„Auksinių gaublių“ nominacijų dalybos

Šįmet daugiausia, net 7 nominacijos, atiteko kino juostai „La La Land“ (liet. „Kalifornijos svajos“) su merginų numylėtiniu Ryanu Goslingu priešakyje. Pastarasis taip pat gali džiaugtis nominacija už pagrindinį vaidmenį šiame filme.

Skelbiant nominacijas net šešis kartus buvo ištartas ir juostos „Moonlight“ (liet. „Mėnesiena“) pavadinimas.

Į penkis „Auksinius gaublius“ nominuota juosta „Manchester by the Sea“ (liet. „Mančesteris prie jūros“) ir tik viena nominacija mažiau gali džiaugtis filmo „Florence Foster Jenkins“ kūrėjai, savo juostoje pasakoję niujorkietės, svajojusios tapti žymia operos dainininke, istoriją.

Keturiose kategorijose nominuota ir juosta „Lion“ (liet. „Liūtas“), trijose – net trys filmai: „Hacksaw Ridge“ (liet. „Pjūklo ketera“), „Hell of High Water“ ir „Nocturnal Animals“ (liet. „Naktiniai gyvuliai“).

Kam atiteko „Auksinių gaubliai“?

Pirmąjį „Auksinį gaublį“ už antraplanį vaidmenį filme „Nocturnal Animals“ (liet. „Naktiniai gyvuliai“) atsiėmė Aaronas Tayloras-Johnsonas.

Už geriausią dainą apdovanoti „City of Stars“ kūrėjai: Justinas Hurwitzas, Benjas Pasekas ir Justinas Paulas. Daina skambėjo filme „La La Land“ (liet. „Kalifornijos svajos“).

Justinas Hurwitzas, Benjas Pasekas ir Justinas Paulas

Geriausia antro plano aktore pripažinta Viola Davis už Rouzės Makson vaidmenį filme „Fences“ (liet. „Tvoros“).

Užsienio žiniasklaidoje liejosi diskusijos, kam gi atiteks pagrindinių nominacijų apdovanojimai. Buvo spėjama, kad už pagrindinį vaidmenį bus apdovanotas Ryanas Goslingas. Spėlionės pasitvirtino – „Auksinis gaublys“ jam atiteko už vaidmenį miuzikle „La La Land“ (liet. „Kalifornijos svajos“), šiuose apdovanojimuose susižėrusiame daugiausia nominacijų, net septynias.

Už geriausią scenarijų apdovanotas Damienas Chazelle'as, kuris parašė scenarijų miuziklui „La La Land“ (liet. „Kalifornijos svajos“). Damienui taip pat atiteko dar vienas „Auksinis gaublys“ už geriausią režisieriaus darbą.

Geriausiu animaciniu filmu pripažintas „Zootopia“ (liet. „Zootropolis“).

Cecil B. Demille apdovanojimą už viso gyvenimo nuopelnus atsiėmusi Meryl Streep, atsistojusi prieš visus kolegas, pasakė itin jautrią kalbą. Vis vardydama ceremonijoje sėdinčių aktorių vardus, vardijo, iš kur jie kilę, kur užaugę ir už kokius vaidmenis šįmet yra nominuoti. „Visi mes – užsieniečiai, – kalbėjo Meryl, vardijusi kanadiečius, anglus ir kitų valstybių aktorius. – Visas Holivudas yra vien užsieniečiai, jei mūsų neliktų, kas tada būtų?“

Kalbos pabaigoje M. Streep prisiminė prieš porą savaičių anapilin iškeliavusią savo draugę Carrie Fisher ir pasidalijo jos mėgstamiausia fraze: „Paimk savo sudužusią širdį ir padaryk iš jos meno kūrinį“. Nuo scenos M. Streep nulipo ašarų kupinomis akimis.

Meryl  Streep

Meryl – daugiausia kartų „Auksiniams gaubliams“ nominuota aktorė. Šįmet ji taip pat nominuota geriausios miuziklo aktorės kategorijoje, tai 30-oji nominacija.

Po jautraus Meryl intarpo už gyvenimo nuopelnus buvo paskelbta, kuri aktorė pelnė geriausios miuziklo/ komedijos aktorės apdovanojimą. Paskelbta pavardė, ko gero, nieko nenustebino. „Auksinį gaublį“ atsiėmė Emma Stone.

Geriausiu miuziklu pripažintas „La La Land“ šį vakarą tiesiog žėręsis „Auksinius gaublius“ vieną po kito. „Kai pradėjome jį kurti, tai atrodė kažkas neįtikėtino, netikėjome tokia sėkme, todėl šis vakaras mums – tiesiog fantastiškas“, – kalbėjo kūrėjai, atsiimdami statulėlę.

Geriausiu draminio filmo aktoriumi pripažintas Casey Affleckas už Li Čandlerio vaidmenį filme „Manchester by the Sea“ (liet. „Mančesteris prie jūros“). Geriausia draminio filmo aktore – Isabelle Huppert už Mišelės Leblank vaidmenį filme „Elle“. Geriausia drama – „Moonlight“ (liet. „Mėnesiena“).

(visus nominantus bei nugalėtojus rasite žemiau)

Spėlionės, kas turėjo laimėti

„Auksinių gaublių“ apdovanojimai kasmet sukelia aršias diskusijas, kas turėtų laimėti. Būtent tokias spėliones neseniai paviešino užsienio naujienų portalas vanityfair.com. Anot jų ekspertų, geriausia drama privalėtų tapti „Manchester by the Sea“ (liet. „Mančesteris prie jūros“). O štai geriausia komedija – „La La Land“ (liet. „Kalifornijos svajos“), esą juosta „Deadpool“ yra kiek kvailoka, o „20th Century Women“ turi per daug indiškų prieskonių.

Vanityfair.com portalo ekspertų simpatijas geriausios aktorės dramos kategorijoje pelnė Natalie Portman, o miuziklų ar komedijų aktoriaus – Ryanas Goslingas. Žinoma, nepamiršta liko ir žavingoji Emma Stone, kuri, anot užsienio žiniasklaidos, turėtų pelnyti geriausios aktorės „gaublį“ už vaidmenį filme „La La Land“ (liet. „Kalifornijos svajos“).

Felicity Jones ir Diego Lunas

Tiesa, visa tai tėra spėlionės. Per visą „Auksinių gaublių“ apdovanojimų istoriją yra buvę ir taip, jos septynias nominacijas susižėrusių juostų kūrėjai liko tuščiomis rankomis, tad nuspėti, kas iš tiesų pelnys prestižinius kino apdovanojimus – nelengva užduotis.

Iš kojų verčiantys „Auksinių gaublių“ apdovanojimų faktai

Didžiausiu paradoksu „Auksinių gaublių“ dalybų istorijoje tapo kino juostų „Who's Afraid of Virginia Woolf?“ (1967) ir „The Gotfather“ („Krikštatėvis“) (1991, trečia dalis) nominacijos – abu filmai gavo po septynias nominacijas, tačiau negavo nė vieno „gaublio“.

Iki šiol tik vienam filmui yra pavykę susižerti visus pagrindinius „gaublius“. 1975 metais juosta „One Flew Over the Cuckoo's Nest“ gavo geriausio filmo, pagrindinio aktoriaus, aktorės, režisieriaus ir scenarijaus autoriaus „Auksinius gaublius“.

Meril Streep, kuri 2017-ųjų „Auksinių gaublių“ ceremonijoje nominuota kaip geriausia miuziklo ar komedijos aktorė, gali džiaugtis pasiektu rekordu. Ji – daugiausia kartų „Auksiniams gaubliams“ nominuotų aktorių, tai 30-oji nominacija.

Jimmy Fallonas

O štai daugiausia „Auksinių gaublių“, net devynis, per visą gyvenimą susižėrė Barbara Streisand.

Jauniausiam aktoriui Ricky Schroderiui, apdovanotam „Auksiniu gaubliu“, tebuvo vos devyneri. Vyriausiai – Jessicai Tandy – buvo 80-imt, kai ji atsiėmė „Auksinį gaublį“ geriausios aktorės kategorijoje, už vaidmenį filme „Driving Miss Daisy“ (1990).

Ceremonija – vienas linksmiausių vakarėlių Holivude

Užsienio žiniasklaida teigia, kad šie apdovanojimai – viena linksmiausių tokio masto švenčių Holivude. Garsenybės nevengia atsipalaiduoti ir reikšti emocijų, kurias mielai „skanauja“ televizijos žiūrovai visame pasaulyje.

Tą patvirtino ir ant raudonojo kilimo kalbintas Bryanas Cranstonas, filmo „Breaking Bad“ žvaigždė. Aktorius, paklaustas, ar džiaugiasi šia švente, šyptelėjo ir tarė: „O taip! „Auksiniai gaubliai“ yra puikus vakarėlis, nes kasmet susitinkame su kolegomis, ko nors užkandame, ką nors išgeriame ir gerai praleidžiame laiką“.

Ir nors iškilmių metu netrūko linksmybių bei įvairių juokelių, įpusėjus buvo prisimintos ir neseniai anapilin iškeliavusios legendinės Holivudo aktorės: Carrie Fisher ir Debbie Reynolds. Princesę Lėją „Žvaigždžių karuose“ įkūnijusi Carrie anapilin iškeliavo taip netikėtai, kad šio netekties skausmo jos mamai Debbie nepavyko išgyventi. Abi aktorės palaidotos prieš kelias dienas. Užsienio žiniasklaida teigia, kad D. Reynolds urnoje buvo ne tik jos, bet dalis ir dukros Carrie pelenų.

Garsenybės, susirinkusios į apdovanojimų ceremoniją:

Kas skirsto „Auksinius gaublius“?

Šiemet tarp balsuotojų yra aktoriumi tapęs buvęs rusų kultūristas, buvusi „Mis Visata“ iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR) ir buvęs inžinierius iš Egipto. Visi jie priklauso Holivudo užsienio spaudos asociacijai (HFPA) – maždaug 90 žurnalistų grupei, kuri yra tarp slapčiausių klubų Holivude.

Nors kai kurie HFPA nariai dirba gerbiamose žiniasklaidos priemonėse, daugelis jų yra laisvai samdomi ir dirba nelabai aiškiuose leidiniuose.

Geresnės prieigos prie šou verslo pasaulio siekusių užsienio žurnalistų grupelės 1943 metais įsteigta HFPA bėgant metams virto didžiule institucija.

Vis dėlto kai kas „Auksinius gaublius“, kuriais pagerbiami kino ir televizijos geriausieji, atmeta kaip viešųjų ryšių įrankį Holivudo studijoms, kurios visus metus stengiasi įsiteikti HFPA nariams.

Tačiau jau pats renginio mastas ir postūmis, kurį jis gali suteikti kai kuriems filmams prieš visų svarbiausius „Oskarus“, padidino pasitikėjimą jais.

„Holivude tai būdavo laikoma pokštu, – sakė Howardas Suberis, kuris 51 metus dėstė kiną Kalifornijos universitete Los Andžele. – Pokštu tai liovėsi būti tapęs šou su gerais reitingais ir visiems vadybininkams, reklamos agentams, prodiuseriams, studijų vadovams pamačius, kad tai yra dar vienas būdas reklamuoti savo prekes.“

„Tai vis dar laikoma saviškių pokštu kalbant apie tai, kas yra tie žmonės, bet vertinama rimtai, nes tai rodo televizija“, – pridūrė jis.

„Auksinių gaublių“ apdovanojimų kategorijos ir nominantai (nugalėtojai – paryškinti):

Geriausia drama:

„Hacksaw Ridge“ (liet. „Pjūklo ketera“);

„Hell or High Water“;

„Lion“ (liet. „Liūtas“);

„Manchester by the Sea“ (liet. „Mančesteris prie jūros“);

„Moonlight“ (liet. „Mėnesiena“);

Geriausias miuziklas arba komedija

„20th Century Women“;

„Deadpool“;

„Florence Foster Jenkins“;

„La La Land“ (liet. „Kalifornijos svajos“);

„Sing Street“;

Ryanas Goslingas ir Emma Stone, kadras iš filmo "Kalifornijos svajos"

Geriausias draminio filmo aktorius

Casey Affleckas (už Li Čandlerio vaidmenį filme „Manchester by the Sea“ (liet. „Mančesteris prie jūros“));

Joelis Edgertonas (už Ričardo Loving vaidmenį filme „Loving“);

Andrew Garfieldas (už Dezmondo D. Toso vaidmenį filme „Hacksaw Ridge“ (liet. „Pjūklo ketera“));

Viggo Mortensenas (už Beno Kešo vaidmenį filme „Captain Fantastic“ (liet. „Šaunusis kapitonas“));

Denzelis Washingtonas (už Troi Maksono vaidmenį filme „Fences“ (liet. „Tvoros“));

Casey Affleckas

Geriausia draminio filmo aktorė

Amy Adams (už Luizos Banks vaidmenį filme „Arrival“ (liet. Atvykimas));

Jessica Chastain (už Elžbietos Sloanės vaidmenį filme „Miss Sloane“);

Isabelle Huppert (už Mišelės Leblank vaidmenį filme „Elle“);

Ruth Negga (už Mildred Loving vaidmenį filme „Loving“);

Natalie Portman (už Džeki Kenedi vaidmenį filme „Jackie“ (liet. „Džeki“));

Isabelle Huppert

Geriausia miuziklo arba komedijos aktorė

Annette Bening (už Dorotėjos Filds vaidmenį filme „20th Century Women“ );

Lily Collins (už Marlos Mabrei vaidmenį filme „Rules Don't Apply“);

Hailee Steinfeld (už Nadinos Franklin vaidmenį filme „The Edge Of Seventeen“ (liet. „17-metystės riba“));

Emma Stone (už Mios Dolanos vaidmenį filme „La La Land“ (liet. „Kalifornijos svajos“));

Meryl Streep (už Florensijos Foster Dženkins vaidmenį filme „Florence Foster Jenkins“);

Emma Stone

Geriausias miuziklo arba komedijos aktorius

Collinas Farrellis (už Deivido vaidmenį filme „The Lobster“ (liet. „Omaras“));

Ryanas Goslingas (už Sebastiano Wilderio vaidmenį filme „La La Land“ (liet. „Kalifornijos svajos“));

Hughas Grantas (už Kleiro Baifieldo vaidmenį filme „Florence Foster Jenkins“);

Jonahas Hillas (už Efraimo Diverolio vaidmenį filme „War Dogs“ (liet. „Karo šunys“);

Ryanas Reynoldsas (už Veido Vilsono vaidmenį filme „Deadpool“);

Ryanas Goslingas

Geriausia antro plano aktorė

Naomie Harris (už Paulos vaidmenį filme „Moonlight“ (liet. Mėnesiena“));

Nicole Kidman (už Sju Birierli vaidmenį filme „Lion“ (liet. „Liūtas“));

Octavia Spencer (už Dorotėjos Vaughan vaidmenį filme „Hiddne Numbers“ (liet. „Paslėpti skaičiai“));

Michelle Williams (už Rendi vaidmenį filme „Manchester by the Sea“ (liet. „Mančesteris prie jūros“));

Viola Davis (už Rouzės Makson vaidmenį filme „Fences“ (liet. „Tvoros“);

Viola Davis

Geriausias antro plano aktorius

Mahershalas Ali (už Chuano vaidmenį filme „Moonlight“ (liet. „Moonlight“));

Jeffas Bridgesas (už Markuso Hamiltono vaidmenį filme „Hell or High Water“);

Simonas Helbergas (už Kosmo MakMūno vaidmenį filme „Florence Foster Jenkins“);

Devas Patelis (už Saro Brierli vaidmenį filme „Lion“ (liet. „Liūtas“);

Aaronas Tayloras-Johnsonas (už Rei Markuso vaidmenį filme „Nocturnal Animals“ (liet. „Naktiniai gyvuliai“));

Aaronas Tayloras-Johnsonas

Geriausias filmo režisierius

Damienas Chazelle (už filmą „La La Land“ (liet. „Kalifornijos svajos“));

Tomas Fordas (už filmą „Nocturnal animals“ (liet. „Naktiniai gyvuliai“);

Melas Gibsonas (už filmą „Hacksaw Ridge“ (liet. „Pjūklo ketera“);

Barry Jenkinsas (už filmą „Moonlight“ (liet. „Mėnesiena“));

Kennethas Lonerganas (už filmą „Manchester by the Sea“ (liet. „Mančesteris prie jūros));

Geriausias scenarijaus autorius

Damienas Chazelle'as (už filmą „La La Land“ (liet. „Kalifornijos svajos“));

Tomas Fordas (už filmą „Nocturnal Animals“ (liet. „Naktiniai gyvuliai“));

Berry Jenkinsas (už filmą „Moonlight“ (liet. „Mėnesiena“));

Kennethas Lonerganas (už filmą „Manchester by the Sea“ (liet. „Mančesteris prie jūros“));

Tayloras Sheridanas (už filmą „Hell or High Water“);

Damienas Chazelle'as (viduryje) kartu su Felicity Jones ir Diego Luna

Geriausia daina

„Can't Stop the Feeling!“ (Maxas Martinas, Shellbackas & Justinas Timberlake'as) – filme „Trolls“ (liet. „Troliai“);

„City of Stars“ (Justinas Hurwitzas, Pasekas & Paulas) – filme „La La Land“ (liet. „Kalifornijos svajos“);

„Faith“ (Ryanas Tedderis, Stevie'as Wonderis & Francis Farewellas Starlite) – filme „Sing“ (liet. „Dainuok“);

„Gold“ (Stephenas Gaghanas, Dangeras Mouse, Danielis Pembertonas & Iggy Popas) – filme „Gold“ (liet. „Auksas“);

„How Far I'll Go“ (Lin-Manuel Miranda) – filme „Moana“ (liet. Vajana);

Geriausias animacinis filmas

„Kubo and the Two Strings“ (liet. „Kubo ir auksinis kardas“);

„Moana“ (liet. „Vajana“);

„My Life as a Zucchini“;

„Sing“ (liet. „Dainuok“);

„Zootopia“ (liet. „Zootropolis“);

Geriausias draminis serialas

„Games of Thrones“ (liet. „Sostų žaidimas“);

„This Is Us“;

„Westworld“ (liet. „Vakarų pasaulis“);

„The Crown“;

„Stranger Things“ (liet. „Keisti dalykai“).

Serialo "The Crown" komanda
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)