Lietuvos gyventojai taip pat turėjo progą susipažinti su geriausiais ir blogiausiais filmais, tačiau iki amerikietiškų lankomumo rekordų mums dar taip toli kaip iki Marso. 2001 m. lietuviška kino rinka išliko stabili ir neišgyveno labai didelių pokyčių. Nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. įvyko 122-ejų naujų filmų premjeros, kurių pasiektos bendros pajamos (kartu su kitais senesniais filmais) yra vos 2,74% didesnės už 2000 m. užfiksuotą rezultatą. Tačiau, pažiūrėjus į 8,81% sumažėjusį žiūrovų skaičių (2000 m. jų susirinko 1,93 mln., o 2001 m. - 1,76 mln.) norisi daryti išvadą, kad situacija kino rinkoje per praėjusius metus nežymiai pablogėjo. Visų pirma, reikėtų kaltinti bilietų branginimo politiką, kuri akivaizdžiai atbaidė mažiau uždirbančius kino mėgėjus. Jau seniai aišku, kad kino teatrų lankomumo kreivės pokyčiai labiausiai priklauso nuo ekonominės situacijos. 2001 m. apie jos pagerėjimą svaičiojo tik mūsų išrinktieji politikai, bet vidutinė bilietų į kiną kaina pakilo net 1 Lt (nuo 7,96 Lt iki 8,96 Lt). Realiai šis pasikeitimas yra netgi didesnis, nes šalies provincijoje filmai rodomi vos už 3 Lt, o tai gerokai sumažina didžiuosiuose miestuose nusistovėjusį vidurkį (10 - 12 Lt, o kai kur net 14 Lt).

Antra svari priežastis - tai masinis kino teatrų naikinimas. Vien tik Vilniaus mieste 2001 m. duris uždarė "Vilnius" ir "Helios", todėl liko tik keturi kino teatrai ("Lietuva", "Vingis", "Kino tvanas" ir "Skalvija"), bet didžiųjų filmų premjeros vyksta tik dviejuose. Tokia kino teatrų stoka akivaizdžiai atsispindi kino platinimo kompanijų konkurencijoje. Kiekviena iš jų nori išleisti į ekranus planuojamus naujus filmus. Jiems nespėjus normaliai įsivažiuoti, po septynių dienų reklaminiai skelbimai jau kviečia į sekančių naujienų seansus. Galima prisiminti daugybę atvejų, kai tikrai geri filmai žiauriai nukenčia dėl sumažėjusių seansų skaičiaus (jau po antro arba trečio savaitgalio pajamos dažniausiai šoktelėja į labai didelį minusą). Tokiu būdu nukenčia kino platintojai (iš dalies ir kino teatrai), kurių metinės pajamos galėtų būti didesnės, ir žiūrovai, kurie dėl pinigų stygiaus neleidžia sau nueiti į daugumą filmų arba tiesiog nespėja to padaryti. Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, kuris greičiausiai net neturi tikslios ir teisingos informacijos apie lietuvišką kino rinką, labai norėjo iš didžiausią salę šalyje turinčio kino teatro "Lietuva" padaryti n-tąją hyper parduotuvę ar kokį maxi pramogų centrą. Kol kas piktdžiugiškų kino meno griovimo planų įgyvendinti nepavyko, todėl galima tikėtis 2002 m. lietuviška kino rinka ženkliai atsigaus. Juolab, žiūrovų dėmesio laukia daugybė intriguojančių, įdomių ir kaip niekad gerų kino patiekalų.

Na, o 2001 m. kino rinkos riešutukus į savo pintines rankiojosi devynios kino platinimo kompanijos.

"Bombos filmai"

(pajamos - 5 171 250 Lt; 16 naujų filmų)

Tai akivaizdūs ir neginčijami 2001 m. lyderiai (32,86% rinkos), kuriems beveik viskas labai gerai sekėsi. Savo arsenale jie turėjo daug gerų ir pelningų filmų, iš kurių net penki atsidūrė pirmajame dešimtuke (totalus viešpatavimas!). Labai mažai pritrūko, kad "Bombos filmų" pristatytos juostos užimtų visas tris pelningiausiųjų topo prizines vietas. Tik finišo tiesiojoje lenktyninį trilerį "Greiti ir įsiutę" perskrido karinė drama "Perl Harboras". Neįtikėtinai gerai pasirodė romantinė komedija "Bridžitos Džouns dienoraštis", kuri labai pagyvino prekybą rašytojos Helen Fielding knygomis, surinko beveik 620 tūkst.Lt pajamas ir tapo pelningiausiu 2001 m. filmu. Nedaug nusileido siaubo trileris "Mumijos sugrįžimas", kuriam pritrūko tik 10 tūkst.Lt iki savo pirmtako filmo "Mumija" pasiekto rezultato pakartojimo. Šios kino platinimo kompanijos vadybininkai suprogdino tikrą politinę bombą, kurios dėka animacinė komedija "Šrekas" tapo visų laikų pelningiausiu animaciniu filmu Lietuvoje.

Tačiau jų darbe galima įžvelgti ir šiokių tokių nesėkmių. Visiškai be reikalo išleista niekuo nepasižyminti romantinė komedija "Pametusi galvą", kuri greičiausiai buvo nuostolinga, bet tą galima buvo numatyti dar iki premjeros (užtektų tik pasižiūrėti į panašaus stiliaus filmo "Pirmoji meilė" pasiekimus). Padaryta klaidų ne holivudiško kino filmų "Rytai yra rytai" ir "Širi" reklaminėse kampanijose.

2002 m. bus tikru išbandymu "Bombos filmų" vadybininkams. Planuojamame sąrašėlyje - daugiausiai vidutiniškų filmų pavadinimai. Šou komedija "Zoolanderis" patyrė fiasko ne tik Amerikoje ir pateko į daugelio kritikų blogiausių filmų dešimtukus. Mistinė drama "Vanilinis dangus" su tokiu solidžiu aktorių kolektyvu (Tomas Cruise'as, Penelope Cruz, Cameron Diaz) taip pat nerodo stebuklų, bet Lietuvoje jo laukia greičiausiai šviesi ateitis. Pelningiausiu filmu galėtų tapti nuotykinis siaubo trileris "Skorpionų karalius", kuris su "Mumija" beveik nieko bendro neturi (kitas režisierius, nei vieno pagrindinio aktoriaus ir tik Lietuvoje niekam nežinomas vrestlingo čempionas Dwayne'as "Uola" Johnsonas, epizodiškai šmėščiojęs "Mumijos sugrįžime"), todėl atrodo labai rizikingas. Juolab, šiomis dienomis gan garsiai sklinda gandai, kad po peržiūros seansų aktoriai buvo iškviesti skubiems perfilmavimams, kuriems buvo investuota dar 6 mln.JAV dol., kad "kaip nors išgelbėtų filmą". Tad šio filmo sėkmė labai priklauso nuo premjeros datos. Geriausiu filmu jau dabar galima tituluoti biografinę dramą su labai netiksliu lietuvišku vertimu "Proto riba" ("A Beautiful Mind"), kuris sulaukė daugybė kritikų pagyrimų, greičiausiai bus apdovanotas prestižinėmis premijomis ir šiuo metu sėkmingai yra rodomas JAV. Tačiau režisieriaus Rono Howardo šedevras tikrai nėra skirtas plačiajai publikai ir yra labiau panašus į mažiau komercinį produktą. Bent jau iki šiol žymių žmonių gyvenimo istorijos Lietuvos žiūrovų nesudomindavo.

"Cinemark"

(pajamos - 2 732 471 Lt; 23 nauji filmai)

Ilgiausiai gyvuojančiai kino platinimo kompanijai 2001 metai tapo baisiu sapnu. Net 10 jų filmų dėl pačių įvairiausių priežasčių tiesiog sustodavo ties kuklia 50-70 tūkst.Lt pajamų riba ir jau po pirmosios rodymo savaitės būdavo praktiškai nurašyti žiūrovų akyse (pvz.: "Netark nė žodžio", "Amerikos numylėtiniai"). Labai keista, kodėl lietuviai nepastebėjo gero, įspūdingo ir dvejomis "Oscaro" premijomis apdovanoto muzikinio filmo "Per žingsnį iki šlovės", kuris patyrė visišką fiasko (vos 29 tūkst.Lt). Žymiai geresnio likimo turėjo sulaukti režisieriaus Ango Lee nepamirštamasis "Sėlinantis tigras ir tūnantis drakonas" ir biografinė drama apie spalvingai skandalingą personą Markizą de Sadą "Skandalingoji plunksna".

Kaip buvo galima suprasti iš reklamos, "Cinemark" vadovybė daugiausiai tikėjosi iš Timo Burtono režisuoto fantastinio nuotykių filmo "Beždžionių planeta", tačiau teko nusivilti jau po pakankamai gero premjerinio savaitgalio, po kurio pinigėliai kaupėsi labai lėtai. Kodėl? Galbūt filmas pasirodė iš tiesų labai blogas ir nesuprantamas, o galbūt jo reklamai buvo pasirinkta ne visai teisinga taktika (per radijo stotį "Radiocentras" buvo labai stipriai propaguojama, kad tai filmas moksleivių auditorijai).

Visus metus užtrukusias skriaudas kompensavo įstabus miuziklas "Mulen Ružas", kurį sukūręs Bazas Luhrmannas visam pasauliui įrodė, kad Ewanas McGregoras ir Nicole Kidman moka puikiai dainuoti. Pasižiūrėję į kuklų šio filmo pasirodymą JAV, dauguma Lietuvos kino rinkos atstovų prognozavo, kad "Mulen Ružas" sunkiai pasieks 300 tūkst.Lt, o jis paėmė ir trinktelėjo durimis su 570 tūkst.Lt.

Ko nepavyko padaryti 2001 m., kino platinimo kompanija "Cinemark" su kaupu atsigriebs 2002 m. Tokios išvados patvirtinimui užtenka tik pasižiūrėti į netolimos ateities filmų grafiką. Tai "Oscaro" premijos laureato Samo Mendeso ("Amerikietiškos grožybės") kriminalinė drama "Kelias į pražūtį" ("Road to Perdition") su įvaizdį pakeitusiu gangsteriui Al Capone dirbančiu samdomu žudiku Tomu Hanksu, tai įtemptų ir sukrečiančių kriminalinių trilerių meistro Davido Fincherio ("Septyni", "Kovos klubas") naujausias tvarinys "Panikos kambarys" ("Panic Room"), dėl kurio Kanų kino festivalio žiuri pirmininkės kėdę paaukojo dviejų "Oscaro" premijų laureatė Jodie Foster, tai tikrais įvykiais paremta karinė drama "Juodojo vanago žūtis" ("Black Hawk Down") apie nesėkmingą ir kruviną JAV kariuomenės 1993 m. spalio 3 d. taikos operaciją Somalyje, prie kurios netiesiogiai prisidėjo garsusis Osama Bin Ladenas (knygos autoriaus Mrako Bowdeno teigimu, jis treniravo Mogadishu mūšį inicijavusius pasipriešinusius smogikus ir karo vadus).

Didžiausią dovaną žiūrovams "Cinemark" pateiks gegužės mėnesį, kai pirmą kartą istorijoje mokslinės fantastikos fantastinių filmo "Žvaigždžių karai. Epizodas II - Klonų ataka" ir populiaraus komikso "Žmogus-voras" ekranizacija premjeros įvyks tą pačią dieną kaip JAV (atatinkamai gegužės 17 d. ir gegužės 5 d.). Šis faktas ženkliai turėtų sumažinti video piratų įtaką lietuviškai kino rinkai.

"Garsų pasaulio įrašai"

(pajamos - 2 620 809 Lt; 25 nauji filmai)

Daugiausiai filmų praėjusiais metais pristačiusi kino platinimo kompanija negalėtų pasigirti labai didele sėkme, kurios kelias buvo surastas tik gruodžio mėnesio pabaigoje, kai kino teatruose debiutavo ilgai lauktas "Haris Poteris ir išminties akmuo". Jį lydėjo labai geras startas, dar geresnis antrojo savaitgalio rezultatas, nenutrūkstančios eilės prie bilietų kasų ir pati tikriausia Hariomanija (pirmosios dvi knygos tapo tokiu deficitu, kokiu senų senovėje buvo bananai ir šprotai). Šiuo filmu turėtų didžiuotis "GPĮ" vadybininkai, suorganizavę puikią reklaminę kampaniją, kuri labiausiai paveikė mokyklų mokytojus - prieš atostogas savo moksleiviams jie pateikė užduotį pamatyti "Hario Poterio" nuotykius.

Prie sėkmingo bendro rezultato dar prisidėjo veiksmo trileris "Operacija "Kardžuvė" (238 tūkst.Lt; iš jų beveik trečdalis per pirmas tris dienas), kuriam buvo išrinkta labai gera premjeros data (parodos "Infobalt" metu), prancūziškas kino žanrų mišinys "Vilko brolija", kurio pajamas gerokai apkirpo ne laiku atskridę lėktuvai iš "Perl Harboro", komedija apie keturkojų gyvūnų karą "Katės ir šunys", kuri geriausiai atrodė per savaitgalius, ir biografinė drama "Kokainas", kuri iki premjeros buvo nurašyta, bet pakilo lyg feniksas iš pelenų (greičiausiai žaviosios Penelope Cruz dėka).

Visas būrys kitų filmų įkrito į nesėkmių šulinį. Kai kurie iš jų buvo iš tikrųjų prasti ir niekam tikę (pvz. "Kalnietis: Žaidimo pabaiga", "Saldžios nuodėmės", "Prarastos sielos", "Žmonos ir meilužės"), bet labiausiai gaila puikių europietiškų filmų. Prancūziška situacijų komedija "Melagis" savo šalyje traukė žiūrovus lyg magnetas, o Lietuvoje į ją beveik niekas neatkreipė dėmesio (bet tas, kas pamatė, liko patenkinti). Panašiai nepasisekė britiškam "Biliui Eliotui" ir itališkai "Malenai", bet šie Europos kino kritikų pripažinti perliukai buvo išleisti į kino ekranus beviltiškiausiu metu - vasarą, kai lietuviškas kino verslas tiesiog merdi.

Jau dabar galima prognozuoti, kad dėl 2002 m. lyderio pozicijų "GPĮ" varžysis su konkurentais iš "Cinemark". Svarbiausi tūzai jų kaladėje - tai režisieriaus Peterio Jacksono amžiaus filmas "Žiedų valdovas", kurio veiksmas rutuliojasi nuostabiuose gamtovaizdžiuose, ir antrasis filmas apie mažąjį burtininką Harį Poterį, kuris tikrai nenusileis savo pirmtakui. Tačiau ir be jų dar lieka potencialių kovotojų dėl vietos po pelningiausių filmų topo saule. Tai gerokai vėluojanti veiksmo komedija "Piko valanda 2" su linksmuoliais Jackie Chanu ir Chrisu Tuckeriu, tai ryškiausių Holivudo žvaigždžių (George'as Clooney, Bradas Pittas, Julia Roberts, Mattas Damonas) orkestro okupuotas komiškas trileris "Oušeno vienuoliktukas", kuriam diriguoja patyręs režisierius Stevenas Soderberghas, tai dėl rugsėjo 11 d. išpuolio atidėtas kovinis filmas "Kerštas", kuriame Arnoldas Schwarzeneggeris mes iššūkį teroristams.

"ACME filmai"

(pajamos - 2 082 883 Lt; 16 naujų filmų)

Kino platinimo kompanija "Acme" 2001 m. ryžosi labai svarbiam, pagirtinam ir rizikingam žingsniui - pradėjo vykdyti kitokio kino projektą "Arthouse.Lt", kurio dėka lietuvių žiūrovai turės progą įsitikinti, kad pasaulyje dar egzistuoja filmų, kurie praturtina žmogaus sielą. Šis projektas gyvuoja kiek daugiau nei mėnesį, bet jau galima daryti išvadą, kad jis pasiteisino. Magiškai nuostabi romantinė komedija "Amelija iš Monmartro" pavergė lietuvių širdis ir nelauktai netikėtai tapo pelningiausiu prancūzišku filmu Lietuvoje (208 tūkst.Lt), rimta erotinė drama "Intymumas" prikaustė dėmesį prie rimtų gyvenimiškų problemų ir sulaukė nemažos solidaus amžiaus žiūrovų antplūdžio, o kriminalinis trileris "Memento" (šiuo metu skinantis vieną apdovanojimą po kito) davė darbo žiūrovų smegenims ir privertė patikrinti jų loginį mąstymą (šis filmas tikrai yra vertas didesnio dėmesio, nei realiai sulaukė).

Kitus po "Acme" vėliava pristatytus filmus likimas ir žiūrovai sudėliojo pačiose įvairiausiose topo vietose. Pavasarį kino mėgėjai skubėjo sužinoti, ko gi nori tos moterys ir geriausias lietuvių draugas Melas Gibsonas (romantinė komedija "Ko nori moterys" tapo daugiausiai pajamų 2001 m. surinkusiu kompanijos filmu), bet nenoriai domėjosi žmogėdros Hanibalo Lekterio ypatingojo patiekalo vakarienei receptūra (siaubo trileris "Hanibalas" tik iš dalies pateisino į jį sudėtas viltis). Tuo tarpu, rudenį lietuviai raitėsi iš juoko pinigų ištroškusių kvailių lenktynių trasoje ir netikėtai atleido Angelina'os Jolie pirmąją nuodėmę (komedija "Žiurkių lenktynės" ir erotinis trileris "Pirmoji nuodėmė" įkopė į populiarumo olimpą, ko nepavyko padaryti daugelyje kitų šalių, o ypač JAV). Į didžiausių "Acme" kliauzių būrį savanoriškai įstojo trileris "Profesionalas" (antras nuo galo po rusiškos dramos "Triumfas", kuri realiai surinko daugiau, bet ją atstovaujantys "Kino projektai" nepanoro pateikti galutinės sumos), drama "Semo vasara" (ketvirta vieta nuo galo), kriminalinis trileris "Antimonopolis" ir komiška drama "Seselė Beti", kurią objektyviai galima vadinti labiausiai neįvertintu 2001 m. filmu.

2002 m. tokių nesėkmių turėtų būti mažiau. JAV generolas ir kuopos vadas Melas Gibsonas su režisieriumi Randallu Wallace'u (jie abu darbavosi prie "Narsiosios širdies") karinėje dramoje "Mes buvome kariai" supažindins su Vietnamo karo siaubais, populiarūs aktoriai Jimas Caviezelas, Guy'us Pierce'as ir Richardas Harris trileryje "Grafas Montekristas" primins rašytojo Alexandre'o Dumas sukurtą keršto istoriją, o populiarioji dainininkė Britney Spears romantinėje "Kryžkelė" visam pasauliui įrodinės aktorinius sugebėjimus. Netruks kino perliukų ir "Arthouse.Lt" skrynelėje. Užtenka tik paminėti, režisieriaus keistuolio Davido Lyncho iš pačių įvairiausių žanrų sulipdytą meilės istoriją "Malholando kelias" ir australų aktorės Nicole Kidman benefisą ispanų režisieriaus Alejandro Amenabaro psichologinio siaubo trileryje "Kiti".

"BDG filmai"

(pajamos - 1 528 627 Lt; 11 naujų filmų)

Daugiau kaip trečdalį pajamų kino platinimo kompanijai atskraidino režisieriaus Michaelo Bay'aus karinė drama "Perl Harboras" (586 tūkst.Lt), kurį lydėjo tikrai gerai organizuotas ir turiningas premjerinis pristatymas (skraidantys lėktuvai, kareivių pasirodymas, košės degustacija ir t.t.). Labai sėkmingai pinigėlius iš savo vaikais besirūpinančių tėvų kišenių traukė nuotykinis filmas "102 Dalmatinai" (427 tūkst.Lt). Būtent šie du filmai įsitaisė pelningiausiųjų dešimtuke.

Tačiau rugsėjo mėnesį "BDG" įkrito nuo savotišką nesėkmių duobę. Nei vienas iš keturių gausiai reklamuotų filmų nepasiekė 70 tūkst.Lt pajamų, o animacinis nuotykių filmas "Atlantida: Prarastoji imperija" per premjerinį savaitgalį nelauktai patyrė skaudų fiasko. Blogas nuotaikas ir neigiamas emocijas turėtų pataisyti 2002 m. kovo mėnuo, kai Lietuvos kino teatruose debiutuos šauni animacinė komedija "Monstrai" ir nuotaikingo siužeto komedijinė drama "Tenenbaumai", nusipelniusi kino kritikų armijos pagyrimų ir prestižinių apdovanojimų (pavyzdžiui, aktorius Gene'as Hackmanas jau iškovojo Amerikos kino instituto ir Amerikos kino kritikų asociacijos prizus už geriausią vaidybą, už kurią dar pretenduoja "Auksiniam gaubliui").

"Amfiteatro filmai"

(pajamos - 630 533 Lt; 11 naujų filmų)

2001 m. pradžioje leidinio "Ore" organizuotuose kino apdovanojimuose "Amfiteatro filmai" iškovojo geriausios 2000 m. kino platinimo kompanijos vardą, todėl stengėsi nepraleisti iš savo akiračio gerų, bet mažiau komercinių filmų. Jų dėka pamatėme keturiomis "Oscaro" premijomis apibertą "Narkotikų kelią", tris Kanų kino festivalio prizus iškovojusią "Pianistę", įspūdingą kinų režisieriaus Cheno Kaige istorinį epą "Imperatorius ir žudikas", jaunojo prancūzų kino vunderkindo Matthieu Kassovitzo sukurtus "Galvažudžius", vieną iš geriausių manifesto "Dogma" filmų "Šventė". Gaila, bet daugelio šių filmų seansai vyko pustuštėse salėse.

Dar "Amfiteatro filmai" sugebėjo atvežti į Lietuvą skandalingą smurtinę juostą "Išdulkink mane", kuri sudomino netgi Lietuvos seimo politikus, susirūpinusius tautos dorove. Ko gero, pirmą kartą šis Prancūzijoje traktuojamas poronografiniu filmas (Estijoje taip pat pritarta šiai nuomonei) tapo priežastimi publicistinės TV laidos "Srovės" tyrimui, tačiau tai nelabai atsispindėjo finansiniuose rezultatuose.

"Lietuvos kinas"

(pajamos - 582 566 Lt; 9 nauji filmai)

Toliau belieka tik stebėtis šios kino platinimo kompanijos darbo metodais. Susidaro įspūdis, kad jiems svarbiausia tik subtitruoti ir išleisti filmą į kino teatrus, perdaug nesukant sau galvos, kiek žiūrovų jį pamatys. Apie tokį dalyką, kaip filmo reklama, šios kompanijos kolektyve greičiausiai net nėra žinoma. Liūdniausia ir apmaudžiausia tai, kad nuostolingai dirbantį "Lietuvos kiną" išlaiko Valstybė ir mokesčių mokėtojų pinigai, kurie dažniausiai yra neapgalvotai išleidžiami filmų pirkimams. 2001 m. jie tiesiog sužlugdė nuotykinę komediją "Šnipų vaikučiai" (tikra sensacija visame pasaulyje, o pas mus tik kuklūs 28 tūkst.Lt), galėjo žymiai daugiau surinkti su parodijų komedija "Pats baisiausias filmas 2", kuri tapo pelningiausiu šios kino platinimo kompanijos produktu, nežinia kam nusipirko kvailą komediją "Šeštasis elementas", kurį net šlamštu pavadinti liežuvis neapsiverčia. Šalia blogų dalykų "Lietuvos kinas" tikrai nusipelno pagyrimų. Vien tik už tai, kad Lietuvos žiūrovams suteikė galimybę pamatyti nepamirštamas ir labai puikiaus melodramas "Meilės laukimas" ir "Šokoladas".

"Makrofilmai"

(pajamos - 291 476 Lt; 5 nauji filmai)

Jauniausios lietuviškos kino platinimo kompanijai daugiausiai džiaugsmo suteikė du filmai - romantinė komedija "Širdžių ėdikės" ir rusiškas veiksmo trileris "Brolis 2", kurie buvo itin gausiai reklamuojami. Prognozuoti ateities perspektyvas labai sunku, nes 2002 m. filmų sąrašas slepiamas po devyniais užraktais. Tačiau jame daugiausiai TV ekranui tinkamų filmų, iš kurių išsiskiria tik smagi prancūzų režisieriaus Franciso Veberio (kultinių filmų "Tėtušiai", "Žaisliukas", "Bėgliai" ir "Žaisminga vakarienė" autoriaus) komedija "Le Placard" su Gerardu Depardieu ir Danieliu Auteuiliu, kuri Prancūzijoje debiutavo 2001 m. sausio mėn.

"Kino projektai"

(pajamos - 40 374 Lt; 4 nauji filmai)

Tai labiausiai mistinė kino platinimo kompanija. Neaišku, ar šiuo metu egzistuoja. Visai nežinoma, ką galės pasiūlyti 2002 m., nes praėjusiais metais apie jų naujienas sužinodavome likus kelioms dienoms iki premjeros dienos (pvz. "Ruduo Niujorke", "Ten kur širdys"). Būtina pažymėti, kad pateikiamos pajamos yra labai netikslios, nes kompanijos atstovai dažniausiai pateikdavo tik pirmosios rodymo savaitės rezultatus. Šioje sumoje nėra įskaičiuotos režisieriaus Tomo Tykwerio puikaus trilerio "Princesė ir karžygys" (tai geriausias "Kino projektų" 2001 m. filmas; ačiū jiems už tai) pajamos, kurios kažkodėl yra laikomos didelėje paslaptyje.

2001 m. pelningiausių filmų Lietuvoje TOPAS

 FilmasPajamos (Lt)Žiūrovų skaičiusPremjeros dataPlatintojas
1Bridžitos Džouns dienoraštis (Bridget Jones Diary)619.87661.7862001.09.07Bombos filmai / UIP
2Mumijos sugrįžimas (The Mummy Returns)598.25561.1952001.07.06Bombos filmai / UIP
3Perl Harboras (Pearl Harbor)586.16361.6372001.08.10BDG / Buena Vista
4Greiti ir įsiutę (The Fast and the Furious)583.95959.2582001.10.05Bombos filmai / UIP
5Mulen Ružas (Moulin Rouge)569.36656.8942001.10.19CineMark / 20th Century Fox
6102 Dalmatinai (102 Dalmatians)427.63259.5842001.03.16BDG / Buena Vista
7Haris Poteris ir išminties akmuo (Harry Potter and the Sorcerer's Stone)414.67639.9702001.12.21Garsų pasaulio įrašai / Warner Bros.
8Ko nori moterys (What Women Wants)406.32941.5982001.03.09ACME / Icon
9Kapų plėšikė Lara Kroft (Tomb Raider)393.10140.9142001.08.24Bombos filmai / UIP
10Šrekas (Shrek)365.14636.8722001.11.02Bombos filmai / UIP
11Pats baisiausias filmas (Scary Movie)351.40142.8902000.12.29Bombos filmai
12Paskutinis jaunikio išbandymas (Meet the Parents)350.60339.7592001.01.26Bombos filmai / UIP
13Prarastasis (Cast Away)341.59335.6302001.02.16Bombos filmai / UIP
14Hanibalas (Hannibal)295.87128.5302001.03.30ACME / Universal
15Priešas už vartų (Enemy at the Gate)260.87227.1182001.04.13Bombos filmai / UIP
16Vertikali riba (Vertical Limit)256.02425.4562001.01.12CineMark / Columbia TriStar
17Beždžionių planeta (Planet of the Apes)254.44925.9522001.09.21CineMark / 20th Century Fox
18Žiurkių lenktynės (Rat Race)250.74024.6082001.11.09ACME / Paramount
19Operacija "Kardžuvė" (Swordfish)237.78923.3522001.10.26Garsų pasaulio įrašai / Warner Bros.
20Juros periodo parkas 3 (Jurassic Park 3)237.71624.7492001.11.23Bombos filmai / UIP
21Amerikietiškas pyragas 2 (American Pie 2)230.36521.8472001.12.21Bombos filmai / UIP
22Meksikietis (The Mexican)215.18424.3942001.05.11Bombos filmai / UIP
23Pirmoji nuodėmė (Original Sin)214.02020.6432001.11.02ACME / MGM
24Vilko brolija (Le Pacte des Loups; Brotherhood of the Wolf)212.19522.3982001.07.27Garsų pasaulio įrašai
25Amelija iš Monmartro (Amelie from Monmartre; Le Fabuleux Destin d'Amelie Poulain)208.52720.6872001.11.30ACME / Arthouse.Lt
26Devyni jardai (Whole Nine Yards)207.52322.1002001.02.23ACME / Franchise
27Katės ir šunys (Cats and Dogs)207.51025.9212001.09.21Garsų pasaulio įrašai / Warner Bros.
28Pats baisiausias filmas 2 (Scary Movie 2)176.68620.4602001.09.14Lietuvos kinas
29100 merginų (100 Girls)158.92521.1562001.04.06Bombos filmai
30Nepalaužiamasis (Unbreakable)152.47616.2132001.03.02BDG / Buena Vista
31Daktaras Dolitlis 2 (Dr.Dolittle 2)149.45621.6262001.08.31CineMark / 20th Century Fox
32Riterio žvaigždė (Knight's Tale)146.79316.0472001.09.14CineMark / Columbia TriStar
33Mirtinos žaizdos (Exit Wounds)143.91015.2162001.06.08Garsų pasaulio įrašai / Warner Bros.
34Kokainas (Blow)138.32414.1082001.08.24Garsų pasaulio įrašai / New Line Cinema
35Narkotikų kelias (Traffic)137.81418.3342001.04.20Amfiteatro filmai / IEG
36Mis Slaptoji agentė (Miss Congeniality)137.19316.2432001.04.13Garsų pasaulio įrašai / Warner Bros.
37Bleiro ragana 2: Šešėlių knyga (Blair Witch 2: The Book of Shadows)134.52415.8842001.01.19ACME / Artisan
38Šėtoniškas sandėris (Bedazzled)121.00113.4512001.03.23CineMark / 20th Century Fox
39Evoliucija (Evolution)118.62912.6542001.07.20CineMark / Columbia TriStar
40Skandalingoji plunksna (Quills)117.86014.9252001.02.23CineMark / Columbia TriStar
41Dirbtinis intelektas (A.I.)117.83611.6622001.10.12Garsų pasaulio įrašai / Warner Bros.
42Širdžių ėdikės (Heartbreakers)115.50512.1582001.09.28Makrofilmai
43Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas (Crouching Tiger, Hidden Dragon)114.51913.9972001.02.02CineMark / Columbia TriStar
44Įkaitas (Proof of Life)103.07612.8192001.03.16Garsų pasaulio įrašai / Warner Bros.
45Purpurinės upės (The Crimson Rivers)100.09511.9282001.05.25CineMark / Columbia TriStar
46Kaip Grinčas Kalėdas vogė (How the Grinch Stole Christmas)99.85416.7232000.12.15Bombos filmai / UIP
47Šokoladas (Chocolate)96.23510.2702001.04.20Lietuvos kinas
48Gladiatorius (Gladiator)91.28414.1152000.07.28Bombos filmai / UIP
49Brolis 2 (Brat 2)91.00012.1332001.01.12Makrofilmai
50Raudonoji planeta (Red Planet)85.45111.2982001.02.23Garsų pasaulio įrašai / Warner Bros.
51Kovos laukas: Žemė (Battlefield: Earth)79.1518.5812001.02.09ACME / Franchise
52Jaunos ir karštos (Bring It On)77.5959.9162001.02.09Garsų pasaulio įrašai / New Line Cinema
53Naujas imperatoriaus pokštas (The Emperor's New Groove)74.77610.4732001.08.24BDG / Buena Vista
54Tokia kaip ir tu (Someone Like You)70.9289.4452001.06.22CineMark / 20th Century Fox
55Mergišiai (Tomcats)70.8959.3772001.06.15CineMark / Columbia TriStar
56Išdulkink mane (Fuck Me)70.7337.3852001.10.19Amfiteatro filmai / Canal +
57Atlantida: Prarastoji imperija (Atlantis: The Lost Empire)69.5087.3202001.12.14BDG / Buena Vista
58Šeimos galva (Family Man)69.2657.5722001.02.02Garsų pasaulio įrašai / New Line Cinema
59Romeo turi mirti (Romeo Must Die)66.8779.0302000.12.22Garsų pasaulio įrašai / Warner Bros.
60Taksi 2 (Taxi 2)66.7397.4792001.04.20Lietuvos kinas
61Šokėja tamsoje (Dancer in the Dark)66.7289.0032000.11.17Amfiteatro filmai / Trust Film Sales
62Princesės dienoraštis (The Princess Diaries)65.7047.4612001.10.26BDG / Buena Vista
63Imperatorius ir žudikas (The Emperor and the Assasin)65.5067.9682001.01.05Amfiteatro filmai / Canal +
64Čarlio angelai (Charlie's Angels)65.4758.0752000.12.22CineMark / Columbia TriStar
65Amerikos numylėtiniai (America's Sweathearts)65.1565.9212001.12.07CineMark / Columbia TriStar
66Šėtoniškas Nikis (Little Nicky)65.1449.0102001.04.06Garsų pasaulio įrašai / New Line Cinema
67Vedybų planuotoja (The Wedding Planner)63.7038.8972001.08.03Amfiteatro filmai / Intermedia
68Nuodėmė (Transgressing)61.3836.4742001.06.29Kitoks kinas
69Narai (Men of Honor)60.7177.8012001.05.04CineMark / 20th Century Fox
70Gyvūnas (Animal)60.5667.6022001.10.26CineMark / Columbia TriStar
71Ar begali būti blogiau? (What's the Worst That Could Happen?)60.1996.0352001.11.16CineMark / 20th Century Fox
72Intymumas (Intimacy)58.0576.0752001.12.07ACME / Arthouse.Lt
73Stebėtojas (The Watcher)57.4335.9292001.05.18ACME / Interlight
74Goja (Goya in Bordeaux)56.0246.9112001.02.09Amfiteatro filmai / Lolafilms
75Užsispyrusi blondinė (Legally Blonde)54.5915.5922001.11.02CineMark / 20th Century Fox
76Netark nė žodžio (Don't Say a Word)54.2375.1212001.11.30CineMark / 20th Century Fox
77Penkiolika šlovės minučių (Fifteen Minutes)53.4245.7932001.05.04Garsų pasaulio įrašai / New Line Cinema
78Fantazijos viršūnė: Sudvasintieji (Final Fantasy: Spirits Within)52.0135.5892001.11.02CineMark / Columbia TriStar
79Pirmoji meilė (Down to You)51.8836.8762001.01.12Garsų pasaulio įrašai
80Kosmoso kaubojai (Space Cowboys)51.2915.1842001.01.05Garsų pasaulio įrašai / Warner Bros.
81Paleistuvis (La Libertin)50.9716.2912001.05.11Makrofilmai
82Širi (Shiri)49.8985.9602001.04.27Kitoks kinas
83Atostogos: Mokslai baigėsi (Recess: School's Out)49.0206.6112001.06.01BDG / Buena Vista
84Žąsine, kur mano automobilis (Dude, Where Is My Car)48.5585.8682001.04.13CineMark / 20th Century Fox
85Meilės laukimas (In the Mood of Love)48.4355.0942001.08.31Lietuvos kinas
86Šeštasis elementas (A Space Travesty)47.5604.6842001.09.28Lietuvos kinas
87Pametusi galvą (Head Over Heels)46.8005.4752001.10.12Bombos filmai / UIP
88Bilis Eliotas (Billy Elliot)45.9565.0662001.07.13Garsų pasaulio įrašai
89Meilės virusas (Get Over It)44.1184.1032001.11.23Lietuvos kinas
90Žmonos ir meilužės (Town and Country)43.1804.9442001.06.29Garsų pasaulio įrašai / New Line Cinema
91Maskva (Moskva; Moscow)41.9024.0262001.11.16Kino teatras "Lietuva"
92Malena41.5024.4462001.06.15Garsų pasaulio įrašai
93Vėjavaikė (Crazy/Beautiful)40.7314.6842001.10.12BDG / Buena Vista
94Karo menas (The Art of War)37.3964.4872001.04.20ACME / Franchise
95Pornografinis ryšys (Une Liaison Pornografique)37.3334.7522001.01.12Amfiteatro filmai / FTD
96Pažinti Foresterį (Finding Forrester)35.0104.4202001.04.06CineMark / Columbia TriStar
97Memento34.9842.9862001.11.30ACME / Arthouse.Lt
98Kalnietis: Žaidimo pabaiga (Highlander: Endgame)32.2783.5022001.05.25Garsų pasaulio įrašai
99Seserys (Sisters)31.4383.4722001.10.19Lietuvos kinas
100Mumija (The Mummy)29.2174.0721999.08.03Bombos filmai / UIP
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją