Kaip rašoma Lietuvos kino centro pranešime spaudai, šiandien Italijoje prasideda tarptautinis Venecijos kino festivalis, kurio konkursinėje programoje „Horizontai“ trumpametražių filmų kategorijoje varžysis lietuviškas filmas.

Režisieriaus Lauryno Bareišos „Baseinas“ – vienintelis į šią programą atrinktas filmas iš Rytų ir Centrinės Europos regiono. Iš viso į šią kategoriją atrinkta 12 trumpametražių Iš viso pasaulio.

Dar vienas lietuviškas akcentas Venecijos kino festivalyje – režisieriaus Andriaus Lekavičiaus virtualios realybės projektas „Kruvinasis sekmadienis VR“, kuris atrinktas dalyvauti Papildomo finansavimo mugėje, vyksiančioje festivalio industrijos programos „Venice Production Bridge“ metu.

Lietuvių projektas pateko tarp 10 geriausių virtualios realybės projektų. Iš viso mugėje bus pristatyti 47 kino projektais iš viso pasaulio. Jų kūrėjai turės išskirtinę galimybę tiesiogiai susitikti ir bendrauti su tarptautinėje kino industrijoje garsiais ir svarbiais finansuotojais, prodiuseriais, platintojais, pardavimų agentais.

Tarptautinis Venecijos kino festivalis prasideda rugpjūčio 30 d. ir truks iki rugsėjo 9 d.

Ateinančią savaitę prasidėsiančiame tarptautiniame Toronto kino festivalyje po 17 metų pertraukos vėl bus rodomas lietuviškas filmas. Tai režisierės Eglės Vertelytės tragikomedija „Stebuklas“, pasakojanti apie socializmo ir kapitalizmo kaktomušą lietuviškoje kiaulių fermoje. Toronte įvyks pasaulinė „Stebuklo“ premjera.

Filmas „Stebuklas“ pasakoja apie Lietuvos kaime veikiančios kiaulių fermos vedėją Ireną, kuri žlugus Sovietų Sąjungai ir planinei ekonomikai, priversta prisitaikyti prie naujos kapitalistinės realybės. XX amžiaus devinto dešimtmečio Lietuvos aktualijas atspindinčiame filme netikėtai atsiranda herojus – Amerikos lietuvis Bernardas, kuris žada išgelbėti fermą nuo bankroto. Vietoj to, kaip šventoji dvasia į Lietuvos kaimą nužengęs atėjūnas pakiša kiaulę ir fermai, ir Irenai.

Paskutinį kartą Tarptautiniame Toronto kino festivalyje, kuris laikomas antruoju pagal svarbą po Kanų, lietuviškas filmas rodytas 2000 metais. Tuomet į festivalio programą pateko Šarūno Barto filmas „Laisvė“.

Toronto kino festivalis, skiriantis dėmesį lyčių lygybės klausimui, džiaugiasi, kad kasmet jo programose daugėja moterų režisierių sukurtų filmų. Šiemet jau trečdalis demonstruojamų filmų režisuoti moterų. Tarp jų ir lietuviška Eglės Vertelytės pavardė. Toronto kino festivalis įsipareigojo per penkerius metus padidinti moterų dalyvavimą kino industrijoje, ieškant didesnių galimybių įsitraukti ir prisidedant prie jų įgūdžių tobulinimo.

Tarptautinis Toronto kino festivalis vyks rugsėjo 7-17 d.
Abiejuose festivaliuose dalyvaujančių projektų gamybą ir pristatymą parėmė Lietuvos kino centras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją