Įdomu buvo tik stebėti genialų vedėjo humoristo Jimmy Kimmelio stand-up ir dėl to, dėl ko pačioje transliacijos pabaigoje 89-ąjį kartą vykstantys apdovanojimai pateko į istoriją. O pateko dėl klaidingai paskelbto pavadinimo Geriausio filmo kategorijoje.

Ir be tokio „Oskarų“ organizatorių susimovimo visą pirmadienį auditorija būtų godžiai skaičiusi ir dalinusis naujienomis apie prabanga spindinčias kino, pramogų pasaulio žvaigždes, laimėtojus ir pralaimėtojus, šmaikščius internautų sukurtus memus, tačiau ceremonijos pabaiga pateikė siurprizą ne tik dviejų filmų kūrybinėms komandoms (kurias, beje, sudaro tūkstančiai žmonių), bet ir transliaciją stebėjusiems šimtams milijonų kinomanų visame pasaulyje.

Man tėtis visuomet sakydavo – prieš kažką darydama ar sakydama „įšok į kito batus“. Tai šiuo atveju šiukštu nesinorėtų patirti to, kaip turėjo pasijusti į sceną statulėlės atsiimti kaip GERIAUSIU praėjusių metų filmo „Kalifornijos svajos“ kūrėjai. Laikydami rankose tą paauksuotą ir kino pasaulyje taip trokštamą 3,85 kilogramo sveriantį trofėjų ir jau pradėję jausmingą padėkos kalbą, juostos žvaigždės išgirdo, kad įvyko nesusipratimas: geriausiu filmu tapo Lietuvoje dar labai mažai girdėta juosta „Mėnesiena“.

O tada jau buvo galima eiti spragėsių ir stebėti, kaip visas šis nesusipratimas apauga detektyvais, kaltų paieškomis bei atsiprašymais.
Tai, be abejonės, didžiausias visų laikų „Oskarų“ organizatorių susimovimas ir jį pranokti, sutikite, bus sudėtinga. Tačiau juk blogos reklamos nėra. Ir nemanau, kad dėl to lėks bent viena galva, nors už širdies persodinimą ne tam žmogui arba neįdėtą plytą statant dangoraižį, grėstų net kalėjimas.
Gintarė Urnikienė

Tai, be abejonės, didžiausias visų laikų „Oskarų“ organizatorių susimovimas ir jį pranokti, sutikite, bus sudėtinga. Tačiau juk blogos reklamos nėra. Ir nemanau, kad dėl to lėks bent viena galva, nors už širdies persodinimą ne tam žmogui arba neįdėtą plytą statant dangoraižį, grėstų net kalėjimas. Patyliukais visi trina rankutėmis (žinoma, išskyrus „Kalifornijos svajų“ komandą), nes ta ceremonijos akimirka, kuomet Warrenas Beatty su partnere Faye Dunaway klaidingai pristatė ne tą laimėtoją, pirmadienį neabejotinai buvo žiūrimiausias internete.

Pats aktorius vėliau atsiprašė ir teisinosi, kad jiems buvo paduotas ne tas vokas. Tačiau iš organizatorių pusės labai apdairu „paduoti ne tą voką“ 79-erių žilagalviui, kurio po tokio įvykio labiau gailėsis, nei peiks. Tiesa?

„Oskarų“ ceremonijose per visą istoriją įvyko dešimtys nesusipratimų

Nors šių metų įvykis visai pelnytai vadinamas didžiausiu nesusipratimu per visą 89 metų ceremonijų istoriją, tačiau tai nebuvo pirmas ir paskutinis organizatorių susimovimas. „Neklysta tik tie, kurie nieko nedaro“, – tradiciškai mėgsta save teisinti suklydusieji ir jie yra teisūs.

Suorganizuoti bent kiek didesnį renginį, kuris nesulauktų kritikos – didžiulis iššūkis. Ir dabar, jei atvirai, negalėčiau paminėti nei vieno tokio pavyzdžio. Tai puikiai savo kailiu patyrė ir vienintelio bei didžiausio Lietuvos pramogų pasaulio renginio, M.A.M.A. muzikos apdovanojimų organizatoriai. Po šių metų transliacijos jie buvo kalami prie kryžiaus ne tik dėl to, kad „laimėjo ne tie, kurie turėjo laimėti“ (čia jau tradiciškai), bet ir dėl to, kad renginio žiūrovus gan nevykusiai bandydavo „prajuokinti“ muzikinių projektų komisijos nariais vienam vakarui tapę aktoriai.
Niekas nepripažins, tačiau didelė dalis žiūrovų stebi renginius tik slapta ir besitikėdami, jog kažkas nukris nuo scenos ar pamirš dainos žodžius.
Gintarė Urnikienė

„Vienos baliaus transliacijoje – orkestrą perrėkiančios pastato sirenos, britų apdovanojimuose – youtuberio nesąmonės, Grammy – Adelė sustabdo gabalą ir pradeda iš naujo, „Oskarų“ naktyje – supainioti pagrindinės nominacijos vokai... Ir jūs sakote, kad su M.A.M.A kažkas negerai?:D:D“, – savo feisbuko paskyroje pirmadienį parašė muzikos apdovanojimų atstovė spaudai Jurga Klimaitė-Riebling.

Ir ji visiškai teisi. Niekas nepripažins, tačiau didelė dalis žiūrovų stebi renginius tik slapta ir besitikėdami, jog kažkas nukris nuo scenos ar pamirš dainos žodžius.

Visų renginių organizatoriai svajoja apie pasaulinę šlovę bei pripažinimą. Todėl tapti vakaro žvaigžde nusikeikus ir sustabdžius dainą ar, juo labiau, sukeitus laimėtojo vardą slepiančius vokus, nėra taip jau sudėtinga. Tam pritaria ir televizijos profesionalai, o organizatoriai tik ir trina rankomis dėl pakilusių reitingų.

„Oskarai“ arba juose dalyvaujančios žvaigždės tiesioginių transliacijų metu susimauna kasmet. Tačiau būtent dėl to sulaukia daugiausiai spaudos dėmesio. Štai įrodymai:

– 1974 metais į sceną netikėtai išbėgo visiškai nuogas vyras. Tas drąsuolis – žurnalisto akreditaciją turėjęs Robertas Opelis, kuris po to įvykio tapo tikra įžymybe. Įvykio metu Elizabeth Taylor scenoje pristatinėjęs Davidas Nivenas buvo labai pasipiktinęs, o salė prapliupo juokais. Aišku, pasirodė daugybė diskusijų dėl to, ar šis incidentas buvo suplanuotas iš anksto. Tiesa, nuogaliaus žvaigždė greit užgeso: vyras rastas nužudytas savo namuose.
Visų renginių organizatoriai svajoja apie pasaulinę šlovę bei pripažinimą. Todėl tapti vakaro žvaigžde nusikeikus ir sustabdžius dainą ar, juo labiau, sukeitus laimėtojo vardą slepiančius vokus, nėra taip jau sudėtinga. Tam pritaria ir televizijos profesionalai, o organizatoriai tik ir trina rankomis dėl pakilusių reitingų.
Gintarė Urnikienė

– 2000 metais ceremonijos žvaigžde tapo Angelina Jolie, kuri prieš fotografus ant raudonojo kilimo lūpos į lūpas bučiavosi su savo broliu. „Aš labai jį myliu“, – sakė tuomet aktorė, o visi, matę tą vaizdą, buvo priversti pakelti bent vieną antakį.

– 2012 metais raudonuoju kilimu žengdamas ir į savo personažą diktatorių įsijautęs komikas Sacha Baronas Cohenas ant jį pakalbinti norėjusio laidų vedėjo Ryano Seacresto išpylė urną, kurioje neva buvo Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong II pelenai. Be abejo, humoristas šį triuką suplanavo iš anksto, o R. Seacrestui tai, panašu, buvo nemalonus siurprizas, sugadinęs prabangų smokingą.

– 2013 metais, lipdama atsiimti apdovanojimo, užmynusi suknelės kraštą, ant laiptų parklupo Jennifer Lawrence. Būtent po to ji tapo viena daugiausiai uždirbančių aktorių ir kas paneigs, jog to nesuplanavo jos padėjėjų komanda?

– 2013 metais „Oskarus“ vedė Sethas MacFarlane’as, kuris ceremoniją pradėjo nuo juokelių apie prezidento Kennedy nužudymą. Po to jis dar bandė juokauti apie Adeles putlumą, bet tai taip pat juokinga nebuvo. Be abejo, organizatoriams tai nebuvo staigmena, nes vedėjų kalbos yra kruopščiai repetuojamos ir derinamos.

– 2014 metais Johnas Travolta gavo gerokai pylos už tai, kad nesugebėjo prieš ceremoniją įsiminti aktorės ir dainininkės, įgarsinusios Elzą iš animacinio filmo „Ledo šalis“, pavardės. „Adele Dazeem“, paskelbė legendinis aktorius. Iš tiesų moters vardas bei pavardė – Idina Menzel. Ar ją taip sunku prisiminti? Tačiau tie, kas nebuvo girdėję apie I. Menzel, po to tikrai įsiminė jos pavardę, o memai su J. Travoltos susipainiojusiu liežuviu dar ir šiandien vaikšto po internetą.

– 2016 metais „Oskarų“ organizatoriai sulaukė didžiulės kritikos dėl to, jog nominantais į statulėles buvo paskelbti tik baltaodžiai aktoriai. Tuomet išties daug žvaigždžių ceremoniją ignoravo, apie tai pranešdami socialiniuose tinkluose ir naudodami grotažymę #OscarsSoWhite.

Ir tai tik keletas pavyzdžių, kaip užkariauti žiniasklaidos dėmesį ir padidinti savo žvaigždės kalibrą. Ir net, greičiausiai, honorarus.

Tiesa, dar viena ryškiai sužibusia šių metų ceremonijos žvaigžde tapo į statulėlę Geriausios antrojo plano aktorės kategorijoje pretendavusi, tačiau tuščiomis grįžusi Nicole Kidman. Pasirodo, ji nemoka… normaliai ploti!

„Oskarai“ baigėsi. O dabar ramiai sau laukime „Eurovizijos“, nes ir ten neabejotinai eilinį kartą išrinks ne tą laimėtoją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)