„Kompanija užsiima filmų gamyba: nuo scenarijaus parašymo, suradimo, finansavimo, žymiausių Holivudo aktorių, prodiuserių, režisierių pritraukimo iki filmo platinimo visame pasaulyje. Ji įkurta drauge su patyriausiais Holivudo prodiuseriais, turinčiais daugiametę patirtį tarptautinėje kino filmų, televizijos ir muzikos industrijoje“, – pokalbį pradeda K. Malinauskas.

Ambicingas vyras neslepia – kompanijos tikslai išties nemenki, o per metus ketinama sukurti bent 2-3 Holivudo filmus, kuriuose vaidins tokios A lygio žvaigždės, kaip J. Travolta, R. De Niro, M. Douglasas, J. Harnettas, J. Biel ir kiti. „Siekiame, kad Lietuva taptų lygiaverte partnere tarptautiniame kino industrijos versle. Norime, kad mūsų šalis būtų ne tik pigios darbos jėgos ir gamybos vieta“, – sako K. Malinauskas.

– Kaip gimė ši kompanija?

– Verslo reikalais viešėjau Honkonge ir „Grandma“ kompanijos prodiuseris Linas Martinkėnas rekomendavo susitikti su kinų prodiuseriu Chrisu Chenu. Bekalbant apie gyvenimą ir kitas žemiškas temas, Chrisas pradėjo pasakoti apie kinų filmų industriją ir jų bendradarbiavimą su amerikiečiais. Tuo metu jie kaip tik ruošėsi naujam projektui, kurio planuojama vertė siekė 50 milijonų dolerių ir svarstė, ką pasirinkti moters vaidmeniui: Cameron Diaz ar Nicole Kidman. Mums bediskutuojant apie šių aktorių talentą, pasiūliau kurti bendrus projektus Europoje, tokiu būdu įtraukiant ir Lietuvą. Taip laikui bėgant atsirado ryšiai Holivude ir gimė pirmieji projektai. Vieną jų mes ruošiamės filmuoti dar šiais metais.

– Su kokiu didžiausiu iššūkiu susidūrėte?

– Didžiausias iššūkis buvo įtikinti, kad mes galime dirbti kartu. Visa tai kainavo daug laiko ir pastangų. Lietuva yra labai maža ir jei ne krepšinis, apie kurį irgi, būkime biedni, bet teisingi – ne visi žino, tai nelabai kas ir žinotų. Mums tik atrodo, kad visas pasaulis kalba, bet yra ir kitų sporto šakų. Tad didžiausias iššūkis buvo žengti pirmuosius žingsnius, o pirmojo projekto visi labiausiai laukia.

– Kas sudaro Jūsų komandą?

– Vienas mūsų partnerių ir steigėjų yra Markas Holdomas. Jis turi milžinišką patirtį kino ir muzikos industrijoje bei yra dirbęs su tokiais grandais kaip „Metallica“, Tina Turner, Frank Zappa, Alanis Morissette, o vėliau perėjes į filmų platinimą, prodiusavimą ir kino filmų finansavimą. Per daugiau kaip 20 metų jis sukūrė puikius ryšius su žymiausiais Holivudo prodiuseriais, režisieriais ir tokiomis kino studijomis kaip „Universal“, „Warner“, „Columbia Pictures“ bei kitomis.

Kitas partneris – kanadiečių kilmės prodiuseris Chrisas Chen. Jis specializuojasi bendruose Azijos ir Amerikos kino projektuose. Chrisas taip pat atstovauja Kinijos prodiuserinę kompaniją, kuri neseniai finansavo „Paramount“ ir „Sony Pictures“ projektus „Star Trek: Beyond“ ir „Need For Speed 2“.

– Su kokiu projektu dirbate dabar?

– Žadamas filmuoti pirmasis bendras Lietuvos, JAV ir Italijos filmas, kurio dalis bus filmuojama ir mūsų šalyje. „Lituanica Films“ yra lygiavertis partneris, kuris dalyvauja visuose procesuose, įskaitant filmo finansavimą, aktorių parinkimą, scenarijaus korekcijas ir pasaulinę distribuciją. Planuojame, kad filmo pagrindinius vaidmenis atliks Holivudo žvaigzdės, o tarp jų J. Harnettas, K. McKiddas, R. Perlmanas ir, priklausomai nuo filmui surinkto biudžeto, galbūt J. Travolta.

– Kuo Lietuva patraukli Holivudui?

– Mūsų kompanijos veikla neapsiriboja Lietuva, tačiau viena pagrindinių idėjų buvo ta, kad dalį Holivudo produkto kursime Lietuvoje, tuo pačiu garsinant mūsų šalį, pritraukiant investicijas, išnaudojant profesionalią lietuvišką komandą. Taip pat kainos ir kokybės santykis Lietuvoje yra bene geriausias visoje Europoje.

Pasaulyje yra daug šalių, kurių miestuose labai sudėtinga filmuoti, o mūsų miestų administracija yra labai supratinga ir lanksti filmų ir kitų projektų kūrimui. Tai daro Lietuvą patrauklia.

– Ar tai reiškia, kad ilgainiui Holivudo kine galbūt galėsime išvysti ir daugiau lietuvių aktorių?

– Bekuriant „Lituanica Films“, patyręs prodiuseris Linas Požėra iškėlė idėją įkurti agentūrą „Great Rocket“, kuri be filmų gamybos paslaugų Lietuvoje, bendrautų su pasaulinio A lygio aktorių agenturomis ir agentais. Taip mes norime atverti galimybes Lietuvos aktoriams ir kino kūrėjams išplaukti į tarptautinius vandenis.

Be pagrindinės veiklos, galvojame užsiimti visuomenine veikla, tokia kaip kursai, seminarai, paskaitos ir susitikimai su garsiais bei įtakingais pasaulio prodiuseriais, režisieriais, aktoriais ir kitomis kino industrijos ikonomis.

Vienas mūsų prioritetų yra skatinti tarptautinį kino kūrėjų bei aktorių bendradarbiavimą ir suteikti jauniems Lietuvos žmonėms galimybę semtis tarpatautinių patirčių ir galbūt realizuoti save pasaulinėje rinkoje.

– Jums, ko gero, tenka bendrauti su daugybe žymių kino kūrėjų bei aktorių. Kokie jie?

– Iš tikrųjų visi žmonės yra labai paprasti ir daug paprastesni negu kitiems atrodo. Aišku, su aktoriais viskas priklauso nuo asmeninių santykių. Žymūs prodiuseriai ir režisieriai yra tikrai labai lengvai bendraujantys, nesusireikšminę.

Tai gal yra tas amerikietiškas mentalitetas. Jie į viską žiūri labai paprastai ir labai greitai priima sprendimus. Neseniai, kai vyko Berlyno kino festivalis, mes turėjome daug susitikimų, o jie trukdavo po 20-25 minutes ir iškart būdavo priimami sprendimai: ar imiesi to projekto, ar ne. Lygiai taip pat renkami ir aktoriai, sprendžiama, kokia jų vertė filme. Viskas vyksta greitai, nėra taip, kaip, pavyzdžiui, su rusais, kad reikia 2-3 savaites baliavoti ir po to galbūt apie reikalus tik pradėsime kalbėti (juokiasi).

– Ar tiesa, kad aktoriai filmams dažnai atrenkami pažinčių dėka?

– Tikrai taip. Tai tiesa, nes norint daryti gerą holivudinį filmą – rimto aktoriaus be pažinties, prodiuserio, kuris kartu dalyvauja, ar režisieriaus – nepritrauksi.

Pavyzdžiui, kinai nori daryti didelį projektą, prie kurio aš šiek tiek prisidėjęs. Jie paprašė, kad filmą režisuotų S. Lee ir jame vaidintų Kobe Bryantas. Aišku, jis nesutiko, nes yra po sezono, baigė savo karjerą NBA ir panašiai, tačiau Spike'as Lee net nebūtų sutikęs kalbėtis, jei susitikime nebūtų dalyvavęs vienas prodiuserių, o K. Bryantas net nebūtų kalbėjęs, jei nebūtų žinojęs, kad dalyvaus S. Lee. Ir taip yra visur.

Kiekvienas režisierius ar prodiuseris turi savo draugų ratą ir jie bendrauja, kartu dirba, bet taip yra tiesiog paprasčiau, nes rimtas prodiuseris nenori imtis projekto, nesvarbu, koks biudžetas: ar labai dideli pinigai, ar maži, tiesiog jei jis prisidės prie projekto ir tas filmas bus prastas, nepavykęs – iškart kris jo įvaizdis ir kitam filmui jam bus sunkiau susirinkti pinigus bei aktorius. Lygiai taip pat ir režisieriai ir aktoriai – jie eina ten, kur žino, kad bent jau kažkiek bus užtikrinta kokybė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (455)