„Krikštatėvis" (1972 metai)

Režisierius: Francis Fordas Coppola

„Krikštatėvio" pavadinimas visų filmų apie gangsterius „seneliu" prilygtų Michaelo Jordano pavadinimui geriausiu „Chicago Bulls" žaidėju. Francis Fordas Coppola Mario Puzo romaną apie mafiją ekranizavo tiesiog virtuoziškai. Ką jau bekalbėti apie puikią legendinio Marlono Brando ir dar jauno Alo Pacino vaidybą.

„Gelbstint eilinį Rajaną" (1998 metai)

Režisierius: Stevenas Spielbergas

Ar gali būti kas nors intensyvesnio, brutalesnio ir labiau gąsdinančio už pirmąsias 27-ias šio filmo minutes? Steveno Spielbergo ekranizuotas sąjungininkų išsilaipinimas „Omahos" paplūdimyje yra geriausia visų laikų kovos mūšio scena, o pats filmas gali drąsiai pretenduoti į geriausių visų laiko karinio filmo vardą. Tomas Hanksas šiame filme suvaidino tiesiog nuostabiai. Ar dar koks nors kitas filmas gali paskatinti didesnį patriotizmą?

„Nuostabus protas" (2001 metai)


Režisierius: Ronas Howardas

Iš tiesų tikroji istorija apie genijų matematiką Johną Forbesą Nashą jaunesnįjį, kuris sirgo šizofrenija, gerokai skiriasi nuo to, kaip ją filmo „Nuostabus protas" scenarijuje papasakojo jo autorius Akiva Goldsmanas. Tačiau nepaneigsime tos emocinės filmo galios, kuri užvaldo jį pažiūrėjus. Be to, genijų matematiką tiesiog puikiai suvaidino Russellas Crowe.

„Gyvenimas yra gražus" (1997 metai)


Režisierius: Roberto Benigni

Prieš sėsdami žiūrėti šį filmą, atsineškite daug popierinių servetėlių, nes jų tikrai prireiks. „Gyvenimas yra gražus" yra gana keistas filmas, tarsi sudarytas iš dviejų filmų. Pirmoji dalis – tarsi romantinė komedija, kurioje vaidina „čapliniškas" veikėjas, kurį įkūnijo pats filmo režisierius. Tačiau vėliau filmas drastiškai pasikeičia, kai naciai siunčia Italijos žydus į mirties stovyklas. Tai nepamirštamas filmas, kurį kiekvienas tiesiog privalo pamatyti.

„Skrydis virš gegutės lizdo" (1975 metai)


Režisierius: Milošas Formanas

1976 metų „Oskarų" ceremonija pagrįstai galima pavadinti „Skrydžio virš gegutės lizdo" ceremonija, nes 1962 metais išleisto Keno Kesey romano ekranizacija gavo visus penkis pagrindinius apdovanojimus. Tai juosta, įtvirtinusi Jacko Nicholsoną kūrybinį palikimą. „Skrydis virš gegutės lizdo" – tai filmas, kuris lieka širdyje amžinai.

„Šių dienų Apokalipsė. Sugrįžimas" (1979 metai)


Režisierius: Francis Fordas Coppola

Jeigu karą laikysime panirimu į beprotybę, tai niekas geriau to neparodo, kaip juosta „Šių dienų Apokalipsė. Sugrįžimas" apie Vietnamo karą. Jame suvaidino Martinas Sheenas ir Marlonas Brando. Tai yra neginčijama kino klasika.

„Rokis" (1976 metai)


Režisierius: Johnas G. Avildsenas

Nufilmuotas už vieną milijoną dolerių vos per vieną mėnesį. Tačiau pirmoji „Rokio" dalis yra pati „kiečiausia" iš visų vėliau pasirodžiusių tęsinių. Ir kaip nemylėsi „Rokio"? Tai puiki istorija, su puikia muzika ir nuostabia pabaiga.

„Karaliaus kalba" (2010 metai)


Režisierius: Tomas Hooperis

Geriausiu 2010 metų filmu pripažinta „Karaliaus kalba" – tai istorija apie mikčiojantį Didžiosios Britanijos karalių Jurgį VI, kurį suvaidino Colinas Firthas. Geoffrey Rusho suvaidintas logopedas padeda monarchui pasirengti kalbos sakymui. Jaudinanti, juokinga ir viena geriausių šio dešimtmečio dramų.

„Gandis" (1982 metai)


Režisierius: Richardas Attenborough

Jei koks nors žmogus nusipelnė trijų valandų trukmės filmo, tai tikrai Mahatma Gandhi. Šioje juostoje Benas Kingsley meistriškai ir nepaprastai tiksliai suvaidino kovos už Indijos nepriklausomybę lyderį. Žiūrovui prireiks kantrybės žiūrint, kaip legendinis vyras naudojo taiką, kaip didžiausią savo ginklą, tačiau B. Kingsley ir R. Attenborough padirbėjo tikrai puikiai ir sukūrė galingą filmą, kuris gali atlikti ir puikios istorijos pamokos vaidmenį.

„Lietaus žmogus" (1988 metai)

Režisierius: Barry Levinsonas

Tai viena geriausių devintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio dramų, kurioje autizmu sergantį eruditą suvaidino Dustinas Hoffmanas. O Tomas Cruisas vaidina niekam tikusį brolį, kuris pasinaudoja D. Hoffmano veikėju, kad gautų tėvo palikimą. Tai juosta, kurios metu galima ir pasijuokti, ir išspausti ašarą.

„Dievų miestas" (2002 metai)

Režisierius: Fernando Meirellesas

Filmas pagrįstas realiais įvykiais, kurie įvyko Rio de Žaneiro priemiestyje, vadinamame „Dievų miestu". Jame vaizduojamas smurto ir keršto ciklas, kuris niekuomet nenutrūksta. Režisierius Fernando Meirellesas sukūrė nuostabią smurtu persmelktą dramą, kuri nė akimirkai neleis atsipalaiduoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)