“Štiortebekeris” – tai istorija apie daugiau nei prieš 600 metų Šiaurės ir Baltijos jūrose siautėjusį piratą, kurio gyvenimo istorija iki šių dienų apipinta legendomis. Manoma, kad XIV amžiuje gyvenęs legendinis piratas Klausas Štiortebekeris jūrų platybėse - kaip ir Robinas Hudas giriose - kovojo prieš neteisybę ir galingųjų priespaudą.

Anot “Baltijos filmų grupės” direktoriaus Roberto Urbono, filmuojant “Štiortebekerį” buvo pasiekti net du Lietuvos rekordai: per itin trumpą laiką - penkias savaites - buvo pastatytas keturiasdešimt tonų sveriantis statinys - 14-o amžiaus laivas, o Rusnėje buvo sukonstruotas aukščiausias kada nors Lietuvoje pagamintas dekoracijų kompleksas, siekiantis net 16 metrų aukštį.

Anot filmo koprodiuserio R. Urbono, filmavimo darbai vyko sklandžiai ir pagal planą. “Iš pradžių kiek trukdė prastas oras, vokiečių charakteris, jų preciziškumas kartais irgi stabdė procesą, tačiau iš esmės viskas pavyko puikiai”, - sako R. Urbonas.

Tiesa, vokiečiams nuotaiką kiek apgadino ir jų kūrybinei grupei nutikę incidentai - buvo pavogtas režisieriaus kompiuteris (tiesa, policijos pareigūnai greitai jį surado) bei gatvėje sumuštas administracijos darbuotojas.

Tačiau vokiečiai, anot R. Urbono, liko labai sužavėti lietuvišku alumi. “Beje, skirtingai nei britai, amerikiečiai ar prancūzai, jie nepuolė liaupsinti mūsų moterų – net jokio meilės romano neužsimezgė tarp mūsų šalies ir vokiečių, kaip paprastai nutinka kuriant filmą su užsieniečiais, - šypsosi “Baltijos filmų grupės” vadovas.

Kadangi filmas bus dubliuojamas, aktoriams buvo leidžiama kalbėti kiekvienam savo gimtąja kalba. Dėl šios priežasties, anot R. Urbono, filmuotą medžiagą labai smagu žiūrėti. “Pavyzdžiui, yra scenų, kuriose pagrindinis aktorius sušunka vokiškai, jam kita aktorė atsako prancūziškai, o atbėgęs trečias aktorius rėkia ispanų kalba, - pasakoja koprodiuseris. - Aktoriams tai keblumų nesukelia – jie žino scenarijų ir ką kuris aktorius kalba.”

“Štiortebekeris” – vienas brangiausių Lietuvoje statytų filmų, jo biudžetas siekia 7 milijonu eurų (apie 24 miljonus litų).

Filmą režisuoja portugalų kilmės vokiečių režisierius Miguelis Alexandre’as, sukūręs ne vieną nuotykių filmą ir pelnęs kino titulų. Pagrindinį veikėją Klausą Štiortebekerį įkūnija vokiečių kino viltimi laikomas aktorius Kenas Dukenas. Pirato mylimąją Elizabetę vaidina prancūzų aktorė Claire Keim, karalienę Margaretę - žymi vokiečių kino aktorė Gudrun Landgrebe.

Epizodinius vaidmenis “Štiortebekeryje” etlieka ir penkiolika lietuvių aktorių, tarp jų – Gediminas Storpirštis ir Lina Budzeikaitė, vaidinantys K. Štiortebekerio tėvus.

Vokietijoje filmas turėtų būti parodytas šv. Velykų laikotarpiu, netrukus po to jį turėtų išvysti ir BTV žiūrovai.

Be Baltijos šalių ir Vokietijos, filmas taip pat bus rodomas Ispanijos, Prancūzijos bei Austrijos televizijų.