Venecijos kino festivalyje pristatytas kūrinys pasakoja apie karštą vasaros dieną Paryžiaus priemiesčio viloje. Joje prie spausdinimo mašinėlės sėdi rašytojas ir kuria du savo knygos personažus – vyrą ir moterį čia pat, žydinčio sodo terasoje. Vyras užduoda moteriai klausimus apie jos meilės išgyvenimus, o ši atsakinėja, artėdama prie intymiausių patirčių.

Filmas sukurtas pagal garsaus austrų rašytojo Peterio Handke’s pjesę, kurias šis pavadino „vyro ir moters pokalbiu prieš pat pasaulio pabaigą“. Paties W. Wenderso teigimu, „Gražiosios Aranchueso dienos“ nėra panašus į jokį ankstesnį jo filmą.

„Nebuvau sukūręs nieko panašaus. Ne tik dėl to, jog filmas remiasi teatro pjese. Ne tik dėl to, jog jame kalbama prancūziškai. Ne tik dėl to, jog veiksmas vyksta vienoje lokacijoje, o nufilmuotas buvo per dešimt dienų. Labiausiai dėl to, jog tai bene vienintelis filmas, kuriame mano pirminės idėjos iš tikrųjų įgavo galutinę formą“, – teigia W. Wendersas.

Garso takelyje – žinomi atlikėjai

„Prieš kurdamas filmą, mąsčiau, kokių dainininkų balsus norėčiau jame girdėti“, – sako režisierius. Jis teigia, kad pirmiausiai prisiminė neseniai pasaulį palikusį amerikiečių dainininką Lou Reedą ir jo dainą „Perfect Day“, kurią prodiusavo Davidas Bowie. Šiuo nostalgišku kūriniu filmas ir prasideda.

Likus dviem savaitėms iki filmavimo, W. Wendersas apsilankė Nicko Cave’o koncerte Paryžiuje, kuriame šis atliko kelis solo kūrinius pianinu. Režisieriui labiausiai įsiminė baladė „Into Your Arms“: „Iškart supratau, kokia daina ir koks atlikėjas turi pasirodyti mano filme“.

Pasak menininko, Nickas Cave’as kvietimą filmuotis priėmė iškart, be jokių svarstymų. Filme taip pat skamba britų roko grupės „The Troggs“ kūrinys „Love Is All Around“, o finale – amerikiečių atlikėjo Gus Black daina „The World Is On Fire“, kuri puikiai perteikia pasaulio pabaigos, apie kurią kalbėjo pjesės autorius, nuotaiką.

Kino kritikai filmą vadina „absoliutaus ir sodraus jausmingumo kūriniu“ ir giria talentingus prancūzų aktorius – savaitgalį pasibaigusio Berlyno kino festivalio atidarymo filme „Django“ pagrindinį herojų suvaidinusį Redą Katebą ir P. Handke’s žmoną, aktorę Sophie Semin.

W. Wenderso kūrybinėje sąskaitoje yra net trys „Oskaro“ nominacijos ir visi pagrindiniai prestižinių kino festivalių apdovanojimai – Kanų „Auksinė palmės šakelė“, Venecijos „Auksinis liūtas“ ir Berlyno „Auksinis lokys“ už viso gyvenimo nuopelnus.

„Gražiosios Aranchueso dienos“ anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją