Šiais metais festivalio metu bus pristatyti įvairaus žanro ir skirtingoms žiūrovų auditorijoms skirti filmai, pradedant nuo animacinių projektų vaikams iki rimtų, klasikinių filmų kino gurmanams. Tačiau, kaip žinia, dėl laiko stokos, ne kiekvienas gali sau leisti pasižiūrėti visus rodomus filmus, todėl mes parinkome penkis svarbiausius ir labiausiai intriguojančius filmus, kurie neturėtų nuvilti net ir visko mačiusius kino mylėtojus.

„Marija Kiuri“ (angl. „Marie Curie“)

Poetinis pasakojimas apie iškilios lenkų mokslininkės, du kartinės Nobelio premijos laureatės Marios Skłodowskos-Curie gyvenimą. Moters, siekiančios pripažinimo tiksliųjų mokslų pasaulyje, kuriame anuomet dominavo vyrai, istorija persipina su scenomis iš sudėtingo herojės asmeninio gyvenimo. Režisierė puikiai išnaudoja turtingą mokslininkės biografiją atskleisti jos kaip moters asmenybei, iki šiol daugumai žinomai tik iš vadovėlių ar mokslinių veikalų. Vienas didžiausių filmo privalumų – puikus aktorės Karolinos Gruszkos vaidmuo ir meistriškas operatoriaus Michało Englerto darbas.

„Draudžiamos dainos“ (angl. „Forbidden Songs“)

Pirmasis po karo sukurtas lenkų filmas. Juosta pasakoja apie vokiečių okupacijos metus Varšuvoje. Istorijos pasakotojas – muzikantas Romanas Tokarskis dalinasi savo išgyvenimais su jaunu kareiviu. Orkestro, kuriame grojo muzikantas, istorija persipina su pasipriešinimo judėjimu, Varšuvos sukilimu bei kasdiene kova už būvį. Greta muzikantų lygiateisės filmo herojės yra okupacijos metų dainos – patriotinės, linksmos, satyrinės, kėlusios varšuviečių dvasią ir padėjusios ištverti iki išlaisvinimo. Danutos Szaflarskos debiutas kine.

„Silpnoji lytis“ (angl. „Weak Sex“)

Zoška – daili išsilavinusi mergina, žinanti, ko nori iš gyvenimo. Mažą gimtąjį miestelį ji iškeitė į Varšuvą, kur sėkmingai kopia karjeros laiptais tarptautinėje korporacijoje. Tačiau netikėtai iškyla problema ir Zoška praranda darbą. „Silpnoji lytis“ šiaip ne taip sutelkia jėgas ir imasi kurpti planą, kaip atkeršyti buvusiam šefui, tuo pat metu ieško meilės, draugystės ir naujo darbo. Filme vaizdingai, lengvai ir su humoru pasakojama apie šiuolaikinių metropolijų kontrastus bei apie korporacijose įkalintų jaunų žmonių vienatvę.

„Jūsų Vincentas“ (angl. „Loving Vincent“)

Pirmas pasaulyje pilno metro tapytas animacinis filmas. Kiekvienas iš 65 000 filmo kadrų buvo nutapytas vieno iš 125 profesionalių dailininkų. Taip iš Vincento van Gogo paveikslų pažįstamas pasaulis atgijo ekrane. Filme atskleidžiamos paslaptingos menininko mirties aplinkybės. Ar jis iš tiesų nusižudė? Kas nutiko per 6 savaites nuo van Gogo laiško, kuriame jis rašė besijaučiąs puikiai ir esąs visiškai ramus? Sukurti scenarijų įkvėpė tapytojo laiškai, o pasakojimo ašimi tapo pokalbiai su daugiau nei šimto menininko paveikslų veikėjais.

„Aš žudikas“ (angl. „I‘m a Killer“)

Su ypatingu dėmesiu detalėms sukurtas detektyvas pagal tikrus XX a. 8 dešimtmečio įvykius. Jaunas milicijos leitenantas Januszas Jasińskis sulaukia kartą gyvenime pasitaikančios galimybės ir paskiriamas vadovauti tyrimų grupei, bandančiai sugauti serijinį moterų žudiką, žinomą kaip „vampyrą iš Zaglembės“. Pieprzycos trileryje įtampa išlieka nuo filmo pradžios iki paskutinių kadrų, meistriškai persipinant nusikaltimo nuojautai ir nelinksmam to meto kasdienybės humorui. Ypač preciziškai filme atkurtos anuometinės Lenkijos gyvenimo realijos, puiki tiek jaunų, tiek jau pripažintų lenkų aktorių vaidyba. Filmas be kitų apdovanojimų yra pelnęs Gdynės kino festivalio „Sidabrinius liūtus“.

Šiuos ir dar daug kitų įdomių filmų galima bus pasižiūrėti spalio 5 – 15 dienomis Lenkų kino festivalyje „Kino tūzai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją