Tačiau darbui įpusėjus dėl asmeninių priežasčių kino kūrėjas paliko šį ilgai laukiamą projektą ir užleido jį tikram komiksų ekranizacijų guru, dviejų pirmų „Keršytojų“ dalių režisieriui Jossui Whedonui, kuris ne tik užbaigė Zacko Snyderio pradėtą darbą, bet ir pagal savo nuožiūrą kardinaliai pakeitė visą jo pirminę koncepciją, priduodamas filmui lengvumo ir aštrumo humoro plane.

Apie ką mes čia...

Žuvus žmonijos gelbėtojui Supermenui, pasaulį užvaldė chaosas. Daugiau nėra to, kuris galėtų apsaugoti mūsų planetą nuo kosminių įsibrovėlių. Tą supranta ir Briusas Veinas, kuris savo akimis matė žūtbūtinę kovą su Lemtimi ir pabaisos pranašumą prieš Klarką Kentą. Todėl jis, kartu su Diana Prince, sugalvoja būdą, kuris leistų stoti į lygiavertę kovą su ateiviais – suburti išskirtinių sugebėjimų Žemės gyventojų komanda, kurie galėtų varžytis jėga net ir su pačiais Dievais. Taip ir gimsta „Teisingumo lyga“...

Kūrinio turinys

Naujojo kultiniais „DC“ komiksais paremto Zacko Snyderio filmo aš labai laukiau, nes man tikrai didelį įspūdį paliko tiek „Žmogus iš plieno“, tiek ir jo trijų valandų trukmės epas „Betmenas prieš Supermeną: Teisinumo aušra“. Ir viskas dėl to, jog šiuose filmuose nebuvo humoro, jie buvo tamsūs ir ganėtinai pesimistiškai nuteikiantys, kaip ir dauguma „DC“ komiksų. Todėl nenuostabu, jog tiek žiūrovai, tiek ir kino kritikai buvo nepatenkinti tuo, jog juostose trūko lengvumo, kaip „Marvel“ kino visatos projektuose.

Mano nuomone, tai yra labai gerai, nes turi gi kažkiek skirtis šių dviejų žymių pramoginio kino studijų filmų pateikimas bei koncepcija, o taip pat jie turi skleisti ir visiškai kitokią atmosferą. Gi patys komiksai irgi labai skirtingi. „DC“ tai tamsūs ir gilūs skaitiniai, o „Marvel“ linksmi ir lengvai sukramtomi. Na, bent jau dauguma jų tokie yra. Todėl jeigu man tektų rinktis, visada būčiau už „DC“ produkciją.

Tačiau paaiškėjus, jog Zackas Snyderis negalės užbaigti filmo, o į jo vietą pakviestas „Keršytojų“ kūrėjas Jossas Whedonas turės perfilmuoti esmines scenas bei pakeisti juostos pabaigą, tapo neramu. Visgi prie filmo dirbo du skirtingi ir visiškai kitokį požiūrį į istorijas turintys žmonės. Žinoma, tuo pačiu buvo ir smalsu, kaip filmas atrodys po to, kai prie jo rankas prilies „Marvel“ projektų kuratorius. Ir, žinote, gavosi tikrai šaunus ir kvapą gniaužiantis komiksinis filmas, kuriame galime pastebėti ne vien tik niūriai atrodančius momentus, bet ir smagiai pasijuokti iš labai vykusių humoru perpildytų scenų. Matyt „DC“ ir studija „Warner Bros.“ perprato „Marvel“ sėkmės receptą ir sugebėjo savo filmams įnešti to reikiamo ir žiūrovų pamėgto lengvumo.

Tiesa, tai ne pirmas toks filmas apie „DC“ komiksų herojus. Šiais metais jau turėjome progą įsitikinti, jog „Warner Bros.“, jeigu to labai nori, gali pastatyti vertą dėmesio filmą, kuris patiks ne vien tik komiksų gerbėjams, bet ir eiliniam kino mylėtojui. Ir čia kalbu apie „Nuostabiąją moterį“, kuri tapo ne tik didžiausiu 2017 metų vasaros kino sezono hitu JAV, bet ir vienu svarbiausiu „DC“ kino visatos darbu. Juosta susilaukė daugybės kino kritikų liaupsių bei užsidirbo solidžius 821 milijoną dolerių visame pasaulyje. Sklinda gandai, jog filmas gal net papuls į pačius „Oskarus“.

Todėl nieko keisto, jog „Teisingumo lyga“ buvo kuriama panašiu principu kaip ir Patty Jenkins hitas. Ir toks principas, kuriuo šiuo metu vadovaujasi studijos „Warner Bros.“ vadovai, yra pozityviai priimtas tarp daugelio kino ekspertų, komiksų gerbėjų ir, žinoma, pramoginio kino gerbėjų visame pasaulyje.

Savo istorija juosta yra labai susieta su ankstesniais ir mano jau paminėtais filmais, todėl prieš einant į „Teisingumo lygą“, patartina juos pasižiūrėti, kad viskas būtų aišku ir nekiltų jokių primityvių klausimų apie pasakojimo eigą. Tačiau nauja istorija kartu neparodo nieko naujo, ko mes nebūtume matę anksčiau. Tai tipinis superherojų filmas, kuriame gerumo vedami didvyriai stoja į nelygią kovą su mirtį nešančiais padarais. Todėl net nenoriu čia nieko išpasakoti, nes nebus įdomu žiūrėti. Geriau susitelkti į pagrindinius herojus, apie kurių narsą ir yra ši odė. Vieninteliu minusu tampa tai, jog pirma juostos dalis ryškiai spinduliuoja Zacko Snyderio stiliumi, kai tuo tarpu antras aktas yra akivaizdus Josso Whedono projektas. Todėl toks dviejų skirtingų stilių susivienijimas atrodo šiek tiek nenatūraliai.

Filme yra pateikiami jau anksčiau pristatyti veikėjai kaip Betmenas, Nuostabioji moteris ar Supermenas, kurie niekuo ir nepasikeitė nuo mūsų pirmosios pažinties su jais. Tačiau nauji personažai nustebina – Baris Alenas, aka Blyksnis, Artūras Kuris, žinomas Akvameno slapyvardžiu, ir, žinoma, Kiborgu paisvadinęs Viktoras Stounas. Jie yra įdomūs ne tik savo pateikimu, bet ir gyvenimo filosofija. O ir komandinis darbas, kurį jie atlieka, padaro didesnį įspūdį net ir už Betmeno bei Nuostabiosios moters tandemą. Kartu, tai ir pirmą kartą didžiuosiuose kino ekranuose pasirodę herojai, kurių istorijos irgi yra tokios pat įdomios, kaip ir jau solinius projektus turinčių personažų.

Antraplaniai personažai irgi turi nemažai reikšmės pagrindiniams „Teisingumo lygos“ nariams. Būtent jie ir leidžia superdidvyriams atsiskleisti dar labiau, o taip pat įsigilinti į jų pasaulius. Todėl juostoje pasirodo tokie herojai kaip jau šiais metais pristatyta Dianos mama Antiopė, būsima Artūro Kurio žmona Mera, kuri 2018 metų pabaigoje turės didelį pasirodymą soliniame filme „Akvamenas“, Betmeno draugas ir Gotamo miesto sergėtojas komisaras Gordonas su Briuso Veino liokajumi Alfredu ir Supermeno mama Marta bei jo mylimoji Lois Lein.

Juostos blogietis Stepių vilkas atrodė bauginančiai ir efektingai, bet kartu dėl savo tikslų jis nepaliko tokio didelio įspūdžio, kaip generolas Zodas filme „Žmogus iš plieno“. Jam trūko despotiškumo ir noro užvaldyti Žemės planetą, kaip buvo su mano paminėtu generolu. Pagrindinis šios frančizės antganonistas, kuriuo tapo filmo „Betmenas prieš Supermeną: Teisingumo aušra“ išplėstoje režisieriaus versijoje kelioms akimirkoms pasirodęs Darkseidas, neturėjo čia jokios rolės. Matyt jį slepia „Teisingumo lygos“ tęsiniui.

Veiksmo filme yra labai daug, bet jis akcentuojamas tik nuo juostos vidurio. Tai nėra nuobodus ir užtęstas filmas, o visai malonią pramogą kine suteikiantis projektas. Todėl bežiūrint į finalines kovas, teks gerai išsižioti, nes savo didybe šis filmas nurungia beveik visus šiais metais pasirodžiusius komiksais paremtus filmus. Nors papasakota istorija jis gerokai nusileidžia tiek „Loganui“, tiek ir „Nuostabiajai moteriai“. Bet tiek to, epiškumas čia buvo pačiu svarbiausiu juostos akcentu. Ir jis buvo pateiktas kaip įmanoma išradingiau.

Visumoje, šis filmas iš dalies pralenkia ankstesnius solinius Supermeno ir Betmeno projektus, ir galima teigti, jog jo dėka „DC“ kino visata eina teisingu keliu. Dėl to ir džiaugiuosi, nes norisi ateityje pamatyti dar daugiau filmų apie įvairiausius superherojus, kurių istorijos dar nebuvo perkeltos į kino ekranus. O kol kas laukiam „Akvameno“, kuris pasirodys kitų metų gruodį.

Techninė juostos pusė

Šis filmas yra tikru saldainiu akims, todėl patariu rinktis 3D seansus, kuriuose atsiskleidžia visas „Teisingumo lygos“ vizualus potencialas. Specialieji efektai palieka ganėtinai gerą įspūdį, nors ir matosi, jog viskas yra sukurta kompiuterio pagalba, bet koks skirtumas, jeigu visumoje filmas leidžia patirti akių orgazmą. Tiesa, yra vienas momentas, kuris labai rėžia akis. Tai Supermeno veidas. Kaip žinia, dėl reikiamų perfilmavimų, aktorius Henry‘is Cavillis buvo su ūsais ir kad jų nenuskusti, buvo panaudotas CGI. Ir tai labai matosi, jeigu įsižiūri į jo veidą. Yra čia ir įspūdingų dekoracijų, kurios taip pat sudaro nemažą svarbą bendrai koncepcijai.

Patiko man ir personažų kostiumai. Jie atrodo tokie tikroviški, tokie spindintys ir kartu brutalūs. Ypatingai Akvameno ir Meros apranga kelia susižavėjimą. Tiesa, juostoje pristatomas ir naujas Betmeno kostiumas bei visiškai kitokie nei iki šiol Supermeno šarvai. Dizaineriai čia pasistengė ir pateikė mums labai komiksinius ir tiksliai atkurtus herojų apdarus.

Vizualiai taip pat labai gerai atrodo ir kameros darbas, kurio dėka buvo galima mėgautis iš arti kiekvienu herojų judėsiu ir detalumu mūšio scenose. Kas matė „Nuostabiąją moterį“, tai čia vaizdas nepasikeičia. Viskas atrodo taip gyvai ir įspūdingai, jog atrodo, kad ir pats dalyvauji mirtinoje kovoje su ateivių armija.

Garso takeliu irgi likau patenkintas. Tai buvo epiškų, įtampos sukeliančių ir didingai skambančių muzikinių kompozicijų rinkinys, kuris leido patirti itin didelį malonumą stebint kiekvieną šio filmo sceną kino salėje.

Garso montažas tobulas dėl savo sustiprintų momentų esminėse kovų scenose, o vaizdo montažas kai kur chaotiškas, o kai kur labai glotniai pateiktas, jog istorija yra pasakojama vientisai ir maloniai. Tačiau čia, matyt, filmas buvo neblogai sukarpytas, kad vėliau būtų išleista ilgesnė versija. Taip buvo beveik su visais „DC“ filmais.

Aktorių kolektyvinis darbas

Didelis aktorių kolektyvas paverčia šį epinį pasakojimą į tikrą žvaigždžių šou. Jame yra ir Benas Affleckas, Gal Gadot, Henry‘is Cavillis, Jeremy‘is Ironsas, Diane Lane, Amy Adams bei Connie Nielsen su Robin Wright. Ir visi šie aktoriai, kurie jau nebe pirmą kartą pasirodė šioje „DC“ komiksais paremtoje kino visatoje, savo roles atliko puikiai.

Užtat naujokai pateikė staigmenas. Pirmiausia – Bario Aleno atlikėjas Ezra Milleris nustebino savo humoristiniu pasirodymu šioje epinėje juostoje. Puikus personažas, kuris kardinaliai skiriasi nuo to veikėjo, kurį mes matėme seriale „Blyksnis“.

Taip pat Jasonas Momoa su Amber Heard paliko labai gerą įspūdį įkūnijant Akmaveną ir Merą. Puikus tandemas, į kurį su malonumu žiūrėsiu 2018 metais pasirodysiančiame filme. Tiesa, Akvamenas čia skiriasi nuo to komiksinio varianto ir tai mane turbūt sužavėjo labiausiai. Tai brutalus ir labai kietas vyrukas, kuris kelia grėsmę vien tik į jį pasižiūrėjus.

Komisaro Gordono atlikėjas J.K. Simmonsas taip pat gerai įsipaišo į rodomą istoriją kaip ir Henrio Aleno vaidmens atlikėjas Billy‘is Crudupas.

Antiherojų šįkart suvaidino Ciaranas Hindsas. Puikus aktorius, nuo kurio balso man net šiurpai ėjo.

Verdiktas

„Teisingumo lyga“ – vizualiai patrauklus ir labai žvalus, daug gero veiksmo turintis bei įtampos nestokojantis, tamsiai atrodantis, bet kartu lengvu tonu pasižymintis „DC“ komiksais paremtas kino projektas, kurio svarbiausiu varikliu tampa žymiausių pasaulyje superherojų komandos akistata su mirtį nešančiais pranašais iš kosmoso.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)