Filmas „Emilija iš Laisvės alėjos“ pasakoja apie lietuvių pasipriešinimą okupaciniam režimui. Atspirties tašku tapo lemtinga gegužės 14-oji, kuomet Kauno miesto sode, prie Muzikinio teatro benzinu apsipylė ir susidegino R. Kalanta.

Jauno žmogaus auka, vardan Lietuvos laisvės, išprovokavo spontaniškas demonstracijas. Kauno Laisvės alėją užtvindė minios žmonių, reikalavusių laisvės Lietuvai. Tai buvo laisvės manifestacija, vėliau pavadinta Kauno pavasariu. Anot KGB suvestinių, per dvi dienas į gatves išėjo daugiau, nei trys tūkstančiai žmonių. Jų nesustabdė net žinojimas kuo atviras pasipriešinimas okupaciniam režimui gali baigtis. Demonstrantai buvo gaudomi, mušami, tardomi, kerpami plikai. Dešimčiai buvo iškeltos baudžiamosios, penkiasdešimčiai – civilinės bylos, aštuoni iš jų – nuteisti, daugybė drąsių jaunų lietuvių dar ilgą laiką buvo persekiojami. Kiekvienas iš tų protestavusių žmonių tapo laisvės šaukliu ir pranašu.

„Prieš filmavimą ieškojome savanorių, kurie padėtų atkurti legendines eitynes. Tai pirmas kartas Lietuvos kino istorijoje, kai į kvietimą filmuotis masinėse scenose atsiliepė pustrečio tūkstančio žmonių. Ir tai nebuvo vien noras pamatyti kino virtuvę iš vidaus. To būtų neužtekę. Skirtingo amžiaus, įvairiausių profesijų žmonės, suvažiavę iš visos Lietuvos, užsidegė filmo idėja, norėjo prisidėti prie svarbių Lietuvai įvykių atkūrimo. Filmuojant gimė mintis sukurti fotokoliažą, kuriame pagrindinės herojės Emilijos veidas būtų sumontuotas iš tūkstančių šviesių savanorių veidų nuotraukų. Taip norėjome atiduoti pagarbą ne tik filmo savanoriams, bet ir tikrųjų Kauno pavasario eitynių dalyviams. Jie liko nepažįstamais veidais archyvinėse nuotraukose. Tačiau kiekvienas jų buvo atskira istorija, to laikmečio drama. Kiekvienas veidas toje laisvės reikalaujančioje minioje buvo svarbus. Apie kiekvieną iš jų, matyt, galima būtų sukurti atskirą istoriją. Mūsų filmas pasakoja apie vieną iš jų – Emiliją,“ – sako filmo režisierius D. Ulvydas.

Pagrindinė intriguojančios dramos herojė būsima aktorė Emilija su į gatvę plūstelėjusia minia keliauja pasitikti išsvajoto gyvenimo. Tačiau viskas pasisuka netikėta linkme. Į Kauną atsivežusi bene didžiausią savo gyvenimo paslaptį, Emilija netrukus supranta, kad pateko į melo, išdavysčių ir keršto žabangas.

Ant plauko pakimba ne tik jos, bet ir draugų likimai. Ir tik kaip žaibas trenkusi meilė jai gali padėti išsaugoti ne tik savo paslaptį, bet ir gyvybę. Ir net, jei gyvenimas čia toli gražu nebeprimena to, apie kurį ji svajojo, Emilija ryžtąsi drąsiausiam savo gyvenimo žingsniui.

„Mūsų filmas primena, kad laisvė turi savo vardą ir veidą. Šiandien labai norime pakviesti visus, kurie siuntė savo nuotraukas aktorių kastingo agentūrai, kurie dalyvavo mūsų filmo masinėse scenose, pažymėti savo, savo draugo ar artimojo vardą prie įkeltos fotokoliažo nuotraukos socialiniame tinkle „Facebook“. Nuotrauką galima rasti mano profilyje, įvedus paiešką „Donatas Ulvydas“. Labai norime sujungti visus, kuriuos jau suvienijo filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ idėja,“- sako filmo režisierius D. Ulvydas.

Filmo premjera numatoma svarbią Lietuvai datą – 2017-ųjų vasario 16-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją