A. Stonys – dažnas VDFF svečias ir konkursinės programos laureatas, dokumentikos pasaulyje pripažintas dar 1992 m., kai už filmą „Neregių žemė“ jam buvo įteiktas Europos kino akademijos geriausio dokumentinio filmo apdovanojimas „Feliksas“. Vidinį neregių pasaulio peizažą atskleidžiantis filmas – taip pat programoje.

A. Stonio retrospektyvoje bus parodytos trumpametražių filmų programos (1989-2006 m.) ir pastaraisiais metais sukurti pilno metro darbai „Varpas“ (2008 m.), „Raminas“ (2011 m.), „Kenotafas“ (2013 m.).

Taip pat žiūrovai pamatys LKC užsakymu suskaitmenintus ir restauruotus režisieriaus filmus: „Atverti duris ateinančiam“ (1989 m.), „Uostas“ (1998 m.) ir „Baltijos kelias“ (1990 m.).

A. Stonys laikomas vienu kūrybingiausių, meistriškiausių ir produktyviausių Lietuvos režisierių. Jo kūryba priskiriama poetinės dokumentikos žanrui. Kaip teigia pats režisierius, jis savo filmais tarsi siekia išsaugoti blėstančius sapnus: „Kai buvau mažas labai nemėgdavau prabudimo akimirkos. Aš karštligiškai stengdavausi sulaikyti bundant išnykstančius sapnus. Žinojau, kad vėliau papasakotas ar užrašytas sapnas bus lyg blankus tikro sapno šešėlis. Kai mano mokytojas kino režisierius Henrikas Šablevičius parodė kaip galima atkurti ir išsaugoti sapnus, nuo to laiko tik tai ir darau.“

Rugsėjo 24 d. bus rengiamos atviros A. Stonio meistriškumo dirbtuvės „Tiesa ir / ar iliuzija. Tiesos klausimas dokumentiniame kine“. Jose bus kalbama apie subjektyvumą kine kaip svarbiausią vertybę ir būtiną meno kūrinio atsiradimo sąlygą, apie erdvės ir laiko pokyčius perėjus kūrėjų sumanymo prizmę bei kas vyksta su realybe kine ir kur yra riba, skirianti objektyvią tiesą ir autorinę viziją.

Retrospektyvos seansai „Skalvijoje“ vyks rugsėjo 23-28 d. Filmus pristatys jų autorius. Įėjimas su nemokamais bilietais, kuriuos retrospektyvos lankytojai galėsi pasiimti „Skalvijos“ kasoje. Visa retrospektyvos programa www.vdff.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją