl kai kurių faktų iškraipymo iš jos vyro gyvenimo. Kūrėjams teko kai ką pakeisti, o vietoje Vladimiro Kondrašino, atsirado Vladimiras Garanžinas.

8. Aktorius Vladimiras Maškovas, įkūnijęs pagrindinį filmo personažą Vladimirą Garanžiną, iš pradžių labai stengėsi padėti savo jauniesniems kolegoms. Jis galvojo, jog filmavimo aikštėje su juo dirba modeliai, krepšininkai bei diletantai, o ne profesionalūs aktoriai. Tačiau įpusėjus filmavimui, atsiskleidė visų potencialas, ir Maškovo požiūris į juos pasikeitė akimirksniu. Aktorius suprato, kad papildomos pagalbos ir patarimų, kaip suvaidinti savo personažus, jiems tiesiog nereikia.

9. Filmavimai vyko intensyviai beveik kiekvieną dieną po 12 valandų, su keliomis pertraukomis, kai aktoriai galėjo šiek tiek pailsėti bei pavalgyti.

10. Žilvinas Tratas tapo pirmuoju filmo „3 sekundės“ prodiuserių pasirinkimu Modesto Paulausko vaidmeniui dėl jo fizinės formos, ūgio ir puikaus pasirodymo atrankoje. Aktorius vėliau padėjo filmo kūrėjams atrinkti ir kitus aktorius svarbiausioms krepšininkų rolėms.

Filmas pasakoja apie 1972-ųjų Miuncheno Olimpines žaidynes, kuriose laukė susitikimas tarp JAV ir Sovietų Sąjungos krepšinio rinktinių. Niekas iki tol nebuvo laimėjęs prieš krepšinio tėvynę Ameriką, kuri ugdė geriausius krepšininkus. „Svajonių komanda“ nedavė šansų apie tai kam nors net pagalvoti. Tačiau vienas treneris iš Sovietų sąjungos išdrįsta. Jis visiškai pakeičia ankstesnę krepšinio žinovų viziją ir surenka savo svajonių rinktinę iš labai skirtingų, jaunų ir ambicingų vaikinų, kuriems tenka išmokti būti drauge, tapti vienu kumščiu ir parodyti maksimaliai viską, ką gali. Jis juos paruošia ne tik Olimpiadai, bet ir žūtbūtiniam mūšiui su JAV milžinais. Nes jam tai daugiau negu žaidimas, tai yra pats gyvenimas.

Emocionali ir įtampą išlaikanti veiksmo drama su tarpusavyje persipynusiais tragiškais krepšininkų ir paties trenerio likimais – kiekvienas turi labai rimtą priežastį būti toje aikštelėje ir siekti aukščiausio prizo. Kiekvienas išgyvena savo asmeninę dramą – nuo meilės ir pasiaukojimo iki neapykantos.

Juostoje be Žilvino Trato vaidina charizmatiški aktoriai – rinktinės trenerį įkūnija Vladimiras Maškovas („Ekipažas“, „Vagis“), taip pat vaidina Andrejus Smoliakovas („Žvaigždė“, „Staliningradas“), Sergejus Garmašas („Partneris“, „Ekskursantė“).

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)