Režisieriui A. Stoniui ir prodiuserei Radvilei Šumilei apdovanojimas teko už dokumentinį filmą „Moterys ir ledynas“, kurio pasaulinė premjera praėjusių metų rudenį įvyko Amsterdamo tarptautiniame festivalyje IDFA. Per nepilnus metus filmas „Moteris ir ledynas“ buvo parodytas Karlovy Vary, Krokuvos, Barselonos, Parnu ir daugybėje kitų tarptautinių kino festivalių visame pasaulyje, pelnė ne vieną prestižinį kino apdovanojimą. Lietuvoje vykusiame kino festivalyje „Kino pavasaris“ „Moteris ir ledynas“ buvo pripažintas, kaip geriausias ir žiūroviškiausias festivalio filmas. Šių metų „Sidabrinių gervių“ apdovanojimuose A. Stoniui ir jo kūrybinei grupei buvo įteiktos dvi gervių staulėlės.

Anot „Autorinio kino aljanso“ įkūrėjų, vienas iš aljanso veiklos prioritetų – aukštos meninės kokybės lietuviško kino žinomumo didinimas Lietuvoje ir užsienyje. Būtent į tai buvo atsižvelgta renkant šių metų apdovanojimų laureatus. Komisija, kurią sudarė kino žurnalistė, TV laidų vedėja ir redaktorė Izolda Keidošiūtė, dokumentinio kino kritikė ir populiarintoja, kelių knygų apie kultūros žmones autorė Rūta Oginskaitė ir kino kritikė, naujo žinyno „Lietuvos kinematografininkai“ sudarytoja Rasa Paukštytė, vertino į kokius prestižinius tarptautinius festivalius pateko lietuvių kūrėjų filmai, kokios reikšmės apdovanojimus pelnė, ar žiūrovus pasiekė profesionaliai parengta informacija apie kūrėjų darbus.

„AKA nominantų sąrašas kiekvienais metais profesionalams ir žiūrovams primena, kad lietuviškas kinas labai plačiai rodomas ne tik savo šalyje, bet ir už jos ribų, kad tarptautinių garsiausių festivalių susidomėjimas mūsų kinu neblėsta. Tačiau tai nevyksta savaime – dėl to pastangų turi padėti ir prodiuseriai, ir patys režisieriai. Už šias pastangas juos ir pagerbia AKA apdovanojimai,“- sakė komisijos pirmininkė R. Oginskaitė.

Komisija, apdovanodama A. Stonį, juokavo, kad režisierius net apdovanojimų metu yra ne Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekoje, kur jau penktą kartą vyksta „Autorinio kino aljanso“ apdovanojimai, bet šiuo metu savo filmą pristato Pietų Korėjoje, todėl apdovanojimą tenka atsiimti filmo operatoriui Audriui Kemežiui.

II -asis „Autorinio kino aljanso“ prizas buvo skirtas prodiuserei Uljanai Kim už sėkmingų tarptautinių ryšių plėtojimą, prodiusuotų ir koprodiusuotų filmų „Mariupolis“, „Senekos diena“, „Apsimetėliai“, „Pelenų sanatorija“, „Nuolankioji“ sklaidą pasaulio kino festivaliuose, taip pat „Autorinio kino aljanso“ diplomus pelnė režisierius Gediminas Šiaulys ir prodiuserė Miglė Pelakauskė už animacinio filmo „Kaukai“ tarptautinę sklaidą, bei režisierius Linas Mikuta ir prodiuserė Jurga Gluskinienė už filmo „Šaltos ausys“ tarptautinę sklaidą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją