Kiekvienais metais šis išskirtinis ir dešimt dienų trunkantis geriausių lenkiškų filmų maratonas pritraukia vis daugiau smalsuolių ir, žinoma, gero bei prasmingo kino žiūrovų, kurie norėdami atsiriboti nuo beprasmių ir jau pabodusių bei labai monotoniškų Holivudinių filmų, renkasi tą, ką siūlo Europa.

2000 metais prasidėjęs „Lenkų kino festivalis“ per tuos 17-a gyvavimo metų pritraukė virš 20 tūkstančių žiūrovų, kurie pasižiūrėjo 190 puikių lenkiškų filmų. Vien praeitais metais žiūrovų skaičius siekė 6 tūkstančius, kas tapo tikru rekordu šiam festivaliui.

Festivalis neapsiėjo ir be žymių svečių, kuriais tapo tokie kino grandai kaip viena iš žymiausių pasaulyje moterų režisierių Agnieszka Holland, kuri 2011 metais Lietuvos žiūrovams pristatė savo „Oskarui“ geriausio užsienio filmo kategorijoje nominuotą juostą „Tamsoje“ (angl. „In Darkness“).

Festivalyje taip pat lankėsi tokie žymūs kino kūrėjai kaip legendinis Jerzy Hoffman, kurio žymiausiais darbais tapo lenkų rašytojo Henriko Seknevičiaus „Trilogijos“ („Ponas Volodijovskis“ (1969), „Tvanas“ (1974) ir „Ugimi ir kalaviju“ (1999)) ekranizacijos, kultinis aktorius ir režisierius Jerzy Stuhr, triskart „Kanų kino festivalyje“ triumfavęs Krzysztof Zanussi, viena garsiausių lenkų kino aktorių Krystyna Janda bei daug kitų pasauliniam kinui nusipelniusių profesionalų – pradedant kino operatoriais ir baigiant scenaristais.

17-ąjį „Lenkų kino festivalį“ atidarys išskirtinė ir labai meniška, bet be galo graži ir užburianti animacinė juosta „Jūsų Vincentas“ (angl. „Loving Vincent“). Tai pirmasis pasaulyje tapytas pilno metro filmas, kurio kiekvienas iš 65 tūkstančių kadrų buvo nutapytas 125 profesionalių dailininkų. Be išskirtinės išorės, didžiausiu šio filmo turtu taps įtraukianti ir šiek tiek mistinė istorija, kuri atskleis daug naujų detalių apie menininką Van Gogą ir jo nepaprastą mirtį.

Taip pat šiais metais kino žiūrovų lauks daug įtampos sukeliančių kriminalinių trilerių kaip psichologinis trileris „Aš žudikas“ (angl. „I‘m a Killer“), rašytojo Dano Browno stiliumi sukurtas filmas „Dievo tarnai“ (angl. „Humble Servants“) ir stipriai emocionalus „Konvojus“ (angl. „Convoy“).

Festivalio metu bus galima susipažinti ir su 1946 metų lenkų kino klasika „Draudžiamos dainos“ (angl. „Forbidden Songs“) bei biografine 1994 metų religinės tematikos drama „Faustina“ (angl. „Faustina“) ar pasimėgauti kitomis tikrais faktais paremtomis puikiomis dramomis kaip „Marija Kiuri“ (angl. „Marie Curie“).

Jaunimui irgi bus iš ko rinktis. Pirmiausia, patiems mažiausiems kino mylėtojams bus parodyta lenkų animacinių filmų klasika „Liolekas ir Bolekas“ bei „Reksio“. Paaugliai irgi turės ką veikti, nes galės pamatyti smagiausias komedijas ir nuotykių filmus.

Spalio 5 iki 12 d. 17-sis „Lenkų kino festivalis“ vyks „Multikino“, „Pasakos“ ir „Skalvijos“ kino teatruose Vilniuje, o nuo 13 iki 15 dienos atkeliaus į Kauną, Klaipėdą, Mažeikius ir Nemenčinę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją