Pagal knygą kuriamas filmas pasakoja apie 1941-aisiais į Sibirą su šeima ištremiamą jauną merginą Liną, kuriai tenka iškęsti nežmoniškas gyvenimo sąlygas ir surasti jėgų išlikti. Alkis, skurdas, mirtys pinasi su čia pat užgimstančia meile ir tvirtu tikėjimu, kad grįžti namo pavyks.

Filmo režisieriui, JAV gimusiam ir užaugusiam lietuviui Mariui Markevičiui, trėmimų tema pažįstama ne iš knygų: Sibire buvo jo teta, pajutę pavojų į Vakarus pasitraukė jo seneliai. „Vaikystėje ir paauglystėje apie tai daug kalbėdavomės, šis Lietuvos istorijos momentas man yra labai svarbus: jei šeima nebūtų priėmusi sprendimo pasitraukti, manęs dabar nebūtų, arba būčiau kitoks“, – sako režisierius.

M.Markevičiui atrodo, kad nė vienam „Tarp pilkų debesų“ komandos nariui šis filmas nebuvo tiesiog darbas, už kurį gauni atlygį: „Prie filmo dirbo daug žmonių, kurių šeimos buvo paliestos trėmimų. Jie negailėdami savęs siekė geriausio rezultato. Užsienio aktoriai taip pat įnešė nepaprastai daug, jiems ši istorija tapo asmeniška. Taip, jie pirmą kartą išgirdo apie trėmimus, tačiau įdėmiai tyrinėjo, įsijautė į herojus, virto tais žmonėmis, kuriuos vaidina, nors filmavimas buvo alinantis“.

Per pertraukas tarp filmavimų režisierius stengdavosi pasikalbėti su masinėse scenose vaidinusiais žmonėmis. Tarp jų buvo tremtinių arba tremtį patyrusių žmonių vaikų, anūkų, proanūkių. „Jaučiau, kad jie nori būti išklausyti. Galbūt pačioje nepriklausomybės pradžioje tai buvo laikoma paslaptyje, šia tema nenorėta kalbėti. Dabar matau, kad žmonės atsiverti pasiruošę, o jaunuoliai susidomi senelių, prosenelių istorija“, – svarsto M.Markevičius.

„Tarp pilkų debesų“ masinėse scenose vaidinusių žmonių istorijos:

Po tris metus trukusio pasiruošimo ir du mėnesius išsitęsusio filmavimo režisierius sako: „Tai – patirtis, po kurios į viską žiūri kitaip. Nenoriu skųstis, kad buvo sunku, fiziškai ir dvasiškai. Šių iššūkių neįmanoma palyginti su tremties sunkumais“.

Planuojama, kad „Tarp pilkų debesų“ kino teatruose pasirodys 2017 m. Filme vaidina užsienio ir lietuvių aktoriai: Bel Powley („Paauglės dienoraštis“), Lisa Loven Kongsli („Force Majeure“), iš „Vikingų“ serialo pažįstamas Peter Franzén, geriausiu JAV serialu „Auksiniuose gaubliuose“ pripažinto „Mr.Robot“ aktorius Martin Wallström, Aistė Diržiūtė, Gabija Jaraminaitė, Darius Meškauskas, Ramūnas Cicėnas ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją