Vasario mėnesio pradžioje vyksiančioje animacinių filmų naktyje pirmą kartą Vokietijos sostinėje bus kartu pristatyti visų Baltijos šalių trumpo metro filmai, pasakojantys apie pagoniškąją mūsų regiono gyventojų pasaulėžiūrą. Naktinėje filmų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos programoje kino mylėtojams bus pasakojama apie dievybes, dievus ir velnius, laumes, miestų ir vietovių legendas bei tradicines šventes.
Animacinių filmų programoje „Vieną kartą...“ - 16 trumpo metro filmų, atrinktų siekiant perteikti panašią, o tuo pačiu ir skirtingą Baltijos šalių mitologiją ir estetiką, peržiūra.

Latviškoje programos dalyje bus galima pamatyti Rozės Stiebros, Māros Liniņos ir Agnesės Bulės, o Europoje labai vertinamoje estiškoje - Triin Sarapik-Kivi, Piret Sigus, Malle Valli , Heiki Ernits, Leo Lätti, Riho Unt ir Marili Sokk animaciją.

Lietuviškoje programos dalyje bus pristatyti šiais metais 20-ąjį bendro kūrybinio darbo jubiliejų mininčių Algirdo ir Aurelijos Selenių filmai. Šie menininkai savo kūrybiniame kelyje itin išsamiai, įvairiapusiškai ir stilistiškai skirtingai interpretavo lietuvišką mitologiją, su jų filmais užaugo ne viena karta ir juos gerai žino Lietuvos animacijos mylėtojai. Tad animacinės nakties Berlyne publika turės puikią progą pamatyti tokius jų filmus kaip: „Vilniaus mergelė“ (2000 m.), „Neringa“ (2001 m.), „Žemaičių pramotė“ (2002 m.), „Eglė žalčių karalienė“ (2003 m.), „Lietuvių mitologiniai dievai“ (2007), „Lietuvių mitologinės būtybės“, (2008 m.) ir „Jūratė ir Kastytis“ (2012).

Didžioji filmų, kurie bus rodomi „Sputniko“ ekrane, dalis Berlyno kino ekranuose bus pristatomi pirmą kartą, tad ši programa ne tik kupina legendų ir pasakų, tačiau premjera ne vienam mūsų trijų šalių kūrėjų filmui Vokietijoje.

Kaip teigia animacijos kino nakties „VIENĄ KARTĄ...“ inicijatorė LR kultūros atašė Vokietijoje dr. Gabrielė Žaidytė: „Lietuvos animaciniai filmai Vokietijoje rodomi ne dažnai ir todėl nėra gerai žinomi. Tad šį kartą mes norime apie pasakas, legendas ir padavimus pasikalbėti su tais, kurie jais domisi kitaip: ne įprastine skaitymų ar pasakojimų forma, ne pristatant tekstus, bet pakviečiant į filmų naktį, kurioje pagrindiniai veikėjai įvairios dievybės, raganos, laumės, kipšai, velniai - visi tie, kurie gyveno mūsų protėvių fantazijos, o galbūt ir realybės pasauliuose.“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)