„Tai man labai svarbus apdovanojimas. Kino kūrėjų bendruomenėje publikos prizas yra ypatingai vertinamas, nes nepriklauso nuo žiuri sprendimų, o skiriamas tiesiogiai pačių festivalio žiūrovų, kurie yra atviriausi kino vertintojai,“ – pranešime spaudai sako A. Stonys, kurio filmas jau antrą kartą pelno publikos apdovanojimą.

Pirmą kartą režisieriui jis buvo įteiktas šių metų Vilniaus kino festivalyje „Kino pavasaris“. Anot, režisieriaus dalyvavimas ir įvertinimas festivalyje „Art Doc“ jam svarbus ir dėl kitų priežasčių.

Festivalio plakatas

„Festivalis „Art Doc“ vienas paskutinių atvirai opozicinių dokumentikos festivalių dabartinei Rusijos valdžiai. Jo įkūrėjas ir vadovas – vienas žymiausių šiuolaikinų dokumentalistų Vitalijus Manskis, kuris sukūrė ne vieną tarptautinį pripažinimą sulaukusį filmą. Jo naujausias darbas „Te visad šviečia saulė“, filmuotas Šiaurės Korėjoje, jau apdovanotas gausybe prizų. O jis pats atvirai, nepritaręs Krymo aneksijai, pasisakydamas prieš Rusijos invaziją Ukrainoje buvo apšauktas liaudies priešu ir priverstas išsikelti gyventi į Rygą. Žinau, kiek jam kainuoja rengti festivalį, kurį Rusijos valdžia visomis priemonėmis stengiasi blokuoti,“ – sako A. Stonys.

Palaikomas visų opozicinių V. Putino režimui jėgų, festivalis kasmet vyksta Maskvoje, dar keliuose Rusijos miestuose ir Rygoje, sutraukdamas didžiules auditorijas ir tapdamas vieninteliu tiesą kalbančiu renginiu. Festivalio dėmesys skiriamas politinėms temoms, bet taip pat meninės dokumentikos kalbos iešojimams ir kino poezijai.

Praėjusią savaitę festivalis, kurio pagrindinis šūkis „Vietoje laisvės“ vyko Rygoje. Iš ten publikos simpatijų prizą lietuvių režisieriui perdavė Lietuvos Kino centro vadovas Rolandas Kvietkauskas. A. Stonys tuo metu savo filmą pristatinėjo Bangladeše ir Pietų Korėjoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)