Apie ką mes čia...

Vienoje tolimoje karalystėje sau ramiai ir nuotaikingai gyvena troliai, kurių valdovė, princesė Popytė, pavertė visų gyvenimus į vieną didelę ir spalvingą šventę. Tačiau vieną dieną juos aplanko piktavaliai ir alkani Bergenai, kuriems troliai tampa tikru skanėstu.

Kasdien iš karalystės dingsta keli troliai, todėl susirūpinusi princesė ir jos pavaldinys Šakius leidžiasi į kovą su Bergenais, kad apsaugotų likusius draugus ir artimuosius. Bet tai nelengva misija, kurią lydės daug pavojų ir nutrūktgalviškų nuotykių...

Kūrinio vidus

Paskutiniais metais studija „DreamWorks Animations“ išgyvena gana sunkų laikotarpį, nes beveik visi išleidžiami filmai patiria finansinį fiasko tiek namie, tiek ir už Šiaurės Amerikos ribų. Kaip pavyzdį galima paminėti visai smagius ir kokybiškus, originaliai atrodančius ir linksmus visai šeimai skirtus filmus kaip „Namai“, „Ponas Žirnis ir Šermanas“, „Legendos susivienija“ ar net „Madagaskaro pingvinai“. Tačiau su šiuo filmu jiems galiausiai turi pasisekti, nors originaliems projektams ir sunku prasibrauti į žmonių širdis.

Asmeniškai man, kaip ir manau daugeliui praeito amžiaus paskutiniojo dešimtmečio vaikams, šis projektas sukelia tikrą nostalgiją, nes kažkada buvo išleista visa trolių žaislų linija, kuri atkeliavo dar 1959 metais iš Danijos, bet Lietuvoje įsitvirtino maždaug 1993 metais. Šiek tiek kraupoki, bet ilgus ir įvairių spalvų plaukus turintys padarėliai buvo beveik pas kas trečią vaiką. Žinoma, čia kalta mada ir nauja tendencija, kurią vėliau pakeitė žaidimas Jo-jo, „kapsai“ ar „Tamagočiai“. Todėl į šį filmą žiūriu dar ir pro rožinius praeities akinius, kurie sukelia puikius prisiminimus iš nuostabiausio laikotarpio žmogaus gyvenime – vaikystės.

Didžiausiu šio animacinio filmuko pliusu tampa jo energingas ir labai žvalus, spalvingai atrodantis pasakojimas. Nors istorija iš pirmo žvilgsnio atrodo banaliai ir primena „Smurfus“, bet ji yra kitokia – ji yra smagesnė ir lengvesnė, o, svarbiausia, papuošta keliais svarbiais, pasakoms būdingais, pamokslais.

Pamokslaujama ir apie draugystės svarbą, ir vienatvės neigiamą poveikį, ir apie patyčias, jeigu tu esi visiškai kitoks ir nepritampi prie bandos. Beje, sukritikuoti patyčias ir buvo filmuko kūrėjų noras, todėl jaunimui po peržiūros verta susimąstyti apie tai, kaip jie elgiasi su aplinkiniais.

Be to, be rimtesnių išvedžiojimų, filmas leidžia ir gerai pasijuokti iš herojų krečiamų nesąmonių. Kai kurie juokeliai nuvalkioti, bet juostoje galima pamatyti ir visiškai originaliai atrodančius pokštus, kurie sukelia tikrai ne vieną nuoširdų juoką.

Herojų filme daug, bet visas dėmesys susikoncentruoja ties princese Popyte, kurios spalvingos mintys ir labai pozityvus mąstymas prieštarauja paniurėliui ir visuomet nepatenkintam, pilkai atrodančiam troliui Šakiui. Abu jie suteikia filmui daug gerų emocijų, o svarbiausia, jų nuotykis gali tęstis amžinai.

Smagūs ir originalūs herojai bent jau pakeičia visiems nusibodusius kitų žinomų animacijų herojus. Neblogai atrodo ir patys Bergenai, kurie leidžia smagiai pasijuokti iš savo veiksmų. O pokalbiai kokie... Kam artimas lengvo turinio humoras be kokių nors vulgarybių, tikrai džiaugsis šių paminėtų herojų dialogais.

Neišpasakojant turinio, o paminint tik svarbesnius šio filmuko aspektus, galima drąsiai teigti, jog tai yra vienas iš linksmiausių šių metų animacinio pobūdžio darbų, kuriam puikiai pavyks nudažyti vaivorykštės spalvomis niūriai ir rudeniškai atrodančią šaltą dieną.

Techninė juostos pusė

Muzikinė šio filmo palyda yra viena iš geriausių, kuri buvo pristatyta 2016-aisiais. Kodėl? Nes garso takelis unikalus tuo, jog prie jo prisidėjo tokie atlikėjai kaip Justinas Timberlake‘as, Gwen Stefani, Ariana Grande, Zooey Deschanel ir net pati Anna Kendrick. Išties smagu girdėti jų atliekamas dainas ir jaustis lyg kokiame smagiame miuzikle.

Taip pat galima pagirti filmo kūrėjus už gerai nupieštą animaciją, kruopštų aplinkos detalizavimą ir itin spalvingai atrodančią išorę. Taip pat filmą puošia gerai pristatyta trimatė erdvė, kuri ne tik, kad neerzina, bet ir priverčia dar labiau prisiartinti prie rodomos istorijos. Prie to prisideda labai kokybiškas operatoriaus darbas.

Garso montažas sustiprintas dainų scenomis, o tai leidžia atsidurti lyg kokiame nors klube. Vaizdo montažas įtraukia į pačią istoriją ir nepaleidžia iki pat siužetinės linijos galo. Iš techninės pusės priekaištų nėra.

Aktorių kolektyvinis darbas

Originalioje filmo versijoje pagrindinius herojus įgarsino Anna Kendrick, kuriai puikiai sekėsi dainuoti, o taip pat ir visuomet paplaukusi savo mintyse Zooey Deschanel, kuriai atiteko Bridžitos rolė. Žinoma, dar filme žibėjo ir Justino Timberlake‘o balsas, kuris įkūnijo Šakių. Be to, be šių trijų nuostabių balsų, filme galima išgirsti ir Christine Baranski, Christopherį Mintz-Plasse‘ą, Jamesą Cordeną, Kunalį Nayyarą, Jeffrey Tamborą, Russelą Brandą ir Gwen Stefanį.

Bet, kas pasirinks ne originalios versijos peržiūrą, o dubliuotą variantą, irgi neturėtų pasigailėti, nes pagrindinius herojus labai gerai įgarsino Vaidotas Baumila , Justina Starinskaitė ir Jurga Šeduikytė.

Verdiktas

„Troliai“ – labai spalvingas ir nuotaikingas animacinis filmukas, kurio koziriu tampa jo originaliai atrodantis ir svarbių pamokslų nestokojantis turinys, papuoštas smagiomis herojų dainomis, nenuobodžiu siužetu, geru įgarsinimu ir, žinoma, nepriekaištingu garso takeliu. Šis visai šeimai skirtas studijos „DreamWorks Animation“ filmas, be abejo, tampa dar vienu geru šio rudens projektu.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)