42-ajame kasmetiniame kino festivalyje bus parodyta daugiau kaip 300 pilnametražių ir trumpametražių filmų, sukurtų 74 šalyse. Didžiausias Šiaurės Amerikos kino festivalis prasideda ketvirtadienį ir tęsis iki rugsėjo 17-osios.

Dažnai TIFF laikomas platforma, kurioje į „Oskarus“ pretenduojančios kino studijos gali pareklamuoti savo kūrinius; ant raudonojo kilimo didžiausiame Kanados mieste kasmet pasirodo šimtai kino kūrėjų bei aktorių.

Vis dėlto Torontui tenka nemažas iššūkis dėl geriausių juostų ir ryškiausių žvaigždžių konkuruoti su kitais kino festivaliais.

„Šių metų didžioji tema yra išlikimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė TIFF direktorius Pirsas Handlingas.

Pasak jo, viso pasaulio žmonės susiduria su „didelio neužtikrintumo atmosfera ir tikra baime dėl realių problemų“, pradedant klimato kaita bei gyventojų pertekliumi ir baigiant terorizmu, Šiaurės Korėja bei dešiniojo sparno grupuočių veikla Amerikoje.

„Manau, daugeliui iš mūsų tai yra labai neramūs laikai“, – sakė jis ir pridūrė, kad šiemet kino festivalyje rodysimos juostos dažnai sukels visą spektrą emocijų.

„Kai kurie filmai yra visiškai pozityvūs; jie demonstruoja, kad individualiai ar kolektyviškai (galite nugalėti), jei pasitelksite savo išteklius ir dirbsite kartu. Vis dėlto ne visi filmai turi laimingą pabaigą“, – teigė P.Handlingas.

Kalbėdamas apie juostas, kuriose vaizduojami mėginantys išlikti asmenys, TIFF direktorius paminėjo du filmus: „Kalnas tarp mūsų“ (The Mountain Between Us), kuriame vaidina Idrisas Elba ir Kate Winslet, bei „Stronger“ su Jake'u Gyllenhaalu. Pirmojoje juostoje pasakojama apie du nepažįstamuosius, bandančius likti gyvus laukinėje gamtoje po lėktuvo katastrofos, o antrojoje – nagrinėjami vieno herojaus išgyvenimai po 2013-ųjų Bostono maratono atakos.

Tuo tarpu amerikiečių režisierius Alexanderas Payne'as (Aleksandras Peinas) savo mokslinės fantastikos satyroje „Susimažinimas“ (Downsizing) siūlo keistą būdą kovoti su pertekliniu Žemės išteklių naudojimu. Aktoriaus Matto Damono įkūnijamas personažas nusprendžia susimažinti, kad jo gyvenimas taptų paprastesnis.

Kituose festivalio programos filmuose taip pat nagrinėjamas gyvenimas karo ir chaoso laikais.

Manoma, kad didelio susidomėjimo festivalyje turėtų sulaukti biografinė drama „Tamsiausia valanda“ (Darkest Hour), kuriame ryškų Didžiosios Britanijos premjero Winstono Churchillio vaidmenį sukūrė Gary Oldmanas, Angelinos Jolie režisuotas filmas apie Kambodžos genocidą „Iš pradžių jie nužudė mano tėvą“ (First They Killed My Father) bei juosta „Kings“ apie 1992-ųjų protestus Los Andžele. Pastarajame filme vaidina britų aktorius Danielis Craigas ir amerikietė Halle Berry.

Pretendentai

Ankstesniais metais tokie filmai kaip „12 vergovės metų“ (12 Years a Slave), „Sensacija“ (Spotlight) ir „Lūšnynų milijonierius“ (Slumdog Millionaire) iš pradžių laimėjo TIFF žiūrovų apdovanojimą geriausio filmo kategorijoje, o paskui pelnė „Oskarus“.

Pernai prestižinį Toronto kino festivalio žiūrovų apdovanojimą iškovojęs miuziklas „Kalifornijos svajos“ (La La Land) pelnė šešias „Oskarų“ statulėles, tarp jų ir apdovanojimai geriausios aktorės bei geriausio režisieriaus kategorijose, tačiau pagrindinis „Oskaras“ atiteko dramai „Mėnesiena“ (Moonlight).

Nemažai juostų, pretenduojančių į šių metų TIFF apdovanojimus, premjeros jau įvyko Venecijos, Niujorko ar Teljuraido kino festivaliuose.

„Rudens sezonas labai prikimštas“, – sakė P.Handlingas. Per itin trumpą laikotarpį vyksta net keli kino festivaliai.

Tarp pretendentų į aukščiausius įvertinimus minimi tokie filmai kaip „Battle of the Sexes“ su teniso žvaigždes Billie Jean King ir Bobby Riggsą įkūnijančiais Emma Stone ir Steve'u Carellu, trileris „mother!“ su Jennifer Lawrence ir George'o Clooney bei brolių Coenų darbas „Suburbicon“.

Nepaisant didelės konkurencijos tarp kino renginių, TIFF, P.Handlingo nuomone, tebėra festivalis, kurio apdovanojimai pateikia studijoms ir platintojams užuominų apie būsimus „Oskarų“ laureatus.

„Manau, kad Torontas tebėra laikomas pagrindine vieta, kur pranešama apie juostas, pradedančias apdovanojimų sezoną. Filmų premjeros gali įvykti Venecijoje ar Teljuraide, bet apie juos iš tikrųjų pranešama čia, Toronte“, – teigė jis.

Toronto kino festivalyje laukiama tokių iškilių svečių kaip G.Clooney, E.Stone, J. LAwrence, I. Elba, M. Damonas, Nicole Kidman, Jessica Chastain ir Liamas Neesonas.

TIFF taip pat bus organizuojami pokalbiai su A.Jolie, Javieru Bardemu (Chavjeru Bardemu), Gaeliu Garcia Bernaliu bei Helen Mirren.

Be kita ko, festivalyje dalyvaus ir muzikos žvaigždžių: roko legenda Ericas Claptonas pasirodys prieš dokumentinio filmo premjerą „Eric Clapton: Life in 12 Bars“, reperis Eminemas dalyvaus filmo apie repo kovas „Bodied“ pristatyme, o hiphopo megažvaigždė Drake'as pristatys savo prodiusuotą dokumentinę juostą apie NBA krepšininką Vince'ą Carterį, daugel metų rungtyniavusį Kanadoje.

Po dokumentinio filmo „Gaga: Five Foot Two“ peržiūros savo pasirodymą Toronto kino festivalyje surengs ir dainininkė Lady Gaga.