Komiksais paremti filmai kiekvienais metais sėkmingai užpildo kino teatrų repertuarus, į juos eina milijonai žmonių, o kino studijos užsidirba milžiniškus pinigus. Šiuo metu didžiausius komiksai paremtus hitus leidžianti kino studija „Marvel“, kurią 2009 metais už 4 milijardus dolerių įsigijo Holivudo gigantas „Walt Disney“, išleidžia milijardus dolerių užsidirbančius filmus.

Visai neseniai kino ekranuose pasirodęs „Kapitonas Amerika: pilietinis karas“ (angl. „Captain America: Civil War“) sugebėjo užsidirbti 1,1 mlrd. dolerių ir tapti daugiausiai užsidirbusiu 2016 metų filmu, bet taip pat susilaukė ir puikių kino kritikų bei žiūrovų įvertinimų.

Juosta populiariame kinomanų puslapyje „IMDB“ gavo solidų 8/10 įvertinimą iš beveik 340 tūkstančių žiūrovų, kai tuo tarpu kino kritikų pamėgtame puslapyje „Rottentomatoes“ filmas susilaukė net 90/100 teigiamų recenzijų.

Ne ką mažesni nuopelnai priklauso antrajai „Keršytojų“ (angl. „Avengers: Age of Ultron“) daliai, „Skruzdėliukui“ (angl. „Ant-Man“) ir „Geležiniam žmogui 3“ (angl. „Iron Man 3“), kurie sukrovė pasakiškus turtus savo kūrėjams taip įrodydami, jog žmonės negaili pinigų jų sukurtiems filmams.

Puikią strategiją turėjęs Kevinas Feige‘as davė žiūrovams ir tai, ko jie dar nebuvo matę kine – superherojų komandą – „Keršytojus“. Filmas pasirodė 2012 metais, tačiau iki jos buvo padaryta daug svarbių darbų. Buvo pristatyti tokie žinomi komiksų herojai kaip Geležinis žmogus, Toras, Halkas, Kapitonas Amerika, kurie pelnė publikos simpatijas ir kurių istorijos sudomino daugelį, todėl pamatyti jų bendrus nuotykius norėjo visi.

Taip pirmasis „Keršytojų“ filmas užsidirbo virš 1,5 milijardo dolerių visame pasaulyje. Po jo pasirodymo, kiekvienas solinis vieno ar kito superherojaus projektas užsidirbdavo daugiau nei jo pirmtakai. Tiek Toro, tiek Kapitono Amerikos tolimesni nuotykiai ženkliai lenkė pirmąsias dalis tiek finansiškai, tiek ir kokybės prasme. Būtent tas ir žavi „Marvel“, jog jie, net ir sulaukę didžiulės sėkmės, bando kaskart nustebinti.

Nepaisant to, jog „Marvel“ kino studijos arsenale yra daug puikių herojų, kurių istorijos aprūpintų žiūrovus dešimtmečiams į priekį, studija labai norėjo gauti vieną iš žinomiausių „Marvel“ komiksų herojų – Žmogų-vorą, į kurį teisės priklauso studijai „Sony Pictures“. Tačiau tai buvo tik laiko klausimas, kada „Marvel“ kuruojamuose filmuose pasirodys šis herojus.

Po itin skaudaus finansinio fiasko su „Nuostabiuoju Žmogumi-voru 2“ (angl. „The Amazing Spider-Man 2“), kuris turėjo padėti „Sony Pictures“ pastatyti nuosavą franšizę, studijai teko apgalvoti savo ateitį, kuri atrodė niūrokai. Ir ji kreipėsi į „Marvel“ dėl bendradarbiavimo. Po ilgų derybų buvo surastas kompromisas. Pirmasis jų bendras vaisius davė naudos, nes pirmąjį kartą filme „Kapitonas Amerika: pilietinis karas“ pasirodęs atnaujintas Žmogus-voras susilaukė daug pozityvių įvertinimų. Todėl kitais metais mūsų laukia žymiai smagesnis ir kokybiškesnis filmas nei tie, kuriuos 2012 ir 2014 metais režisavo Markas Webbas.

„Marvel“ pėdomis pabandė žengti ir studija „Warner Bros.“, kuriai priklauso teisės į „DC“ komiksų herojus, tačiau paskubomis vos nebuvo sužlugdyta visa niūriai ir išskirtinai atrodanti visata. Pirmiausia, jog jau kitais metais pasirodo „Teisingumo lygos“ (angl. „Justice League“) filmas (toks atsakas „Keršytojams“ iš „DC“), nors buvo pristatyti vos keli būsimo filmo herojai, o ir tik vienas iš jų turėjo solinį filmą.

Tas labai papiktino franšizės gerbėjus, o ir pasirodę filmai „Betmenas prieš Supermeną: teisingumo aušra“ (angl. „Batman V Superman: Dawn of Justice“) ir „Savižudžių būrys“ (angl. „Suicide Squad“) atsiliepimais neblizga, todėl vis dar neaišku, kaip baigsis su planuojama „DC“ komiksais paremta visata. Akivaizdu, jog konkuruoti su „Marvel“ yra beviltiška.

Puikias pramogas kine siūlanti studija „Marvel“ jau šį penktadienį kino teatruose pristatys dar vieną savo perlą, puikiais kino kritikų atsiliepimais papuoštą „Daktarą Streindžą“ (angl. „Doctor Strange“), kuris žada ne tik puikų veiksmą, prasmingą istoriją, bet ir „Marvel“ būdingą lengvumą ir nenuvalkiotą humorą. Su šiuo filmu, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko publikos numylėtinis Benedictas Cumberbatchas, studija įžengs į naują erą – 11 milijardų dolerių vertės franšizę, kurią aplenkti bet kuriai filmų serijai bus labai sunku.

Besiruošiant naujai kelionei ir pažinčiai su nauju herojumi, verta pamatyti ir kitus stiprius „Marvel“ projektus. Pristatome penketuką geriausių „Marvel kino visatos“ filmų:

5. „Skruzdėliukas“ (angl. „Ant-Man“), 2015 m.

Smagus ir tikrai vienas komišmiausių studijos darbų, kuris savo kokybe ir pateikimu nustebino visus žiūrovus. Viskas dėl filmo scenarijų parašiusio Edgaro Wrighto, kuris, deja, turėjo pasitraukti iš šios juostos režisieriaus pozicijos dėl vidinių nesusitarimų su kino studija. Didelis šios juostos sėkmės nuopelnas priklauso ir pagrindinį vaidmenį atlikusiam komikui Paului Ruddui, o taip pat charizmatiškam Michaelui Pena ir Holivudo veteranui Michaelui Douglasui su gražuole Evangeline Lily. Kartais ir nedideli personažai tampa tikrais superherojais.

4. „Geležinis žmogus“ (angl. „Iron Man“), 2008 m.

Būtent nuo „Geležinio žmogaus“ ir prasidėjo visas „Marvel“ viešpatavimas kino arenoje. Studija puikiai pasirinko pagrindinio aktoriaus atlikėją, beveik savo karjerą sužlugdžiusį talentingą Robertą Downey jaunesnįjį, kuriam pavyko sukurti patį smagiausią ir geidžiamiausią visos „Marvel kino visatos“ veikėją. Už savo nuopelnus ir indėlį į franšizės vystymą, aktorius jau daugelį metų gauna didžiausius honorarus Holivude. Filmas sugebėjo apčiuopti daug svarbių aspektų, kurie sudarė itin stiprų siužetinės linijos pamatą.

3. „Galaktikos sergėtojai“ (angl. „Guardians of the Galaxy“), 2014 m.

Ir kas galėjo patikėti, jog penki visame pasaulyje labai mažai žinomi komiksų herojai sugebės nustebinti visą kino industriją, užsidirbti beveik 800 milijonų dolerių ir susilaukti aukščiausių įvertinimų iš kino kritikų bei komiksų gerbėjų? Turbūt niekas. Netipiškas ir „Marvel“ kino studijos „Žvaigždžių karais“ tituluojamas projektas turėjo vieną svarbų akcentą – tai buvo nuostabi ir labai juokinga fantastinio pobūdžio kosmoso komedija, kurios neįsimylėti buvo neįmanoma. Puikus aktorių kolektyvas, daug nostalgijos senai muzikai ir itin kieti juokeliai pavertė filmą viena iš geriausių „Marvel“ komiksų ekranizacijų.

2. „Keršytojai“ (angl. „The Avengers“), 2012 m.

Nelieka nieko kito, kaip tik stebėtis ir džiūgauti bežiūrint į keturis kiečiausius „Marvel“ superherojus viename filme. Tai buvo pirmasis tokio dydžio studijos projektas, kurio režisierius Joshas Whedonas atidavė visas savo jėgas tam, kad žiūrovai turėtų į ką pasižiūrėti. Filmas kupinas gerų dialogų, įdomių herojų, labai kokybiškų specialiųjų efektų ir, žinoma, nenuilstančio savo vietoje veiksmo.

1. „Kapitonas Amerika: Žiemos karys“ (angl. „Captain America: The Winter Soldier“), 2014 m.

Rimčiausio ir geriausiai vertinamo komiksų gerbėjų bei „Marvel“ kino visatos mylėtojų titulas atitenka antrajai „Kapitono Amerikos“ daliai, kuri savo stiliumi visiškai neprimena kitų studijos projektų. Tai savotiškas detektyvas, politinis trileris ir itin tamsus pasakojimas, kuriame atsakoma į daugelį svarbių gerbėjus kamuojančių klausimų. Tikroviškai pateiktas veiksmas ir itin kietos susišaudymų scenos priduoda šiai juostai rimtumo, o herojų pateikimas paverčia šį filmą dar ir į įdomią pažintį su jais ir jų praeitimi. Jeigu lyginti su kitais žymiais komiksais paremtais filmais, tai čia yra „Marvel“ studijos „Tamsos riteris“.

Šiuose penkiuose ir labai geruose „Marvel“ filmuose, kaip ir visuose kituose šios studijos darbuose, pasirodo ir puikūs aktoriai, Oskarams nominuoti ir juos pelnę profesionalai, todėl nereikia stebėtis, kodėl šie filmai susilaukia tiek daug teigiamų atsiliepimų ir gauna aukščiausius įvertinimus iš kino kritikų ir žiūrovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)