Prieš pat filmo premjerą įvykusioje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo filmo režisierius Donatas Ulvydas, prodiuserė Živilė Gallego, aktoriai Ieva Andrejevaitė, Tauras Čižas, Česlovas Stonys, kalbėta ne tik apie kino juostos prasmę, jos perspektyvas visame pasaulyje, bet ir pamatines žmogiškąsias vertybes.

D. Ulvydas džiaugėsi, kad netrukus plačiuosius ekranus pasieksianti kino juosta jau dabar pranoko lūkesčius: „Tai yra daugiau nei filmas. Visa tai tapo didesniu susidomėjimu, nuėjusiu net iki parodų. Moksleiviai siunčia nuotraukas iš vadovėlių... Šis filmas buvo reikalingas. Tai, ką mes padarėme buvo reikalinga.“

Filmo režisierius sakė negalėjęs atsistebėti jauno amžiaus piliečių susidomėjimu kino juosta.

„Pajutau, kad jiems filmas yra svarbus. Jaunimas supranta šio filmo vertę, jiems svarbu jį pamatyti. Lietuvos istorija jiems – ne vien puslapis iš istorijos vadovėlių“, – per spaudos konferenciją sakė D. Ulvydas.
Donatas Ulvydas

Filmo pastatymas – Ž. Gallego idėja. Prodiuserė prisipažino iš pradžių turėjusi ambicijų statyti filmą apie Emiliją Pliaterytę, tačiau šią idėją paliko ateičiai. Nuspręsta grįžti į 1972-uosius, laikmetį, apie kurį dar nebuvo pastatyta nė vieno filmo.

Paklausta apie filmo biudžetą, Ž. Gallego kukliai nusijuokė ir ištarė, kad kai kurie užsienio kolegos nė nepatiki, kai ji prabyla apie skaičius.

„Užsienio kolegos man sako: „tu juokauji!“. Filmo biudžetas yra apie 600 tūkst. eurų. Tai – itin mažas biudžetas tokio masto filmui. Kai kas pasakytų, kad pusė filmo biudžeto turėjo būti skirta vien Laisvės alėjos dekoracijos...“ – sakė filmo prodiuserė.

Kalbėdama apie filmo perspektyvas užsienyje, filmo prodiuserė Ž. Gallego vylėsi, kad filmas pasieks daugiau širdžių nei tik lietuvių: „Užtikrinu, kad filmas bus rodomas ne tik Lietuvoje. Manau, kad jis yra aktualus ne tik mūsų šaliai, bet ir postsovietinėms, ir net vakarų šalims. Kovo 11 dieną lietuvių bendruomenių iniciatyva filmas bus rodomas ir kitose šalyse“.
Živilė Gallego

Įdomu tai, kad iki šiol kino juostos joje nusifilmavęs aktoriai dar nėra matę, o pats D. Ulvydas juokais vylėsi, kad visa tai – tam, kad komanda nualptų per premjerą.

Aktorius Česlovas Stonys tikisi, kad išvydus „Emilija iš Laisvės alėjos“ žiūrovams kils nenumaldomas noras pasikalbėti su savimi.

„Manau, kad kiekvienas išėjęs iš seanso, pasikalbėtų su savimi. Tai vienas svarbiausių filmo tikslų. O pasikalbėti, manau, kiekvienas žiūrovas ras apie ką. Jei tas pokalbis įvyks – filmas bus pasiekęs savo“, – sakė aktorius.
Česlovas Stonys

O štai. D. Ulvydas išreiškė viltį, jog po šios kino juostos premjeros atsiras daugiau žmonių, norinčių kovoti už teisybę, už tiesą ir laisvę.

„Filmas – apie moterį-heroję, kuri nepabijojo parodyti savo stuburo, pasielgti taip, kaip jai liepė sąžinė. Kas vyksta šiandien? Šiuo metu nauja Lietuvos herojė – Kauno tardymo izoliatoriaus finansininkę Rasą. Ji toks pats žmogus, nusprendęs vadovautis savo sąžine.

Tokių žmonių buvo tada, tokių žmonių reikia šiandien ir tik tokie žmonės veda į priekį. Tokie, kurie turi savo vertybinę skalę ir eina koja kojon su savo sąžine. Problema atsiranda tada, kai žmonės bijo prarasti tai, ką turi. Žmonės bijo prarasti savo suskilusią geldą. Ta baimė visame pasaulyje ir Lietuvoje stabdo žmogaus vystymąsį. Galbūt po šio filmo atsiras daugiau tokių, kurie nebebijos“, – vylėsi D. Ulvydas.

Anot režisieriaus, filmas, įkvėptas tikrų įvykių ir žmonių, pasakos apie kiekvieną iš mūsų. Apie tai, kad gyvenime būna akimirkų, kai visiems tenka rinktis, nesvarbu kokioje santvarkoje ar epochoje begyventume.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)