„Judėjimas aukštyn“ – taip vadinsis kino juosta, kurios epizodai įamžinami ir Vilniuje. Rusų kompanija, Lietuvoje vykdanti filmavimo darbus, kuria filmą apie 1972 metais Miunchene vykusias Olimpines žaidynes.

Ir nors rodos, kad filmavimo darbams reikalingos vos kelios gatvės ar skersgatviai, sąmyšio netrūko. Nuo pat pirmadienio įvairiose senamiesčio vietose ribojamas eismas, tad vairuotojams teko išbandyti savo kantrybę lėtai judančiose spūstyse arba ieškoti kito kelio pamačius ženklą, jog eismas – draudžiamas.

Ketvirtadienio popietę Vilniuje buvo draudžiamas eismas Vilniaus gatvės atkarpoje nuo Trakų iki Klaipėdos gatvių, o vakarop filmavimo darbai buvo perkelti į Stiklių gatvę.

Anksčiau „Artbox“ komanda darbavosi Žygų, Totorių, Šv. Ignoto ir kitose gatvėse. Skelbiama, kad filmavimo darbai Stiklių gatvėje bus baigti vėlyvą penktadienio naktį, gerokai po vidurnakčio.

DELFI žurnalistai, apsilankę filmavimo vietose ketvirtadienio popietę, įamžino, kaip filmo dailininkai visas lietuvybes slepia vokiškais užrašais. Gatvių pavadinimai, namų numeriai, parduotuvių iškabos – visi ženklai, galintys išduoti filmavimo vietą, buvo kruopščiai paslėpti filmo dekoracijomis.

DELFI susisiekus su filmavimo komandos atstove Monika Sakalauskaite, ši patikino, kad darbai vyksta jau kelias dienas: „Filmavimo darbai vyksta tik nuo vakar, tačiau prieš tai vyko pasiruošimai. Senamiestyje labai daug išorinių iškabų, tad turėjome visas jas pakeisti“,

Filmo siužetas sukasi aplink Olimpines žaidynes ir jų dvasią. „Tai istorija apie krepšinį, komandinę dvasią. Pasakojama, kaip įgyvendinti svajonę, kuria niekas netiki, – kalbėjo M. Sakalauskaitė. – Toje krepšinio komandoje, kurioje žaidė daugelio šalių atstovai, buvo ir vienas lietuvis – Modestas Paulauskas. Beje, jis šiandien buvo atvažiavęs į filmavimo aikštelę.“

Šiame filme vaidina ir žymūs lietuvių aktoriai: Andrius Paulavičius bei Žilvinas Tratas.

1972 metų Miuncheno Olimpinės žaidynės į istoriją įrašytos kruvinomis raidėmis. Jų metu palestiniečiai teroristai įvykdė išpuolį, kurio metu vienuolika Izraelio olimpiečių buvo paimti įkaitais. Šis išpuolis istorijos šaltiniuose vadinamas „Miuncheno skerdynėmis“.

Palestiniečiai reikalavo paleisti 200 jų tautiečių, kalinamų Izraelio kalėjimuose. Įkaitų išvadavimo operacija buvo nesėkminga, visi Izraelio olimpiečiai žuvo. Taip pat mirė ir 5 teroristai bei vienas vokiečių policininkas.

Vis dėlto, anot filmavimo komandos atstovės, šie kruvini įvykiai teliko kaip fonas, filme neliečiamos jokios politinės temos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)