Naujausias filmų "Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas" (Crouching Tiger, Hidden Dragon) ir "Milžinas Halkas" (The Hulk) režisieriaus kūrinys pastatytas pagal rašytojos Annie Proulx romaną. Įsimylėjusius kaubojus, kurių uždraustas ryšys prasideda 1963 metais ir baigiasi po dviejų dešimtmečių, vaidina Heathas Ledgeris bei Jake'as Gyllenhaalas.

Iš Taivano kilęs A.Lee "Kuprotą kalną" vadina iššūkį negandoms metusia meilės istorija. Nepriklausomų statytojų kurtas mažo biudžeto filmas, be kurio festivalyje buvo pristatytos ir dar kelios amerikiečių juostos, pinigų taupymo sumetimais filmuotas Kanadoje.

"Po dviejų didelių filmų nusprendžiau sukurti mažą filmą, kuris iš tikro mane sujaudino, - sakė A.Lee, atskridęs atsiimti apdovanojimo iš Toronto kino festivalio. - Man susidaro įspūdis, kad šis kino festivalis iš visų savičiausias ir niekada nemaniau į jį atvyksiąs. Negaliu apsakyti, kaip tuo didžiuojuosi".

Kritikai prognozavo, kad likusius 19 varžovų nurungs ir "Auksinį liūtą" laimės nespalvotas G.Clooney pasakojimas "Labos nakties ir sėkmės" (Good Night, and Good Luck) apie praėjusio amžiaus 6-ojo dešimtmečio pradžioje tiesioginio eterio metu įvykusį kovingojo CBS žurnalisto Edwardo R.Murrow ir antikomunistų senatoriaus Joe McCarthy konfliktą.

Venecijoje išliaupsintas G.Clooney namo negrįžo tuščiomis - kartu su kolega Grantu Heslovu jis buvo apdovanotas už geriausią filmo scenarijų.

Juostos žvaigždė Davidas Strathairnas laimėjo geriausio aktoriaus prizą už įtaigiai sukurtą žurnalisto E.R.Murrow personažą.

"Šis filmas - tai duoklė korespondentams, kurie Afganistane, Irake, Afrikoje, nelaimingame mūsų Naujojo Orleano mieste yra tam, kad praneštų mums tiesą, - spaudos konferencijoje sakė G.Clooney. - Aš nemanau, kad tai politinis pareiškimas per se (pats savaime). Jaučiau, kad jeigu perteiksiu (šį įvykį) istoriniame kontekste, jūs galėsite spręsti patys".

PAGUODA

Italai gavo savotišką paguodos prizą - jį gavo Giovanna Mezzogiorno, apdovanota geriausios aktorės kategorijoje už vaidmenį Cristinos Comencini juostoje "Nesakyk" (La Bestia nel Cuore), kurioje jaudinamai pasakojama apie jau suaugusius brolį ir seserį, vaikystėje patyrusius seksualinį išnaudojimą.

Italė nugalėjo favorite laikytą prancūzų aktorę Isabelle Huppert, nusifilmavusią stiprių išgyvenimų dramoje "Gabrielė" (Gabrielle), ir Holivudo žvaigždę Gwyneth Paltrow, kuri Johno Maddeno filme "Išbandymas" (Proof) sukūrė nestabilios psichikos matematiko dukters vaidmenį.

I.Huppert buvo įteiktas retai skiriamas specialusis "Auksinis liūtas" už "nepaprastą indėlį į kiną". Tai jau trečiasis Venecijos kino festivalyje aktorės iškovotas apdovanojimas.

62-ajame Venecijos kino festivalyje garbės viešnios teisėmis mėgavosi Azija, tačiau pagrindinių prizų neiškovojo nė vienas šiame žemyne sukurtas filmas. Realiu kandidatu laimėti "Auksinį liūtą" buvo laikomas įspūdingai nufilmuotas korėjiečių režisieriaus Park Chan-wooko darbas "Užuojauta poniai Kerštui" (Sympathy for Lady Vengeance).

Specialųjį vertinimo komisijos prizą už filmą "Marija" (Mary) išsivežė amerikiečių režisierius Abelis Ferrara. Jame prancūzų aktorė Juliette Binoche vaidina aktorę, kurią filme apie Jėzų kuriant Marijos Magdalietės personažą ištinka dvasinė krizė.

Šią savaitę A.Ferrara žurnalistams sakė, kad pastatyti tokį filmą tapo įmanoma kilus publikos susidomėjimui religija, dėl ko reikia dėkoti Melui Gibsonui, kuris sukūręs nepaprastai tikrovišką "Kristaus kančią" (The Passion of the Christ) atrado tikrą aukso gyslą.

"Sidabriniu liūtu" už geriausio režisieriaus darbą buvo apdovanotas prancūzas Philippe'as Garrelis). Jo sukurtas "naujosios bangos" įkvėptas filmas "Nuolatiniai meilužiai" (Les Amants Reguliers) pasakoja apie skaudžią dviejų nusivylusių jaunuolių meilės istoriją, kuri bohemiškajame Paryžiuje plėtojasi po 1968 metų gegužę kilusių riaušių.

Nuotaikų kaitos persunktą trijų valandų filmą, kuriame skamba tik nuogi dialogai, puikiai įvertino kritikai, tačiau festivalio žiūrovų nuomonės dėl jo išsiskyrė. Juosta taip pat buvo apdovanota prizu už puikų operatoriaus darbą.

Dar vienas prancūzų filmas - rūsčiai realistiška Laurent'o Cantet "Kelionė į pietus" (Heading South) - išsivežė prizą už geriausią debiutą. Apdovanojimą juostai pelnė aktorius iš Haičio Menothy Cesaris, suvaidinęs baltaodžių moterų perkamą meilužį. Filmo veiksmas vyksta aštuntajame dešimtmetyje, Port o Prenso mieste, kuris tuo metu buvo tapęs turtingų sekso turistų iš Šiaurės Amerikos rojumi.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją