Šis filmas, tai lyg puikus literatūros kūrinys – pasižymi aukšto lygio rafinuota technika, tiriančia laiką, atmintį ir namų prasmę. Žiuri įvertino taip pat ir kinematografinę filmo kokybę – kameros darbą ir dramaturgiją, kuri efektyviai ir su didžia kūrybine vizija iškelia kasdienių akimirkų magiją,“ – taip ši filmą pristatė tarptautinė žiuri vakar vykusioje apdovanojimų ceremonijoje Šefildo mieste, Didžiojoje Britanijoje.

Tai jau ne pirmas Giedrės Žickytės filmas šiame festivalyje. 2012 metais jame buvo pristatytas jos debiutinis dokumentinis pilnametražis filmas 'Kaip mes žaidėme revoliuciją“. Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Sheffield Doc/Fest“ yra trečias pagal dydį dokumentinių filmų festivalis pasaulyje ir didžiausias Didžiojoje Britanijoje, rengiamas nuo 1994 metų, kuriame susirenka dokumentinio kino tendencijų kūrėjai iš viso pasaulio. Šiame renginyje buvo pastebėti tokie filmai kaip „Oskaru“ apdovanotas „Searching for Sugarman“ ir „Oskarams“ nominuotas „The Act of Killing“.

Filme „Čia aš tik svečias“ pasakojama apie iš San Sebastiano atvykusią baskę Josebę ir jos kasdienybę Santjago senelių namuose, kur ji kas dieną kovoja su savo prisiminimais ir faktu, kad čia ji lankosi nebe pirmą dieną. Šis filmas yra pirmasis Lietuvos kino centro bendradarbiavimo su tarptautiniu Kopenhagos dokumentinių filmų festivaliu rezultatas. Šis bendradarbiavimas užsimezgė, kai tarp abiejų šalių 2012 m. pabaigoje buvo pasirašytas susitarimas dėl Lietuvos kino kūrėjų dalyvavimo bendros gamybos filmų skatinimo programoje „CPH:LAB“.

Šefildo festivalio apdovanojimas yra jau ketvirtas tarptautinis prizas Giedrės Žickytės ir Maitės Alberdi filmui – balandžio mėnesį įvykusios pasaulinės premjeros metu „Visions du Reel“ festivalyje Šveicarijoje „Čia aš tik svečias“ pelnė pagrindinį apdovanojimą už geriausią trumpametražį filmą, paskui sekė publikos prizas „Dokumenta Madrid“ festivalyje Ispanijoje, o prieš savaitę filmas susilaukė dar vieno svarbaus apdovanojimo tarptautiniame Krokuvos kino festivalyje „Prix EFA Krakow 2016“ ir tuo pačiu laimėjo nominaciją 29-ųjų Europos kino apdovanojimams, geriausio Europos filmo trumpametražių filmų kategorijoje, kurie vyks gruodžio mėn. Vroclavo mieste Lenkijoje.

Lietuvos, Čilės ir Danijos bendros gamybos filmas (prodiuseriai „Moonmakers“, Lietuva ir „Micromundo Produciones“, Čilė) finansuotas Kopenhagos dokumentinių filmų festivalio „CPH:LAB“ programos fondo, prie kurio prisideda programos narių nacionalinių filmų centrai.

Filmo „Čia aš tik svečias“ pristatymą Šefildo tarptautiniame kino festivalyje iš dalies parėmė Lietuvos kino centras.

Lietuvoje filmą planuojama pristatyti rudenį, tarptautiniame kino festivalyje „Scanorama“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)