„Mums, kaip prodiuserinei kompanijai, tai be galo svarbus įvertinimas. Žymiausios Europos kino kompanijos kaunasi dėl „Eurimages“ paramos, todėl Studijai Nominum, kartu su latvių ir estų kolegomis ruoštam projektui gauti aukščiaus balus yra savotiškas pripažinimas ir „įšventinimas“ į geriausių Europos kino prodiuserių elitinį sąrašą,“- sako prodiuserė A. Matelienė.

Režisierių A. Stonio ir K Briede filmas „Naujoji Baltijos banga“ atskleis Baltijos dokumentikos meistrų sukurtą kino, poezijos, nepakartojamų vaizdų pasaulį, pažvelgs į tokių kūrėjų, kaip lietuvių Henriko Šablevičiaus, Roberto Verbos, estų Mark Soosaar ir Andress Soot, latvių Herz Frank ir Ivars Seleckis, kūrybos paslaptis.

Filmas nagrinės fenomeną, dar vadinamą poetinio kino mokykla, kurios dėka atsiskleidžia svarbūs sąvasties elementai trejose Baltijos šalyse – Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje. Poetinė arba lyrinė kalba, kurią naudojo Baltijos šalių kino kūrėjai priespaudos sąlygomis, taip išvengdami cenzūros gniaužtų, yra vertinama plačiame pasaulyje, o Baltijos poetinio kino mokykla domina kino tyrinėtojus.

Ir nors video formato atsiradimas, kino studijų žlugimas bei, po Nepriklausomybės paskelbimo, atsiradusi galimybė kūrėjams laisvai reikšti mintis, pakoregavo poetinės dokumentikos raidą, tačiau ši mokykla gyvuoja ir šiandien, įgijusi ne mažiau talentingų mokinių, nei jos pradininkai.

Anot režisieriaus A. Stonio, „Eurimages“ rėmimas kino kūrėjams reiškia ne tik finansinę paramą, bet ir pačios aukščiausios meninės kokybės patvirtinimą, todėl šio fondo logotipo filmo titruose siekia net patį aukščiausią pripažinimą pelniusios Europos kino režisūros žvaigždės. Fondo paramą yra gavę patys garsiausi Europos režisieriai, tokie kaip Lars von Trier, Peter Greenaway, Roman Polanski, Emir Kusturica, Michael Haneke, Werner Herzog ir kiti. Šiandien „Eurimages“ – didžiausias kino paramos fondas Europoje. Fondas vienija 38 šalis.

Fondo geografija per paskutinius metus išsiplėtė nuo Azijos, Europos į Šiaurės Ameriką. Neseniai į fondą įstojo Kanada, netrukus tą ketina padaryti ir Argentina. Lietuva prie fondo prisijungė 2007 m. Fondas tampa globaliu žaidėju pasaulinėje kino rinkoje. Kiekvienais metais auga fondui pateikiamų projektų skaičius.

Vienoje iš keturių sesijų per metus dalyvauja vidutiniškai 50 vaidybinio, dokumentinio ar animacinio kino projektai. Lietuvai šiais metais „Eurimages“ fondo sesijoje atstovavo Lietuvos Kino Centro direktorius Rolandas Kvietkauskas. Šių metų fondo sesijoje taip pat buvo paremtas Audriaus Mickevičiaus dokumentinis filmas „Pavyzdingas elgesys“ (prodiuserė Rasa Miškinytė) ir du vaidybinio kino projektai, kuriuose Lietuva dalyvauja kaip mažasis ko prodiuseris: „Just A Moment“ (prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė) bei „Tremora“ (prodiuserė Ieva Norvilienė). R

ežisierių A. Stonio ir K. Briede filmas „Naujoji Baltijos banga“ bus pristatytas Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, minint šių šalių šimtmečius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)