Tai ne tik savo pastatymu unikalios juostos, bet dar ir filmai, kuriuos žiūrint išaugo visa kino mėgėjų karta. Filmai visame pasaulyje sulaukė ne tik kino kritikų ir žiūrovų pripažinimo, bet ir finansinės sėkmės, kuri lydėjo tiek pirmą, tiek antrą filmą.

Tačiau ne kiekvienoje šalyje buvo galima pamatyti šiuos šedevrus didžiuosiuose kino ekranuose.

Lietuvoje su tuo irgi buvo keblumų, todėl mūsų šalies žiūrovai, norėdami įvertinti minėtus filmus, nuomodavosi juos iš vaizdo kasečių nuomos punktų. Dažniausiai kopijos nebuvo aukščiausios kokybės, bet žmonėms tai netrukdė, nes jie norėjo pasižiūrėti naują filmą su tais laikais labai populiariu Arnoldu Schwarzeneggeriu. Ir nors šie žymūs kino projektai yra orientuoti vyriškai auditorijai, bet juos su malonumu žiūri ir moterys.

„Terminatoriaus“ mini kino maratono metu, kuris įvyks jau šį savaitgalį visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bus suteikta vienintelė galimybė pirmą ir paskutinį kartą didžiuosiuose kino ekranuose išvysti iškart du filmus. Žiūrovų lauks ir staigmena. Antroji dalis bus pristatyta ne tik visiškai atnaujintame pavidale, bet dar džiugins šio filmo gerbėjus labai stipriu 3D efektu, prie kurio dirbo pats juostos kūrėjas Jamesas Cameronas.

Belaukiant antrosios dalies premjeros kino teatruose, pakalbinome kelis žymius šalies vyrus, kurie užaugo žiūrėdami filmus su Arnoldu Schwarzeneggeriu. Jie pasidalijo savo prisiminimais apie tai, kaip ir kokiu būdu pasižiūrėjo šiuos filmus ir kokia buvo jų reakcija po peržiūros.

Politikas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, Gabrielius Landsbergis, su malonumu prisimena tuos laikus, kai jam teko pirmą kartą pamatyti pirmąjį 1984 metais pasirodžiusį „Terminatoriaus“ filmą.

„Pirmą filmą mačiau pas draugą per mikroskopinį televizorių, prijungtą prie tais laikais ypatingai reto japoniško VHS grotuvo. Vaizdas buvo vos įžiūrimas, įgarsinimas rusiškas. Bet įspūdis tai nepakartojamas! Užtat antrąjį filmą mačiau visiškai kitokiomis aplinkybėmis. Lankėmės pas draugus Rygoje, kurie turėjo tokią vienu metu atsiradusią vaizdo peržiūros sistemą – Laser Disc (kaip plokštelės filmų peržiūrai). Atsimenu, kad atsitraukti negalėjau visiškai“, – teigė vyras.

Pasak Gabrieliaus Landsbergio, filmas „Terminatorius 2: Paskutinio teismo diena“ yra ne tik jam labiausiai patikęs šios kino visatos filmas, bet tai dar ir yra vienas geriausių visų laikų tęsinių.

Jam antrina ir dainininkas Vaidas Baumila, kuris sako, jog antroji „Terminatoriaus“ dalis visada išliks geriausiu visų laikų tęsiniu.

„Net jei ir sulaukėme tikrai gerų tęsinių, gal net geresnių nei „Terminatorius 2: Paskutinio teismo diena“, daugiau uždirbusių ir pranokusių savo pirmtakus, bet „Terminatorius 2“ jiems – atspirties taškas“, – sakė jis.

Vaidas Baumila prisimena, jog pirmą kartą su Jameso Camerono režisuotais filmais jam teko susidurti vaikystėje, kai tėtis iš komandiruočių atveždavo iš Rusijos tais laikais nelegalias rusiškai dubliuotas VHS kasetes. Tada jam „Terminatorius“ atrodė kaip baisiausias siaubo filmas.

Humoristas Paulius Ambrazevičius, kuris taip pat yra „Terminatoriaus“ gerbėjas, prisiminė pirmąją savo peržiūrą, kai jam teko sutikti su tėčio sąlygomis, kad jis jam leistų kartu pasižiūrėti šį vyrišką filmą.

„Žinojau, kad jau daug kitų aplink buvo matę tą filmą, be to – nebuvo labai didelio pasirinkimo. Atsimenu, tėtis leido žiūrėti, bet su sąlyga, kad uždengs akis baisesnėse scenose arba aš nusisuksiu. Buvau septynerių-aštuonerių, tai kai kurios scenos tikrai buvo baisokos. Buvo kita bėda – mano tėtis nešioja akinius, tai jeigu nusisukdavau kokioje nors baisesnėje scenoje, tai vis tiek pamatydavau bent dalį jos, atsispindinčios tėčio akiniuose.“ – juokavo pašnekovas.

Taip pat, su antruoju „Terminatoriaus“ filmu Pauliui Ambrazevičiui išaugo meilė ir pačiam aktoriui Arnoldui Schwarzeneggeriui: „Kartu su „Grobuoniu“, tai buvo turbūt labiausiai įstrigę filmai, kuriuos mačiau iš VHS kasetės. Tikrai labai gerai atsimenu, kad jie buvo įgarsinti rusiškai, dėl to siužetą ne iki galo supratau, bet efektai pasirodė fantastiški tiek pirmame, tiek antrame. Švarcas (kitaip vaikystėj jo ir nevadinom), ypač po antro, buvo visiškas vaikystės herojus“.

Filmų serijos „Zero“ žvaigždė, aktorius ir prodiuseris Mindaugas Papinigis irgi yra didžiulis „Terminatoriaus“ frančizės gerbėjas. Jis šiuos filmus pirmą kartą pasižiūrėjo per „Vinitos“ kabelinę televiziją būdamas šeštoje klasėje. Juostos jam padarė labai didelį įspūdį.

„Iki dabar prisimenu tą nutrūktgalvišką ir labai kietai atrodančią sceną, kai Terminatorius, važiuodamas motociklu, nušoka nuo betoninio vandens nuotėkų kanalo krašto. Ir viskas tai buvo sulėtina. Nepakartojama!“.

Atgaivinti šiuos prisiminimus ir sentimentus, kurių turi tikrai nemažai Lietuvoje gyvenančių kino mylėtojų, bus galima šeštadienį ir sekmadienį vykstančiame „Terminatoriaus“ mini maratone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)