1. Charlesas Spenceris Chaplinas gimė 1889 metų balandžio 16 d. Pietų Londono Volvorto rajone. Jo tėvai Hannah Chaplin ir Charlesas Chaplinas vyresnysis buvo estrados atlikėjai. Jis turėjo du netikrus brolius – Sydney Johną Hillą ir George‘ą Wheelerį Drydeną.

2. Ch. Chaplino vaikystė buvo labai skurdi ir sunki. Vos septynerių jis buvo išsiųstas į prieglaudą, nors oficialiai buvo apgyvendintas Centrinio Londono rajono mokykloje. Jis yra puikiausias pavyzdys, kaip vargingai gyvenęs žmogus smarkiai praturtėja.

3. Kai mama atsidūrė Kein Hilo psichiatrijos ligoninėje, jis su broliu Sydney buvo nusiųsti gyventi pas alkoholiką tėvą. Galiausiai juos išgelbėjo Nacionalinė smurto prieš vaikus prevencijos draugija.

4. Tėvas padėjo jam prisijungti prie šokančių vaikinų trupės, kuri koncertavo visoje Didžiojoje Britanijoje. Jis nutraukė savo studijas, ir kai mamos liga atsinaujino, užsiregistravo teatro agentūroje Londono Vest Ende. Pirmasis jo vaidmuo buvo laikraščių išnešiojančio berniuko H.A Saintsbury pjesėje „Jim a Romance of Cockayne“. Tačiau šią pjesę, deja, rodė tik dvi savaites.

5. Vėliau jis gavo berniuko patarnautojo Billy vaidmenį Charleso Frohmano spektaklyje „Sherlockas Holmesas“. Jo darbas buvo gerai įvertintas, tad netrukus buvo pakviestas į Londoną vaidinti kartu su Williamu Gillette‘u.

1906 metų gegužę jis prisijungė prie jaunų menininkų trupės „Casey’s Circus“ ir tapo tikra šou žvaigžde. 1907 metų liepą Ch. Chaplinas jau buvo gerai žinomas komedijos žanro atstovas, tačiau pradėti solinę karjerą vis nesisekė.

6. Po pradinių abejonių ir vos po dviejų savaičių bandymų prestižinė Fredo Karno komedijos kompanija pasirašė sutartį su Ch. Chaplinu. Jis suvaidino kelis mažesnius vaidmenis, o 1910 metais atliko įsimintiną vaidmenį trumpame komiškų situacijų spektaklyje „Jimmy the Fearless“.

Tai buvo neįtikėtina sėkmė, dėl kurios jis susilaukė didelio spaudos dėmesio.

7. 1910 metų spalį Ch. Chaplinas vadovavo varjetė trupei, kuri gastroliavo po Šiaurės Ameriką. Jo pasirodymai buvo įvertinti kaip vieni geriausių pantomimos aktorių pasirodymų. Didelio pripažinimo sulaukė už girtuoklio vaidmenį spektaklyje „The Inebriate Swell“.

8. Kine Ch. Chaplinas debiutavo trumpametražiniame filme „Making a Living“, kuris pasirodė 1914 metų vasario 2 d. Jam pačiam filmas nepatiko, tačiau kaip komikas jis sulaukė gero įvertinimo. O savo garsųjį valkatos kostiumą jis apsivilko filmuodamasis antrame filme „Mabel’s Strange Predicament“.

Charlie apsivilko plačias kelnes, siaurą švarką, užsidėjo nedidelę skrybėlę, apsiavė didelius batus ir prisiklijavo ūsus.

9. „Keystone“ studijos vadovas Mackas Sennettas leido Ch. Chaplinui režisuoti savo kitą filmą po to, kai šis jam pažadėjo sumokėti 1500 JAV dolerių, jeigu filmas bus nesėkmingas. 1914 metų gegužės 4 d. Ch. Chaplinas debiutavo kaip režisierius, ir juosta „Caught in the Rain“ buvo itin sėkminga. Nuo tada jis režisavo beveik visus savo filmus „Keystone“ studijoje.

10. 1914 metų lapkritį jis atliko antraeilį vaidmenį savo pirmame ilgo metro filme „Tillie’s Punctured Romance“, kurį režisavo M. Sennettas. Filmas komerciškai buvo labai sėkmingas, ir Ch. Chaplino populiarumas dar labiau išaugo.

11. Jis pasekė savo filmo „The Tramp“ pavyzdžiu ir sukėlė dar daugiau gailesčio filme „The Bank“, kuris baigiasi liūdnai. Tai buvo naujovė komedijos žanro filmuose, ir už savo darbą jis buvo gerai įvertintas.

1915 metais Ch. Chaplinas jau buvo tapęs kino pramonės tarptautine žvaigžde. Jis tapo kultūros fenomenu: apie jį buvo sukurta nemažai dainų, jis pasirodė animaciniuose filmuose ir komiksuose.

12. 1915 metais jis režisavo ir suvaidino savo paskutiniame filme pagal kontraktą su kino studija „Essanay Company“. Filmas vadinosi „Carmen E Charlot“. Jo populiarumas augo ir naujo kontrakto su kino filmų platinimo kompanija „Mutual Film Corporation“ vertė siekė 670 tūkst. JAV dolerių per metus. Tuo metu 26 metų aktorius buvo brangiausiai apmokamas žmogus pasaulyje.

13. 1916 metų kovą jam buvo suteikta asmeninė studija su kontraktu, pagal kurį jis turėjo kas keturias savaites sukurti dviejų dalių filmą. Jis pasamdė Albertą Austiną, Ericą Campbellą ir Henry Bergmaną prodiusuoti tokius filmus, kaip „The Floorwalker“, „Fireman“, „The Vagabond“, „One A.M“ ir „The Count“. „One A.M“ buvo pirmasis filmas, kuriame Ch. Chaplinas vaidino vienas, išskyrus trumpą A. Austino pasirodymą (jis suvaidino taksi vairuotoją).

14. Filme „Easy Street“, kuriame jis vaidina policininką, žibinto stulpas, kuris buvo panaudotas garsioje scenoje, kurioje jis suvaidino su Ericu Campbellu, nukrito ant Ch. Chaplino ir šis pateko į ligoninę.

15. 1917 metais filme „The Immigrant“ jo veikėjas spiria imigracijos pareigūnui, o tai buvo palaikyta jo nusistatymo prieš Ameriką įrodymu. Jis buvo priverstas išvykti iš Jungtinių Valstijų šeštajame dešimtmetyje dėl tvyrojusios antikomunistinės nuotaikos.

16. Ch. Chaplinas buvo britų žiniasklaidos kritikuojamas dėl to, kad nedalyvavo Pirmajame pasauliniame kare. Tačiau jo nepašaukė nei britų, nei JAV kariuomenė. Jis net buvo užsiregistravęs Amerikos šauktinių komisijoje. Todėl karo metu jis keliavo po Jungtines Valstijas ir rinko lėšas sąjungininkams bei sukūrė propagandinį filmą ir padovanojo jį valdžiai.

17. 1917 metų birželį jis pasirašė 1 mln. JAV dolerių vertės sutartį su kino filmo platinimo kompanija „First National Exhibitors’ Circuit“ dėl aštuonių filmų. Po to, kai baigė galioti jo sutartis su „Mutual“, jis ieškojo naujo filmų platintojo, kuris suteiktų nepriklausomybę. Jis penkių akrų žemės sklype Sanset bulvare pasistatė savo studiją su visa būtina infrastruktūra.

Kurdamas filmus jis mėgavosi visiška laisve. 1918 metų balandį pasirodė pirmasis pagal naują sutartį sukurtas filmas „A Dog’s Life“. Prancūzų kino režisierius Louisas Dellucas šį filmą pavadino „pirmuoju kine meno kūriniu“.

18. 1918 metų rugsėjį jis tyliai vedė septyniolikmetę aktorę Mildred Harris, taip norėta išvengti skandalo dėl jos nėštumo. 1920 metų balandį jie išsiskyrė, nes, jo nuomone, buvo nesuderinamai skirtingi.

19. 1919 metų rugpjūtį jis pradėjo įgyvendinti naują projektą „The Kid“ su keturmečiu Jackie Cooganu. Šis filmas nagrinėjo skurdo ir tėvų bei vaikų atskyrimo klausimus. Tai buvo iki tol ilgiausias Ch. Chaplino filmas. Jis pasirodė 1921 metų sausį ir susilaukė sėkmės penkiasdešimtyje šalių.

20. 1925 metų rugpjūtį pasirodžiusiam filmui „The Gold Rush“, kuriame pagrindinį vaidmenį suvadino Georgia Hale, Ch. Chaplinas išleido 1 mln. JAV dolerių. Jis tapo daugiausia uždirbusių nebyliojo kino filmu, susižėręs 5 mln. JAV dolerių pelną.

21. 1924 metų lapkričio 25 d. Ch. Chaplinas Meksikoje vedė besilaukiančią Litą Grey. Pagal Kalifornijos įstatymus jam grėsė kaltinimai dėl išprievartavimo, nes jai tuomet buvo 16 metų. Jie išsiskyrė 1927 metais, kai be teismo susitarė dėl 600 tūkst. JAV dolerių išmokos.

22. Per pirmąją „Oskarų“ ceremoniją jis gavo specialų apdovanojimą už vaidybos įvairiapusiškumą ir genialumą filme „The Circus“, o taip pat už jo scenarijų, režisūrą ir prodiusavimą.

23. Ch. Chaplinas ir toliau kūrė nebyliuosius filmus, nors ketvirtajame dešimtmetyje jau pasirodė garsiniai filmai. Jis manė, kad „kalbučiams“ trūksta nebyliojo kino artistiškumo, todėl jis nenorėjo keisti savo sėkmės formulės.

24. 1931 metais pasirodęs filmas „City Lights“ kritikų ir spaudos buvo teigiamai įvertintas: vienas žurnalistas parašė, kad „niekas negalėtų to padaryti – tik Charlie Chaplinas“. Didžiosios Britanijos filmų institutas šį filmą pavadino geriausiu Ch. Chaplino kūriniu.

25. 1940 metų spalį jis išleido labiausiai laukiamą metų filmą „The Great Dictator“, kuriame suvaidino du vaidmenis ir pirmą kartą jame buvo garsinis dialogas. Filmas buvo nominuotas penkiems „Oskarams“.

26. Penktajame dešimtmetyje jis buvo įsivėlęs į tėvystės skandalą. Joan Barry, su kuria jis turėjo trumpų santykių, pateikė ieškinį dėl vaiko išlaikymo. Jam buvo nurodyta mokėti alimentus, kol Carole Annai sukaks 21 metai. Iš viso Ch. Chaplinas buvo vedęs keturis kartus.

27. 1952 metų rugsėjo 18 d. kartu su šeima jis įlipo į laivą „RMS Queen Elizabeth“ ir išplaukė į Londoną, kur turėjo įvykti jo filmo „Limelight“ premjerą. Vėliau iš JAV generalinio prokuroro jis gavo telegramą, kad panaikintas jo leidimas sugrįžti.

28. 1972 metais Ch. Chaplinas buvo nominuotas „Oskarui“ už viso gyvenimo nuopelnus. Nors iš pradžių jis dvejojo, tačiau galiausiai atvyko į Ameriką atsiimti apdovanojimo, praėjus dvidešimčiai metų po išvykimo. Publika jam 12 minučių plojo atsistojusi.

29. 1975 metais karalienė Elžbieta II suteikė Ch. Chaplinui riterio vardą.

30. 1977 metų gruodžio 25 d. Ch. Chaplinas mirė miegodamas savo namuose. Jį ištiko insultas. Jam buvo 88 metai. 1978 metų kovo 1 d. jo palaikai buvo iškasti ir pagrobti už juos pareikalavus išpirkos. Vėliau atgauti palaikai buvo palaidoti Korsjė miestelio kapinėse Šveicarijoje ir kapas buvo sustiprintas betonu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)