XIX amžiaus išgyvenimo epas, žiauri pasienio saga „Hju Glaso legenda“ (The Revenant) pirmauja 88-osiose Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų nominacijose – jis minimas 12 kategorijų, tarp jų ir geriausios juostos, geriausio aktoriaus ir geriausio režisieriaus. Vėl aktorių kategorijoje minimi tik baltieji.

Dar šią savaitę „Hju Glaso legenda“ buvo viena iš dviejų daugiausiai „Auksinių gaublių“ laimėjusių juostų ir sustiprino savo režisieriaus Alejandro Inarritu galimybę antrą kartą gauti apdovanojimą už geriausią juostą po praėjusių metų jo filmo „Žmogus paukštis“ (Birdman) pergalės Kino akademijos apdovanojimuose.

Po šio trilerio seka George'o Millerio „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ (Mad Max: Fury Road) su 10 nominacijų ir Ridley Scotto mokslinės fantastikos „Marsietis“ (The Martian) – su septyniomis, bet tarp geriausių režisierių nėra R.Scotto..

Iš viso dėl geriausio filmo vardo varžysis aštuonios juostos. Likusios penkios yra: Tomo McCarthy drama apie seksualinį išnaudojimą Katalikų Bažnyčioje atskleidusius žurnalistus „Spotlight“, šešias nominacijas gavęs Steveno Spielbergo „Šnipų tiltas“, Adamo McKay filmas pagal Michaelo Lewiso knygą apie finansinę 2007-2008 metų krizę „Didžioji skola“ (The Big Short), apie motinos ir sūnaus nelaisvę pasakojanti drama „Kambarys“ (Room) bei šeštojo dešimtmečio airių migracijos bangos istorija „Bruklinas“.

Į šį sąrašą nepateko Toddo Hayneso juosta „Kerol“ (Carol) ir filmas „Straight Outta Compton“ apie novatorišką repo grupę NWA .

Vis tik apie lesbiečių meilę pasakojanti drama „Kerol“ gavo šešias kitas nominacijas ir varžysis dėl „Oskarų“ geriausios aktorės ir geriausios antraeilio vaidmens atlikėjos kategorijose.

Į geriausių aktorių „Oskarus“ pretenduojančiųjų sąraše pasikartojo pernykštis vadinamasis „Baltųjų Oskarų“ (OscarsSoWhite) scenarijus – visi apdovanojimams nominuoti aktoriai yra baltaodžiai.

Akademijos prezidentė Cheryl Boone Isaacs (Šeril Bun Aizeks) pasistengė įdėti nors truputį spalvos ir vesti šių metų vasario 28 dienos ceremoniją pakvietė Chrisą Rocką (Krisą Roką).

„Oskarą“ geriausio aktoriaus kategorijoje pretenduoja gauti: Bryanas Cranstonas iš „Trumbo“, Mattas Damonas iš juostos „Marsietis“, filme „Styvas Džobsas“ (Seve Jobs) pagrindinį vaidmenį atlikęs Michaelas Fassbenderis, Leonardo DiCaprio iš „Hju Glaso legendos“ ir Eddie Redmayne'as, nusifilmavęs istorijoje apie lytį pakeitusį dailininką „Danų mergina“ (The Danish Girl). Sąraše vis tik nėra Johnny Deppo, vaidinusio filme „Juodosios mišios“ (Black Mass).

Dėl geriausios aktorės vardo varžysis: Brie Larson – „Kambarys“, Jennifer Lawrence - „Džoja“ (Joy) , Cate Blanchett - „Kerol“, Saoirse Ronan – „Bruklinas“ ir Charlotte Rampling - „45 metai“ (45 Years). 25 metų J.Lawrence tapo jauniausia aktore, jau keturis kartus nominuota šiam apdovanojimui.

Iš pradžių gana silpnai nuspėjamo apdovanojimų sezono pradžioje pasirodžiusi juosta „Spotlight“ sustiprino savo pozicijas ketvirtadienį, gavusi šešias nominacijas, tarp jų ir geriausio režisieriaus (A.McCarthy), geriausio scenarijaus (AMcCarthy ir Joshas Singeris ir geriausio antraplanio vaidmens atlikėjo (Markas Ruffalo) kategorijose.

Dėl „Oskaro“ už geriausią antraplanį vaidmenį varžysis aktorius Sylvesteris Stallone už vaidmenį filme „Krydas: gimęs kovoti“ (Creed), kuriame jis vėl grįžo prie savo garsiojo vaidmens – boksininko Rokio Balboos. Stipriausiu jo varžovu yra laikomas teatro aktorius Markas Rylance'as iš „Šnipų tilto“. Taip pat šioje kategorijoje yra nominuoti aktoriai Tomas Hardy – „Hju Glaso legenda“ ir Christianas Bale'as - „Didžioji skola“.

„Esu neįtikėtinai sutrikęs dėl tokios garbės, – parašė S.Stallone savo elektroniniame laiške. – Jos visai nesitikėjau..., ypač tokiu gyvenimo metu. Aš tikrai esu dėkingas visiems aktoriams ir bendradarbiams, kurių dėka tai tapo įmanoma“.

Kaip ir buvo tikėtasi, kompanijos „Pixar“ filmas „Išvirkščias pasaulis“ (Inside Out) nominuotas geriausių animacinių filmų kategorijoje kartu su „Anomaliza“ (Anomalisa), „Aviuku Šonu“ (Shaun the Sheep Movie), „Boy and the World“ ir „When Marnie Was There“.

Geriausio užsienio filmo kategorijoje dėl „Oskaro“ varžysis Vengrijos („Son Of Saul“), Prancūzijos („Mustang“), Jordanijos („Theeb'), Danijos ("A War") ir Kulumbijos(„Embrace the Serpent“) kino kūrėjų darbai.

Nors buvo tokių, kurie tikėjosi, kad juosta „Žvaigždžių karai: Galia nubunda“ ( Star Wars: The Force Awakens), tapusi daugiausia kada nors už parduotus bilietus uždirbusiu filmu Šiaurės Amerikoje, šiemet sulauks didžiulio pripažinimo, ji taip ir nepateko tarp siūlomų apdovanojimams geriausios juostos kategorijoje. Tačiau filmas buvo pristatytas „Oskarams“ penkiose techninėse grupėse – geriausio montažo, geriausių vaizdo efektų, geriausio garso, garso montažo kategorijose.

Nuo 2010 metų, kai geriausio filmo nominantų sąrašas iš penkių buvo prailgintas iki dešimties juostų, kasmet „Oskarui“ būdavo pristatomi mažiausiai devyni filmai. Šiemet jų yra aštuoni. Taip iš dalies buvo siekiama suteikti galimybę tokiems žiūrovų pamėgtiems filmams kaip „Tamsos riteris“ (The Dark Knight) varžytis su kritikų pripažinimo sulaukusiais nepriklausomų kūrėjų darbais.

„Žvaigždžių karams“ nepasisekė, kad šioje kategorijoje jau atsidūrė vienas mokslinės fantastikos filmas „Marsietis“ ir nemažai kitų didelių studijų darbų. Ypač sėkmingas ketvirtadienis buvo studijai „20th Century Fox“ – geriausio filmo apdovanojimui pristatyti net du jos filmai :„Marsietis“ ir „Hju Glaso legenda“.

Nominantai:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)