„Džiaugiamės, kad festivalį „Žiemos ekranai“ galime pristatyti jau 11-ąjį kartą. Taip pat džiaugiamės, kad pristatome ne senus, o naujus prancūziškus filmus, kurie ne visi rodyti net Prancūzijoje, – festivalį jam skirtoje spaudos konferencijoje pristatė Prancūzų instituto direktorius Frederikas Belido (Frederic Bellido). – Kiekvienais metais festivalis susideda iš dviejų dalių – pagrindinės temos ir retrospektyvos.

Šiemet pagrindinė tema – dėl jos labai daug diskutavome – tai šeima. Prancūzijoje tiek kine, tiek literatūroje šeimos tema gvildenama dažnai – kalbama ne tik apie tradicines šeimas, ne tik apie tai, kas gražu šeimoje, bet ir apie tai, kas skaudina. Labai dažnai kalbama apie išsiskyrusias šeimas. Apie šeimas, kuriose yra arba tik mama, arba tik tėtė. Taip pat apie tos pačios lyties šeimas“.

Didelė prancūziško kino gerbėja – žinoma aktorė Aurelija Tamulytė. „Prancūzų kinas asmeninėje mano istorijoje buvo pati pradžia. Viso pasaulio kino kontekste prancūziškų filmų kraujagyslės – pačios jautriausios. Prancūzų kinas mane užbūrė visam gyvenimui“, – sakė A. Tamulytė.

Anot jos, prancūzų kinas atsako į klausimą ne kas, kur, kada vyksta, o kodėl vyksta. Tuo jis ir skiriasi nuo amerikiečių, vokiečių kino.

Vienuoliktojo frankofoniško kino festivalio „Žiemos ekranai“ filmai Vilniuje suksis sausio 21 – 31dienomis kino teatruose „Skalvija“, „Pasaka“, „Forum Cinemas Vingis“ ir Šiuolaikinio meno centre. Vėliau filmai iškeliaus į kitus Lietuvos miestus: Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Anykščius, Panevėžį, Marijampolę bei Palangą. Iš viso bus parodyti 22 filmai, iš kurių 12 – pagrindinėje programoje.

Festivalio atidarymas vyks sausio 21d. Vilniuje, kino teatre „Forum Cinemas Vingis“. Jo metu bus parodytas vienas sėkmingiausių 2015-ųjų prancūzų filmų „Smėlio pilys“, kurį pristatys specialiai į Lietuvą atvykstantys filmo režisierius Olivjė Žahanas (Olivier Jahan) ir belgų kilmės aktorius, kuris labai greitai tapo prancūzų kino veidu – Janikas Renjė (Yannick Renier).

Pagrindinė programa „XXI amžiaus šeima“ – tai naujausių Prancūzijoje sukurtų filmų šeimos tematika rinkinys. Programos filmai labai įvairialypiai, į šeimą žvelgiantys plačiąja šios sąvokos prasme.

Šios programos sudarytoja Silvija Dufo (Sylvie Dufaur) pažymėjo, kad šiais metais sukurta daug puikių autorinių filmų apie šeimą plačiąja prasme. „Pasirinkome šią temą, norėdami perteikti įvairius šeimos portretus, kurių apstu kiekvienoje kartoje. Nuo svajonių šeimos filme „Laukinis gyvenimas“ iki šeimos, kuri sukuriama filme „Per arti saulės“, ar tai, ko beviltiškai ieškome filme „Kaip aš išsinuomojau šeimą“. Prieštaringus jausmus galima pajusti filme „Kelios pavasario valandos“ ar „Paskutinė pamoka“. Atrinkome šiuos filmus, nes jie subtiliai perteikia visapusišką tematiką ir sužadina įvairius jausmus – nuo juoko iki ašarų, nuo liūdesio iki džiaugsmo“, – sakė S. Dufo.

Šioje programoje taip pat gausu debiutinių, pirmųjų ilgametražių režisierių filmų, kurie suteikia progą stebėti prancūzų kinematografo raidą ir naujoves. Kiekvienas galės atrasti savo mėgstamą filmą – juoktis su „Zuzu“ ir „Kvailysčių kokteliu“, verkti su „Keliomis pavasario valandomis“, pabėgti su „Kelione į Kiniją“, svajoti su „Gėlėtais sapnais“.

„Knygos atgyja ekrane“ – tai antroji festivalio dalis, retrospektyva. Ši programa nesiejama su vienu konkrečiu režisieriumi – tai filmų, kuriuose garsūs režisieriai ekranizuoja žymių rašytojų literatūros kūrinius, rinkinys. Todėl čia bus galima rasti įvairiausių filmų, sukurtų nuo 1945 m. iki 2013 m., pasimėgauti jais ir pamėgtų režisierių kūriniais, kuriuos ne taip dažnai tenka pamatyti kino salėse.

Svarbi festivalio dalis yra apskritojo stalo diskusija, kurios tema – „Kokios kooprodukcijos galimybės tarp Lietuvos ir Prancūzijos?“ Diskusija vyks Prancūzų institute sausio 28 d.