Išsamiai nieko neaiškindamas ir herojams neleisdamas daug kalbėti, B. Bonello dėmesį sutelkia į veiksmą, kuris įtraukia nuo pirmųjų minučių. Kartu su stilingais paryžiečiais žiūrovas vedžiojamas po Paryžiaus metro stotis, gatves ir dangoraižius. Jis žino, kad herojai ketina susprogdinti kelis miesto objektus, tačiau nenumano, kuo viskas baigsis ir kokie yra jų motyvai.

Su kiekviena minute vis daugiau klausimų užduodantis dinamiškas filmas žiūrovą galiausiai panardina į naktį ir su herojais „uždaro“ prekybos centre, kuriame belieka viena – laukti. Didelis prekybos centras virsta savotiška „nocturama“ – specialia zoologijos sodo vieta, skirta naktiniams žvėrims.

Nors filme pasakojama apie jaunus anarchistus, tačiau filmas, kaip teigia kūrėjas, nėra apie terorizmą.

„Filme neketinau baksnoti į vieną kurią nors socialinę žmonių grupę. Buvo įdomiau perteikti jausmas, kuris tvyro tarp jaunų žmonių šiandien. Norėjau veiksmo filmo, kur istorija būtų pasakojama ne žodžiais, bet gestais, judesiais“, – apie idėją pasakoja B. Bonello.

Jo teigimu, šiuolaikinis jaunimas yra šiek tiek pasimetęs: dažnai nežino, ko nori ir ką daro. Būtent tokie yra „Nocturama“ herojai, kurie bando kovoti su kapitalizmu, tačiau čia pat naudojasi jo siūlomais malonumais – stilingais drabužiais, populiaria muzika, naujausiomis kompiuterinėmis technologijomis.

Tiesa, nuomonę, kad prancūzų režisierius pasakoja apie teroristus, sustiprino ir kontekstas, į kurį filmas netikėtai pakliuvo. Baigiant filmo montažio darbus, Paryžių sudrebino teroristiniai išpuoliai, taigi filmas dienos šviesą išvydo šiek tiek „ne laiku ir ne vietoje“.

Dėl šių įvykių filmas buvo apgaubtas provokatyvaus kūrinio aura. Jį atsisakė rodyti Kanų kino festivalis, o filmą pamatę žiūrovai net kaltino režisierių, jog šis romantizuoja terorizmą.

Į panašius svarstymus B. Bonello viename interviu atsakė, jog rodo pasimetusius jaunus žmones, kurių veiksmuose sąmoningumo yra tiek pat, kiek ir nesupratimo, kas aplink juos vyksta.

Įtemptą, dinamišką ir elektroninės muzikos lydimą kūrinį kino kritikai vadina drąsia vizija ir giria režisierių už nebandymą atsakyti į visus klausimus. Kaip sako „Village Voice“ kino apžvalgininkas Paulas Dalllas, „sapniškai abstrakti ir laviruojanti ties neaiškumo riba „Nocturama“ sukuria egzistencinės baimės atmosferą“.

Filmo „Nocturama“ anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją