Kaip rašoma interneto tinklapyje www.kinas.info, "Dievų miškas" tapo pelninigiausiu ir žiūrimiausiu praėjusio savaitgalio filmu Lietuvoje - kino juosta surinko daugiau nei 65 tūkst. litų ir ją pamatė 5,6 tūkst. žiūrovų. Iš viso šią naujausią lietuvišką kino juostą pamatė jau 17,5 tūkst. žiūrovų.

Kaip BNS sakė www.kinas.info projektų vadovas Simonas Bartkus, prognozuojama, jog "Dievų miškas" taps pelningiausiu nepriklausomybės laikų lietuvišku filmu. Tuo labiau, kad šiuo metu filmą gali pamatyti tik Vilniaus ir Kauno žiūrovai, o Klaipėdoje "Dievų miško" premjera numatoma spalio 14 dieną.

"Dievų miškas" dar atsilieka nuo legendinio lietuvių partizano Juozo Lukšos-Daumanto gyvenimą ir meilės istoriją papasakojusio Jono Vaitkaus filmo "Vienui vieni", kuris surinko 258 tūkst. litų, o jį pamatė 30 tūkst. žiūrovų.

Tačiau "Dievų miškas" pelningumu jau pralenkė 2000 metais sukurtą ir didelio populiarumo sulaukusį kitą A.Puipos filmą "Elzė iš Gilijos", kuris surinko 176, 5 tūkst. litų.

Vis dėlto iki visų laikų lietuviško filmo žiūrimumo rekordo trūksta daugiau nei labai daug: 1982-aisiais "Skrydį per Atlantą" pamatė 650 tūkst. žiūrovų.

Kaip BNS pasakojo filmo "Dievų miškas" pagrindinis prodiuseris ir kompanijos "Baltijos filmų grupė" direktorius Robertas Urbonas, kino juosta sulaukia daugybės pakvietimų į kino festivalius. Ketvirtadienį įvyks "Dievų miško" premjera Azijoje - filmas dalyvaus tarptautiniame Pusano filmų festivalyje Pietų Korėjoje.

"Dievų miško" scenarijų, remiantis rašytojo Balio Sruogos to paties pavadinimo memuarine knyga, režisierius A.Puipa parašė prieš daugiau nei 20 metų, tačiau ištrėmimo grėsmę vaizduojantis filmo scenarijus sovietmečiu buvo uždraustas. Šiemet, per mažiau nei metus, režisieriui pavyko įgyvendinti daugelį metų puoselėtą projektą.

Praėjusių metų gruodžio viduryje Vilniuje prasidėję filmavimo darbai po keleto mėnesių pasibaigė Klaipėdoje, kur nufilmuotos koncentracijos stovykloje ir pajūryje vykstančios scenos.

Filmo kūrėjai pabrėžia, kad filmas nėra knygos apie Štuthofo koncentracijos stovyklą ekranizacija.

"Tai ne visai tai, ko, matyt, tikisi žiūrovas. Tai mano požiūris, mano fantazijos vingiai skaitant "Dievų mišką". Filme yra daug dalykų, kurių B.Sruoga neaprašė. Atsiminimų knygoje jis beveik neminėjo savęs, o mums norėjosi pasižiūrėti, kas buvo šis žmogus toje situacijoje", - BNS anksčiau pasakojo A.Puipa.

Anot režisieriaus, filme apmąstomas menininko likimas ekstremaliose situacijose, vaizduojama kova su sistemomis tiek lageryje, tiek pokariniame Vilniuje, kai grįžęs į Lietuvą rašytojas bandė išleisti savo prisiminimų knygą. Tačiau, anot A.Puipos, filme aktoriaus Valentino Masalskio vaidinamas pagrindinis herojus Profesorius yra ne B.Sruoga, o labiau abstrakti figūra.

Kino juostoje konclagerio komendantą vaidina žinomas britų aktorius Stevenas Berkoffas. Apie 50 vaidmenų šioje kino juostoje sukūrė lietuvių aktoriai - Saulius Mykolaitis, Šarūnas Puidokas, Monika Bičiūnaitė bei kiti. Filmo operatorius - Algimantas Mikutėnas, dailininkas - Galius Kličius, kompozitorius Kipras Mašanauskas.

Ironiško B.Sruogos memuarinio veikalo motyvais sukurtą filmą "Dievų miškas" autoriai tarpusavyje vadina juodąja komedija, nors sutinka, kad kino juostą galima vadinti ir taip, kaip B.Sruoga pavadino savo knygą - kūrinys, pilnas pakaruokliško humoro.

Filmo gamybos išlaidos siekia apie 3,5 milijono litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją