Praktiškai, net jeigu teismas būtų priėmęs vyriausybei palankų sprendimą, tai būtų mažai ką pakeitę. Dvigubą Prancūzijos ir Lenkijos pilietybę turintis R. Polanskis gyvena Prancūzijoje, kuri savo piliečiams ekstradicijos netaiko.

Teisinės pastangos atspindi platesnius „Teisės ir teisingumo“ vyriausybės siekius, mat prieš metus į valdžią atėję politikai pasisako už Romos katalikų vertybių sugrąžinimą į Lenkiją, todėl tai sustiprintų jų, kaip už minėtas vertybes pasisakančios partijos, reputaciją.

Sprendimas buvo priimtas antradienį, praėjus šešiems mėnesiams nuo to, kai teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro paprašė teismo panaikinti nuosprendį, nes vyriausybė siekė JAV ilgus dešimtmečius ieškomo R. Polanskio ekstradicijos.

Pirmą kartą R. Polanskis buvo suimtas 1977 metais dėl kaltinimų, tarp kurių buvo ir trylikametės merginos išžaginimas aktoriaus Jacko Nicholsono namuose. 1978 metais jis paliko Jungtines Amerikos Valstijas nuosprendžio išvakarėse, pagal kurį jis buvo pripažintas kaltu dėl nepilnamečio asmens išžaginimo.

2015 metų spalio mėnesį Lenkijos miesto Krokuvos teisėjas nusprendė, kad R. Polanskio perdavimas būtų „akivaizdžiai neteisėtas“ laisvės atėmimas, ir pareiškė, kad mažai tikėtina, jog Kalifornijos valstija, kurioje jis buvo nuteistas, surengtų sąžiningą teismo procesą ir užtikrintų humaniškas kalinimo sąlygas režisieriui, kuriam tuo metu buvo 82 metai.

Krokuvos prokuratūra, Jungtinių Amerikos Valstijų vardu siekusi R. Polanskio ekstradicijos, po mėnesio pranešė, kad laikysis teisėjo sprendimo.

Z. Ziobro gegužės mėnesį apskundė šį sprendimą Aukščiausiajam teismui, pavadindamas teismo teisėjo nuosprendį „nesuvokiamu“ ir įvardindamas jį kaip rimtą tarp Lenkijos ir JAV pasirašyto ekstradicijos susitarimo pažeidimą.

Z. Ziobro, gegužę duodamas interviu Lenkijos radijo stočiai sakė, kad R. Poilanskis sulaukė lengvatų dėl savo šlovės.

„Jeigu jis būtų buvęs paprastas vyrukas, mokytojas, gydytojas, santechnikas ar dažytojas, tada, esu tuo įsitikinęs, jis iš bet kokios šalies būtų deportuotas į JAV jau labai seniai“, – neabejojo teisingumo ministras.

Savo įžanginėje kalboje R. Polanskio advokatas Janas Olszewski antradienį prisiminė, kaip Šveicarijos valdžios institucijos 2010 metais atsisakė išduoti garsųjį juostos „Kinų kvartalas“ („Chinatown“) režisierių, nes abejojo dėl teisėjo veiksmų pirminiame bylos nagrinėjime.

Tuo tarpu kitas R. Polanskio advokatas Jerzy Stachowiczas teisme tvirtino, kad jo klientas techniškai nepabėgo iš Jungtinių Amerikos Valstijų, nes jam niekada nebuvo uždrausta palikti šios šalies.

„Ponas R. Polanskis nepabėgo, kaip yra manoma, – aiškino J. Stachowiczas. – Jis paprasčiausiai nusipirko lėktuvo bilietą, užregistravo savo bagažą ir įlipo į lėktuvą. Tai nebuvo pabėgimas“.

Kalbėdamas apie Z. Ziobro teiginį, J. Stachowiczas tvirtino: „Jeigu ponas R. Polanskis nebūtų garsenybė, žinomas filmų kūrėjas, o būtų eilinis žmogus, jo byla jau seniai būtų buvusi nutraukta ir niekas niekada apie ją nebūtų net girdėjęs“.

Aukščiausiojo teismo sprendimas reiškia, kad R. Polanskis, kuriam dabar 83 metai, galės laisvai dirbti Lenkijoje. Jis režisuoja filmą apie Prancūzijos žydą Alfredą Dreyfusą, kuris klaidingai apkaltinamas šnipinėjimu ir kurio byla XIX amžiaus pabaigoje skėlė diskusijas apie prokuratūros netinkamą elgesį.

Filmą „The Dreyfus Affair“ iš pradžių planuota filmuoti Lenkijoje, tačiau birželio mėnesį buvo pranešta, kad R. Polanskis nusprendė kurti filmą Prancūzijoje. Tai sukėlė spekuliacijas, kad filmo kūrimą perkelti jį paskatino jo teisinės problemos, tačiau juostos prodiuseris Robertas Benmussa šį sprendimą aiškino Prancūzijos mokesčių paskatomis, rašė „The Los Angeles Times“.

R. Polanskis, kuris su savo žmona gyvena Prancūzijoje, antradienį vykusiame teismo posėdyje nedalyvavo.

„Jam tai kelia pernelyg daug emocijų, – sakė pirmadienį, prieš teismo posėdį, advokatas J. Stachowiczas. – Visa tai tęsiasi taip ilgai.
Nutarimas prieš pirmojo nuosprendžio panaikinimą jam suteiktų didelį palengvėjimą“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)