Miniserialas buvo kuriamas pagal „New York Times“ bestseleriu pripažintą Marthos Raddatz knygą „Ilgas kelias namo: šeimos ir karo istorija“ (angl. „The Long Road Home: A Story of War and Family“).

Tiesa, serialo kūrėjai, norėdami išsaugoti tų akimirkų autentiškumą, į pagalbą pasikvietė ne tik knygos autorę, bet ir kruvinuose įvykiuose dalyvavusį karį Ericą Bouringą bei būrį kitų įvykio liudininkų.

Likus vos kelioms savaitėms iki serialo pasirodymo TV ekranuose, kūrėjai ir aktoriai jį pristatė Kanuose vykusioje MIPCOM konferencijoje, į kurią buvo pakviesta ir DELFI.

Iki paskutinio siūlelio atkurta autentiškumas

„Jūsų serialas kurtas pasiremiant tikra istorija. Ar tai visą procesą paverčia lengvesniu, ar priešingai – viską apsunkina?“, – tai buvo pirmasis klausimas, nuskambėjęs interviu metu.

„Visa kūrybinė komanda stengėsi viską kuo tiksliau atkartoti: nuo emocijų iki kostiumų ar grimo. Kiekviena detalė buvo labai svarbi. Tai buvo kruopštus ir atsakingas darbas, – pasakojo aktorius Jonas Beaversas. – Man, kaip aktoriui, tai buvo neįkainojama patirtis, nes mane konsultavo Ericas, kurį seriale ir įkūnijau. Visada galėjau paklausti, kaip jauteisi, kaip stovėjai ir panašiai. Noriu tikėti, kad mes tikrai atkūrėme įvykius tiek, kiek buvo įmanoma.“

Jonas Beaversas (kairėje) ir Ericas Bourquinas

Ericą įkūnijęs aktorius nesiryžo nusverti svarstyklių: sunkiau ar lengviau dirbti atkuriant tikrus įvykius, tačiau seriale įsiamžinęs Michaelas Kelly, kurį daugelis pažįsta iš serialo „Kortų namelis“ (liet. „House Of Cards“), nė nesvarstęs tarė: „Žinoma, kad atkurti tikrą asmenį yra daug sunkiau“.

„Iš tiesų apima neapsakomas jausmas, kai suprantu, kad visa tai, ką patyriau, dabar galės pamatyti mano draugai, šeima, galiausiai Amerika, kurią šis įvykis taip sukrėtė“, – kalbėjo Ericas.

Ar iš tiesų šiame miniseriale tiek daug autentikos? „Net tokias smulkmenas, kaip apranga ar avalynė, Ericas turėdavo patvirtinti, – šyptelėjo J. Beversas. – Jis rodė ir mazgus, kaip dėvėjo šalmus ir panašiai. Taip, galima sakyti, kad svarbiausia juk siužetas, tačiau kai komanda tiek daug laiko ir jėgų investuoja į detales, manau, yra parodama didžiausia pagarba žiūrovui.“

Miniseriale didelė dalis dėmesio atitenka šeimoms, kurios laukia karo lauke kovojančių vyrų, tad šio miniserialo negalima vadinti tiesiog „istorija apie karą“, tai kur kas daugiau, jame neapsakomai daug dramos, jausmų ir išgyvenimų.

„Mano nuomone, šių įvykių perkėlimas į TV ekranus yra svarbus ir vertingas dalykas. Net ir mes, aktoriai, dirbdami prie šio filmo siekėme į viską žiūrėti kuo kruopščiau bei jautriau, nes žinojome, kiek ši istorija reiškia kai kuriems asmenims, – teigė Darius Homayounas. – Aš pats nemažai laiko praleidau tiesiog kalbėdamas su kariu bei jo mama. Suvokiau, kad turiu tai padaryti kuo geriau, nes šiems žmonėms tai nėra tiesiog serialas ar tiesiog vaidmuo.“

Serialas "Ilgas kelias namo"

„Tai tikrai nėra tipinė karo drama, kaip Ericas ir minėjo, joje daug pasiaukojimo ir noro grįžti namo“, – tikino aktorius Jonas ir pridūrė, jog daugelis pasaulio tautų yra kentėjusios karo skausmą, tad jis tiki, kad ekrane matomus pojūčius daugelis pajus ir gal net pradės kitaip žvelgti į savo tautos istoriją.

„Žinote, tame kare buvo daug vyrų, kurie negalėjo pajusti savo mažylio kvapo. Tai yra didžiulis pasiaukojimas, – savo patirtimo dalijosi Ericas. – Tai nėra tiesiog karas, tai žmonių istorijos. Tikrų žmonių gyvenimai.“

Daugiau nei tik istorija

Knygą „Ilgas kelias namo: šeimos ir karo istorija“ parašiusi Martha Raddatz interviu metu ne kartą pakartojo, jog tikisi, kad šis serialas palies ne tik karių, jų šeimų ar artimųjų širdis. „Daugelis šalių yra pajutusios karą, tad tai yra kiekvieno vienaip ar kitaip išgyventa patirtis. Būten dėl to šis serialas turėtų tapti artimu daugeliui tautų, – kalbėjo Martha ir pridūrė. – Tikiuosi, kad šis serialas privers žmones suklusti, pagalvoti ir gal net paklausti kokių nors klausimų.“

Filmo kūrybinėje komandoje dirbęs Mikko Alanne pasakojo, jog dar nė nepradėjęs kurti svajojo kada nors prisiliesti prie tikrų įvykių atkūrimo scenarijaus.

„Ši istorija nėra tiesiog istorija. Su mumis dirbo daug žmonių, kurie patys išgyveno tuos įvykius, jie dalijosi patirtimi, ką jautė, kaip viskas buvo. Ši istorija yra neįtikėtina“, – kalbėjo Mikko ir pasidžiaugė, jog aktoriai, dirbdami šiame filme, taip susibendravo su kariais, kuriuos jie įkūnijo, jog tie santykiai ir visas procesas serialą padaro dar ypatingesniu.

Martha Raddatz

Supergalias suteikianti kino aikštelė

Aktoriai neišvengė klausimo, ar patys save įsivaizduotų tokiame, kario, amplua. Ir daugeliui šis klausimas sukėlė šypsenas: „Nesugebėtume!“.

„Man nepakaktų drąsos būti tokiu“, – neslėpė Jonas Beaversas.

Tą patį klausimą išgirdęs M. Kelly net nusijuokė ir net nedvejojo: „Po velniais, tikrai ne“. Jis prisipažino, kad prieš filmą jie specialiai tam ruošėsi. „Žinoma, tos treniruotės neprilygsta karių pasiruošimui. Apskritai, kai filmavome, tas jausmas, kai tu girdi, jog kažkur skrieja šūviai, o tu net nesupranti, kur... Vien tai yra baisu. Bet juk aš supratau, kad tai tik filmavimas, o ne tikras karas, kad kulkos nėra tikros“, – nė kiek savo patirties nedailino ir drąsos ryškesnėmis spalvomis nepiešė serialų žvaigždė.

Serialo „Ilgas kelias namo“ anonsas:

Juodasis sekmadienis

Aštuonių serijų miniseriale bus atkuriamas Irako karo metu amerikiečių karių 2004 metais išgyventas mūšis. Tuomet, balandžio 4-ąją, Bagdado priemiestyje buvo žiauriai užpultas 1-asis JAV karių padalinys iš Fort Hudo. Karo metraščiuose šis įvykis vėliau buvo vadinamas juoduoju sekmadieniu.

Tikrais faktais paremtas serialas atskleis paraleliai vykstančius karo veiksmus Irake ir tuo pačiu metu išgyvenamą Teksase likusių karių šeimų nerimą, kuomet jie 48 valandas gyveno laukimo režimu tikėdamiesi blogiausio scenarijaus.

Michaelas Kelly

Šis incidentas įvyko praėjus 11 mėnesių po garsiai nuskambėjusios JAV prezidento George‘o W. Busho kalbos „Misija baigta“ (angl. – „Mission Accomplished“). Iki tol taikos palaikymo misiją atlikę JAV kariai po šio įvykio savo pareigas Irake ėmė vertinti kaip kovą su šalyje gyvenančiais maištininkais.

Miniserialas, kuris buvo sukurtas pagal Marthos Raddatz knygą „Ilgas kelias namo: šeimos ir karo istorija“ TV ekranuose pasirodys jau lapkričio 12 d.

Serialo komandoje – ne vienas garsus veidas: leitenantą pulkininką Gary Volesky įkūnijo iš serialo „Kortų namelis“ puikiai pažįstamas Michaelas Kelly, kapitoną Troy Demony – juostoje „Tėvystė“ įsiamžinęs Jasonas Ritteris, leitenanto Shane'o Aguero vaidmuo atiteko filme „Visa Menanti“ vaidinusiam E. J. Bonillai.

Taip pat pamatysite ir serialuose „Kalėjimo bėgliai“ bei „Vaikštantys numirėliai“ vaidinusią Sarah Wayne Callies, kuri įkūnys LeAnną Volesky, taip pat ir Jeremy Sisto, kurį regėjote filme „Šešios pėdos po žeme“.

Serialo akimirkos ir jo komanda:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)