Kino kūrėjas pasistengė ne tik kuo įmanoma vaizdingiau parodyti vieną žymiausių visų laikų teniso mačų, bet kartu pristatyti žiūrovams ir du visiškai vienas į kitą nepanašius priešininkus, kurių noras laimėti įkvėpė milijonus žiūrovų visame pasaulyje.

Apie ką mes čia...

1980 metų teniso pirmenybių Vimbledone finalas. Jame susitinka iki šiol nenugalimas keturių praeitų čempionatų nugalėtojas, švedas Bjornas Borgas ir skandalingasis amerikietis Džonas Makenrojus. Tačiau tik vienas iš jų po šio mačo taps nugalėtoju, kurio vardą skanduos milijonai teniso gerbėjų visame pasaulyje...

Kūrinio turinys

Prieš pradedant analizuoti filmą, prisipažinsiu, jog nesu didelis teniso gerbėjas, nes mano mylimiausia sporto šaka – futbolas, todėl net nenutuokiau, kas toks yra Bjornas Borgas ir Džonas Makenrojus, apie kurių susidūrimą ir pasiruošimą legendinėms 1980 rungtynėms čia yra kalbama.

Taip pat neskaičiau nieko internete apie jų dvikovą, kad filmo peržiūra būtų smagesnė. Todėl raginu visus žmones, kurie nežino, kaip baigėsi 1980 metų Vimbledono finalas, nesidomėti, o ateiti nieko nežinant į filmo peržiūrą ir su malonumu stebėti visą Bjorno Borgo ir Džono Makenrojaus akistatą nuo įkvepiančios pradžios iki itin dramatiškos pabaigos.

O tuos, kurie domisi tenisu ir puikiai žino rezultatą, raginu nueiti ir savo akimis pamatyti šį kokybiškai atrodantį ir daug įdomybių apie žymius tenisininkus pateikiantį filmą.

Filmas susideda iš dviejų svarbių siužetinės linijos dalių – visapusiškai lygiavertės abiejų tenisininkų biografijos ir puikiai pateikto 1980 metų Vimbledono turnyro.

Pirmoji dalis, kuri yra skirta papasakoti Bjorno Borgo ir Džono Makenrojaus kelią link savo svajonės, palieka itin gerą įspūdį. Mes susipažįstame su sportininkais iš ganėtinai žmogiškos perspektyvos, pradedant nuo jų ankstyvų treniruočių iki geriausių pasaulio rakečių titulų. Viskas atlikta konkrečiai, be jokių išvedžiojimų, o taip pat nenuobodžiai. Tikrai užtenka laiko, kad galėtume pilnavertiškai suvokti jų siekius ir iš jų matomos prizmės pamatyti pasaulį, mylimą žaidimą ir didžiausią priešininką, su kuriuo jiems teks susidurti pačiame finale.

Antra dalis – Vimbledono turnyras ir finalinė dvikova, kurioje akis į akį susitiko du patys geriausi pasaulio tenisininkai. Ir šičia viskas yra pateikia tiesiog nepriekaištingai. Parodomas yra jų kelias link finalo, ir, žinoma, įtampos nestokojanti dvikova, kuri įrašyta į sporto istoriją. Stebėdamas šią dvikovą jaučiausi panašiai, kaip pirmą kartą išvydau kultinį 1976 metų filmą „Rokis“. Buvo ir nervų, buvo ir išgąsčio bei dar daug kitų emocijų, kurios užvaldo akimirksniu žiūrint į vaizdingai pateiktą finalinę teniso titanų dvikovą.

Psichologiniai kiekvieno iš tenisininkų portretai irgi atskleidžiami atitinkamai gerai. Tai itin sunkaus būdo žmonės, kuriems tenisas ne vien sportas, o visas gyvenimas. Ir, žinoma, kiekvienas iš jų elgiasi visiškai skirtingai. Dėl to žiūrėdamas šią juostą simpatizuoji kiekvienam. Nėra čia jokio protagonisto ir antagonisto, o tik du jauni sportininkai, norintys iškovoti Vimbledono turnyro čempiono titulą. Ir būtent žavi tai, jog filmo kūrėjai pateikė neutralią poziciją, norint supažindinti mus su kiekvienu iš jų itin pagarbiai.

Be herojų dueto pristatymo filmas tampa ir gera mokymo priemone tiems, kurie labai minimaliai yra susipažinę su šia sporto šaka. Čia išaiškinami teniso terminai, žaidimo principas ir, žinoma, taisyklės, be kurių būtų neįmanoma suprasti rodomų mačų eigos. Todėl stebėti siužetinės linijos eigą yra žymiai įdomiau, kai viskas pateikiama kaip ant lėkštutės.

Tiesa, juosta man labai priminė visai neseniai pasirodžiusį, 2013 metų, Rono Howardo kino projektą „Lenktynės“ apie Formulės-1 legendas – Džeimsą Hantą ir Nikį Laudą. Bent jau struktūriškai juostos yra giminingos. Todėl, kam patiko mano paminėtas filmas, tikrai turėtų atitinkamai gerai įvertinti ir šį režisieriaus Januso Metzo darbą.

Nenoriu per daug atskleisti, nes filmas beveik koncentruojasi ties 1980 metų Vimbledono finalu, todėl trumpai – rekomenduoju filmą visiems įkvepiančių ir sportinių dramų gerbėjams, o taip pat ir kokybiško kino mylėtojams. Tai puikus šansas susipažinti su legendiniais sportininkas, kurie tapo pavyzdžiais daugeliui tenisininkų.

Techninė juostos pusė

Juostos išorė patiko taip pat, kaip ir jos vidus. Vizualiai, filmas labai priartintas prie to laikotarpio, apie kurį pasakoja pagrindinė istoriją. Tos akis kerinčios neryškios spalvų gamos, pasendintas vaizdas, pilkesnis atspalvis priduoda bendram vaizdui solidumo.

Kameros darbas irgi ganėtinai geras. Bežiūrint varžybas atrodė, kad žiūrėtume dokumentinio filmo kadrus. Tai labai prisidėjo prie tikroviškai atrodančios filmo dalies, kuri čia sudarė nemenką pamatą.

Garso takelis taip pat ypatingas. Yra čia ir puikių dainų, yra ir stipriai nuteikiančių muzikinių kompozicijų, kuriomis buvo bandyta sukurti daugiau įtampos ir dramatiškumo. Ir tai pavyko. Filmas labai stipriai laikė įtampoje paskutines dvidešimt minučių, per kurias vyko finalinė dvikova tarp Bjorno Borgo ir Džono Makenrojaus.

Montažas – tiek garso, tiek vaizdo – geras. Buvo malonu žiūrėti filmą, nes istorija buvo pateikta ganėtinai švariai ir tvarkingai.

Aktorių kolektyvinis darbas

Pagrindinius vaidmenis filme atliko švedas Sverriras Gudnasonas ir skandalingasis Shia Labeaufas. Ir nors abu aktoriai puikiai įkūnijo savo personažus, bet visgi manau, jog pastarajam nebuvo sunku perteikti sporto chuligano portretą ekrane, nes jis ir gyvenime panašiai elgiasi. Ir nors Shia Labeauf kartais stebina savo poelgiais, jo neįmanoma nemylėti.

Filme taip pat galima pamatyti Stellaną Skarsgardą, Tuva Novotny, Ianą Blackmaną ir Matsą Blombgreną. Kiekvienas iš jų įkūnijo svarbius antraplanius veikėjus, kurie turėjo nemažai įtakos atskleidžiant dviejų tenisininkų portretus.

Verdiktas

„Bjornas Borgas prieš Makenrojų“ – įkvepianti tikrais įvykiais paremta sportinė drama apie dviejų žymių teniso karalių akistatą 1980 metų Vimbledono turnyre.

Filme yra atskleidžiamos svarbiausios šio sportinio įvykio detalės, puikiai pateikiami pagrindinių personažų psichologiniai portretai, vaizdingai parodomas įtampos nestokojantis mačas ir labai taikliai pabrėžiamos padorumo ribos, kurių negali peržengti net ir didžiausias nugalėtojas.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)